Sarı basın kartı olmayan muhabirlere müjde! Sarı kart yerine hangi belge kullanılacak?

Basın Konseyi üyeleri ile görüşen Emniyet Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Müdürü Dr.Cihangir Baycan yeni kararlarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Sarı basın kartı olmayan muhabirlere müjde! Sarı kart yerine hangi belge kullanılacak?

Alınan yeni kararla, olayları izleyen gazetecilerde sarı basın kartı aranmayacak, çalıştıkları kurumun kartını taşımaları yeterli olacak.



Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç ve İkinci Başkan Murat Önok'la görüşen, Emniyet Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Dr.Cihangir Baycan, Emniyet Teşkilatı ile Basın arasında bir iletişim kazası olduğunu, kamuoyunu hızlı bir şekilde bilgilendirebilmek için sosyal medyayı kullandıklarını söyledi.



POLİS MÜDAHALESİ İÇİN GEREKLİ ÜÇ KRİTERLER



Emniyet Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri Avukat Hakan Özdöl ile Basın Konseyini ziyaret eden Dr.Cihangir Baycan, olayları izlemede kurum kimliğinin yeterli sayılacağını, yerel basın için ise Bakanlık Genelgesi gerektiğini söyledi. Son olaylarda polisle basının karşı karşıya olduğu gibi bir hava yaratıldığını vurgulayan Dr. Cihangir Baycan "Polislerde, benim tek hareketim haber oluyor, göstericilerin attıklar taşlar görülmüyor, sadece bizi çekiyorlar algısı var" dedi ve şunları söyledi:



"Toplumsal olaylarda müdahale için üç kriter önemli; kamu düzenini engelleyen bir şey olmalı. Taş ya da başka maddeler atılıyor mu ona bakılmalı, son olarak üç kez uyarı yapılmalı, bu şartlar oluştuktan sonra müdahale yapılmalı. Biz burada, ikazın yapıldığına ilişkin görüntüleri de istiyoruz."



"BASININ GÖREV YAPMASINI ENGELLEMEYİN"



"Gazetecilerin bu kriterlerden hangilerine uymadıklarını?" soran Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, olayları izleyen gazetecilerin, "Tartaklandıklarını, yaralandıklarını, neden gösterilmeden gözaltına alındıklarını görev yapmalarının engellendiğini"  vurguladı. Başkan Pınar Türenç'in, "Basın görevini yaparken yardımcı olun" çağrısını, "Aradaki iletişim kazasını gidereceklerini" söyleyerek cevaplayan Dr. Cihangir Baycan, sözlerini şöyle sürdürdü:



"İletişimin doğru kurulması önemli, Ankara Tuzluçayır'da havai fişek atanlara, burada yaşlılar ve çocuklar var lütfen atmayın diye anons yaptık. Uyarıya kulak verdiler ve kestiler. Eskişehir'deki son olayda da müdahale etmedik, olaysız dağıldılar. Biz de olaylardan kendi adımıza dersler çıkartıyoruz."



EMNİYET TEŞKİLATI SOSYAL MEDYADA



Biber gazı kullanımını düzenleyen AİHM kriterleri konusunda kullananların iyi eğitilmeleri gerektiğini de belirten Dr.Cihangir Baycan, "Gazın kullanılması değil, kullanılış şekli önemli, polislerimiz de genç bazen duygusal davranabiliyorlar. Ancak Antalya'da olduğu gibi bu durumda o polis hakkında soruşturma açıyoruz" dedi.



Dr. Caihangir Baycan, yanlış anlamaları ve asılsız haberleri önlemek için sosyal medyayı kullandıklarını, Twitter'daki "https://twitter.com/EmniyetGM" adresinden olaylar ilgili açıklamaları en kısa sürede ve yorumsuz paylaştıklarını söyledi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin