Sandıkların yüzde 80'i açıldı kim ne diyor?

Köşe yazarları televizyon kanallarında ilk sonuçlarla ilgili yorumlarını paylaşıyor.

Google Haberlere Abone ol
Sandıkların yüzde 80'i açıldı kim ne diyor?

Köşe yazarları televizyon ekranlarında ve Twitter'da sonuçları değerlendiriyor. İşte o yorumlardan bazıları;

 



CHP Eski Başkanı Altan Öymen, "İktidar partisi 10 puan civarında oy kaybetti. Muhalefet partilerinin hükümet kurma olasılığı belirdi. Bu sonuçların CHP yönetiminde sıkıntı çıkarmaması lazım. Bu sonuçtan CHP’liler de sevinmelidir. Ben şahsen çok sevindim. Bu bir mücadele gibiydi. Bu mücadele demokrasinin esaslarını, ilkelerini korumak içindi. Bu mücadele kazanıldı. Mücadeleyi kazanan partilerden hiçbirine sen şöylesin, böylesin denilmemelidir" diye konuştu.



Hürriyet yazarı Taha Akyol, "Karşılarındakileri ‘Bizans’, ‘Haçlı ittifakı’ gibi sözlerle o kadar polarize ettiler ki… ‘Ben partilere eşit mesafedeyim’ dedikten sonra ‘bizim partimiz’ lafını kullanarak ve muhalefete söylenmeyecek lafları söyleyerek yürütülen bir kampanyadır bu. HDP’nin aldığı oyların önemli bir kısmı Ak Parti için ‘aman bunlar anayasayı değiştirmesin’ diye verilmiş oylardır.  Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da AK Parti neredeyse silinmiş. Kamu kaynakları kullanılarak yürütülen bir kampanyaydı ve geri tepti. AK Parti’nin tek başına hükümet kurması imkansız gibi görünüyor. Peki ne olcak? Burada erken seçim meselesi gündeme gelebilir. Yandaş bir kanal bu sonuçlar başkanlık sistemine yol açar diye yayına başladı. Hala vazgeçmiyorlar. Bunun bir protesto olduğunu, otoriterliğe karşı demokratik bir tepki olduğunu kabul etmiyorlar. Otoriterleşme ve itici, dışlayıcı, tepeden bakan bir dil insanlarda tepki yarattı. Anayasa göre 45 gün içinde hükümet kurulamadığı zaman cumhurbaşkanı Meclis’i fesh edip erken seçime gidebilir" dedi.



Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, "Bir kırılma başladı. Bu kırılma HDP’nin barajı aştığı ve tek başına hükümet çıkmayacağı yönünde. Görünen o ki Ak Parti ve CHP’nin kaybı var. Görünen tek başına bir hükümet çıkmadığı yönünde. Bu aşamadan sonra HDP’nin barajı aştığı daha net görülüyor" şeklinde konuştu.



Akşam gazetesi yazarı Nagehan Alçı, "AK Parti seçmenlerinden oy kaybetmiş gibi görünüyor. AK Parti'nin seçmenlerinin büyük bir kısmı HDP'ye oy vermiş gibi görünüyor: MHP'nin hiçbir şekilde HDP'yi hedef almamasının etkisi oldu. HDP'nin yüzde 10'nun altına düşmesi için çok büyük bir mücize olması lazım. CHP cephesinde yeni bir döneme girildiği söylenmişti, ama bu oylara yaramadı. Ama en azından CHP siyaset yapmayı denedi. Hiçbir rüzgar estirmemiş gibi görünüyor. Buradan başkanlık çıkması zor görünüyor. AK Parti anayasa değişikliğini yapacak güce erişemeyecek gibi görünüyor. Hatırlarsanız barajı aşağı çekmek için öneri getirmişti ama muhalefetten destek bulamamıştı. Keşke daha fazla çaba gösterseydi, daha farklı renkler olsaydı" dedi.





KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "Bu tablo HDP’nin barajı geçiyor olması bütün siyasi tabloyu ve geleceğimizi radikal bir şekilde etkiliyor. Ak Parti’nin 270 ve 285 arasında kalmasını doğuracak. 10.5 hala değişebilir. Bu seçim bu kadar kritik hale döndüğü için değişebilir. 5 puan değişmez" dedi.  



Hurriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, "Adalet Kalkınma Partisi yüzde 44.8’le 326 vekil çıkarıyordu. 10-12 dakikada  binde 9 fark etti. 272. Hükümeti kurma hattının altında" dedi.



Murat Sabuncu: "Türkiye nin Halkları barajı yıktı. Barış Barış Barış. Aşiti aşiti aşiti"



Metin Uca: "Sakın rehavete kapılmayın sandıkları bırakmayın. "puşt zulası" sadece Ahmet Arif şiirde geçen bir betimleme değildir."



Sevilay Yükselir: "Mevlam ne eylerse güzel eyler.Bi kez daha anlaşılmıştır ki halk gerginlik değil Huzur barış kardeşlik istiyor.Yaşasın halkların kardeşliği"



Özgür Mumcu: "400 milletvekili ancak bir kaç taksitle."



Pelin Batu: "En son ne zaman bu kadar mutlu olmuştum, hatırlamıyorum!"



Yekta Kopan: "Açıklamalarını, yorumlarını ve en çok yüz ifadelerini merak ettiğim isimler var..."



Uğur Dündar: "Sonuçları sükunetle bekleyelim dediğimde AA ve TRT'nin gazına gelip küfür yağdıranlar, hepinize geçmiş olsun! Küfürlerinizle başbaşa kalın!"



Deniz Ülke Arıboğan: "Bir zamanlar devletin haber ajansı sonuç açıkladığında herkes ikna olurdu.Sonuçta gerçek rakamda buluşulacak, bunca itibar kaybına değer mi?"



Atilla Taş: "Oyları bırakmayın! Sandığı bırakmayın! Rehavet ve erken sevinçle de yanlışlık yapmayın!"



Emin Çapa: "400 istiyorum..." "Ben gittiğim illerde bir koalisyon görmüyorum..." Bu seçim Davutoğlu'nun değil Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağır yenilgisi"


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin