Şans eseri 700 yıllık tarihi eser bulundu. Sıva dökülünce ortaya çıktı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait

Antalya'nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve koruma altında bulunan Haşim İşcan Mahallesi'nde 700 yıllık tarihi eser bulundu. Bir yapının düşen sıvısının altından ortaya çıkan tarihi eserin Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad dönemine ait olduğu değerlendirildi. 

Google Haberlere Abone ol
Şans eseri 700 yıllık tarihi eser bulundu. Sıva dökülünce ortaya çıktı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait
İHA

Antalya'nın Muratpaşa ilçesindeki Haşim İşcan Mahallesi'nde, günümüzde kültürevi olan yapının sıvası kendiliğinden düştü.

Sıvanın altından kuş ve hayat ağacı figürlerinin olduğu 700 yıllık tarihi eser çıktı. 

Yapının, plan ve bütçe çalışmaları çerçevesinde korunacağı belirtildi.

Şans eseri 700 yıllık tarihi eser bulundu. Sıva dökülünce ortaya çıktı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait

ALAADDİN KEYKUBAD DÖNEMİNE AİT ÇIKTI

Antalya Valiliği Koruma ve Restorasyon Uzmanı Kültür Varlıkları Birim Yetkilisi Cemil Karabayram durumun belirtilmesi üzerine bölgeye ekibiyle gitti ve yarım saatlik çalışmanın ardından figürlerin Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait olduğu değerlendirdi.

Sıvının yumuşak olduğu için figürlere herhangi bir zarar vermediği belirtildi. 

Karabayram, Antalya'nın en eski mahallelerinden Haşim İşcan'da 16-19. yüzyıllar arasına ait sivil mimari izlerinin bulunduğunu söyledi.

Şans eseri 700 yıllık tarihi eser bulundu. Sıva dökülünce ortaya çıktı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait - Resim : 2

"KEYKUBAT DÖNEMİNİN KUŞ FİGÜRLERİ"

Yerleşkenin ağırlıklı 1800'lü yıllarda olduğunu belirten Karabayram, "Kaleiçi dışında da bazen bu tür mimari yapıları yani han şeklinde tasarlanmış mimari yapıları da görebiliyoruz. Şu an tabii yapıda tamamen raspa işlemi yapılmamış. Muhtarlığın ihbarı üzerine alana geldik. Kültür Varlıkları Birimi olarak buradaki figürün Alaaddin Keykubat döneminin kuş figürleri olarak görebiliriz. Antalya için önemli bir veridir. Çünkü tarihimiz ve değerlerimiz için bu tür yapıların korunması gerekiyor. Ama burayı kullananda kullanıcılarda buna zarar vermemişler. Mahalle sakinleri de bu figürü korumuşlar, aslında bu figür hem Selçukludan Osmanlıya bugünkü Türkiye devletine baktığımızda ülkemize bir medeniyetin yeni bir medeniyete bakışı olarak önümüzde" dedi.

Selçuklu'dan günümüze gelen figürlerin Alahaddin Keykubat dönemine ait olduğunu gördüklerini belirten Karabayram, “Zaten figürle şekille, simetri, işleme, bütünlük olarak kompozisyon olarak bakıldığı zaman o döneme ait. Şuna seviniyoruz bir sıvanın altından çıkmış ancak iyi de olmuş sıva buna zarar vermemiş. Bundan sonra Haşim İşcan'ın bu tür değerlerini de ortaya çıkarmamız gerektiğine inanıyorum. Bu figürün de gelecek nesillere aktarılması için gerek muhtarlık gerek ilgili mülk sahibi gerek şu an işletmecisi olan bir STK'ya gerekli bildirimi yapacağız. Üzerimize düşen bir görev varsa onu yapacağız” diye konuştu.

Şans eseri 700 yıllık tarihi eser bulundu. Sıva dökülünce ortaya çıktı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait - Resim : 3

ARŞİVLER KONTROL EDİLECEK

Yürütülecek süreç hakkında konuşan Karabayram, “Bu mahalle zaten koruma altında. Burayla ilgili Koruma Kurulu arşivlerine bakacağız, değerlendirmeleri yapacağız. Yapının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız. Çoğunluğu beton küplerin altında görülüyor, sıva katmanı buranın temizlemesi için el birliği ile çalışmaların başlaması için öncülük edeceğiz” dedi.

Antalya'da şu anda bir kültür şöleni yaşandığını ifade eden Karabayram, “Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy, bu bölge için çok büyük projelere imza attı. Antalya için büyük değerleri ortaya çıkarıyor. Biz de Valimiz Hulusi Şahin öncülüğünde kültür yapılarına ayrı bir önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Şans eseri 700 yıllık tarihi eser bulundu. Sıva dökülünce ortaya çıktı. Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad dönemine ait - Resim : 4

"BU EVLERİN KORUNMASINI İSTİYORUZ"

Haşim İşcan Mahalle Muhtarı Halil Ay, “Önceden burada bir yaşlımız oturuyordu. Bu eser görüldü incelendi, önemliymiş. Bu evlerin korunmasını istiyoruz. 10 seneden beri bir sürü yangınla karşılaştık, 100 yıla dayanan yapıları kaybettik. Alaaddin Keykubat'ın döneminin kuşlarıymış bunlar, yetkililer söyledi. Yapıdaki sıva kendiliğinden dökülmüş. Biz bunları taş olarak normal orijinal olmayan bir şey olarak biliyorduk, çok şaşırdık. Daha sonra Valilikten geldiler, Antalya'da tek olduğunu ve neredeyse birkaç yüzyıla dayandığını söylediler. Eski valimizin ismini aldığı Haşim İşcan Mahallesi'nde bu tarz yapıların korunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin