Sanatçılara iyi haber! Ombudsman karanını verdi

Sanatçıların prim borçlanmasıyla ilgili önemli bir karar alındı.

Google Haberlere Abone ol
Sanatçılara iyi haber! Ombudsman karanını verdi

Ombudsman (kamu denetçisi), Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) uyguladığı sanatçı prim borçlanması oranını hatalı buldu ve 'yasa maddesi bireyin aleyhine yorumlanarak hukuk güvencesi ve haklı beklenti ihlal edilmektedir' yorumunda bulunarak sanatçıların haklarına sahip çıktı.



1995 yılında sanatçı prim borçlanması talebinde bulunan C.K. ve V.A.'nın talepleri, yapılan incelemeler sonucunda SGK tarafından reddedildi. Bunun üzerine V.A ve C.K. konuyu yargıya taşıdı ve borçlanma yapmaya hakları olduğu mahkemece tespit edildi. C.K ve V.A, mahkeme kararı sonrası tekrar SGK'ya başvurdu ancak bu kez de borçlanma tutarları %20 üzerinden hesap edilmesi gerekirken, %32 üzerinden hesap edildi. Bu duruma itiraz eden C.K ve V.A kendilerine 5510 sayılı Kanundaki %32 prim oranının değil, 506 sayılı Kanundaki %20 oranının uygulanması gerektiğini iddia etti. Ancak C.K ve V.A ‘nın itirazlarını SGK reddetti. Bunun üzerine C.K ve V.A mağduriyetlerinin giderilmesi için Ombudsman'a başvurdu.



Ombudsman, %32 prim oranı üzerinden borç hesaplanmasının mülkiyet hakkının ihlali olduğuna karar verdi.



Başvuruyu incelemeye alan Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, 5510 sayılı Kanununda %32 orana göre hesaplanan borçlanmalar arasında 506 sayılı Kanundan kaynaklanan sanatçı borçlanması bulunmadığından prim borcunun %20 orana göre hesaplanması gerektiğinin tespitinde bulundu. Nihat Ömeroğlu, borçlanma kapsamında şikâyetçilerden %20 yerine %32 oranı üzerinden prim hesaplanmasını işleminin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğunu belirtirken aynı zamanda mülkiyet hakkının ihlaline sebep olduğunu da vurguladı.



Ömeroğlu "Söz konusu borçlanmanın esaslı unsuru olarak düzenlenen malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin ödenmesi gerektiğine ilişkin şartın değiştirilerek %32 prim oranı üzerinden borç tahakkuku yoluna gidilmesi, varlığı mahkemece tespit edilen ve sigortalıya teslim edilen hakkın içeriğinin değiştirilmesi sonucunu doğuracaktır" değerlendirmesinde bulundu.



Tespitlerin ardından Ömeroğlu, V.A ve C.K hakkında yapılan borçlanma işlemlerinin düzeltilerek %20 prim oranı üzerinden işlem tesis edilmesi yönünde SGK'ya Tavsiye Kararı gönderdi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin