'Sarı basın kartı uygulamasına son verilmelidir'

DİSK Basın-İş, sarı basın kartı uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
'Sarı basın kartı uygulamasına son verilmelidir'

DİSK Basın-İş, sarı basın kartı uygulamasına karşı çıkarak açıklamalarda bulundu. Sendikadan yapılan açıklamada; basın kartı uygulamasıyla gazetecilerin çalışabilmesi için devletten onay alması gerektiği belirtilerek, "Devlet tarafından basın kartı verilmesi uygulamasından vaz geçilmelidir. Kurum kartları bir gazetecinin mesleğini yapabilmesi için yeterlidir" ifadelerine yer verildi.

 

DİSK Basın-İş'ten yapılan açıklama şu şekilde:



Sarı basın kartı uygulamasına son verilmelidir



Yasalara göre önceden izin almaksızın, yani sadece bildirimde bulunarak bir basın-yayın kuruluşu faaliyet gösterebilir. Ama bir gazetecinin çalışması için gazeteciliğini adeta devlete onaylatması gerekir. Bir toplantı izlemek istediğinizde, bir bilgiye ulaşmak istediğinizde, sarı basın kartınız olup olmadığına bakılır. Başbakana, bakanlara soru sormak için sadece cesur olmanız yetmez, önce devletin denetiminden geçerek "sarı basın kartı"na sahip olmanız gerekir.



Cezaevine konulduğunuzda, öldürüldüğünüzde kimse geçmişte ne yaptığınıza bakmaz, cebinizde devletin verdiği kartın olup olmadığına bakılır. Sarı basın kartı uygulaması da tıpkı devlet eliyle ilan dağıtan Basın İlan Kurumu gibi basın üzerinde bir denetim aracıdır. Yasalar çerçevesinde faaliyet gösteren bir kurumun verdiği tanıtma kartını kabul etmeyip, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından kart verilmesi dayatmasının nedeni denetimi yaygınlaştırmaktır.



 BYEGM genel müdürünün son uygulaması bu denetimin en somut örneğidir. Komisyonu meşrulaştırmak için bazı basın örgütlerinin de dahil edildiği basın kartı komisyonun verdiği karar, genel müdür tarafından yok sayılmıştır. AKP her alanda olduğu gibi bu alanda da "ben ne dersem o" tavrını hayata geçirdi. Bu tavrın Ekrem Dumanlı'ya sürekli basın kartı verilmesi, yandaş medya patronu Ethem Sancak ve yandaş sendika Medya-İş'in başkanı Gürsel Eser'in sürekli basın kartı taleplerinin reddedilmesi sonrasına denk gelmesi de dikkat çekicidir.

 

Devlet tarafından basın kartı verilmesi uygulamasından vaz geçilmelidir. Kurum kartları bir gazetecinin mesleğini yapabilmesi için yeterlidir.

 

Basın kartına meşruluk kazandıran meslek örgütleri de bir an önce komisyondan çekilmelidir.



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin