Sanatçı Ahmet Kaya'nın Paris'teki mezarına saldırı. 16 Kasım'da ölüm yıl dönümü olan Kaya'nın mezarı tahrip edildi

16 Kasım 2000'de hayatını kaybeden ve iki gün sonra 21. ölüm yıl dönümü olacak olan ünlü sanatçı Ahmet Kaya'nın Paris’te bulunan mezarı saldırıya uğradı. Gelen görüntülerde mezar taşları üzerindeki fotoğrafa ve kabartmalara zarar verildiği görüldü. Ayrıca mezarı tahrip edenlerin, Ahmet Kaya’nın mezar taşı kabartmasına ‘Türkiye’ yazması dikkat çekti. Saldırı, bugün Ahmet Kaya’yı ziyaret edenler tarafından fark edildi.

Google Haberlere Abone ol
Sanatçı Ahmet Kaya'nın Paris'teki mezarına saldırı. 16 Kasım'da ölüm yıl dönümü olan Kaya'nın mezarı tahrip edildi

Sosyal medyada yayınlanan görüntüler, Ahmet Kaya’nın mezarının tahrip edildiğini ortaya çıkardı.

GazeteDavul'daki habere göre sanatçı Ahmet Kaya’nın Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan kabri tahrip edildi. 3 gün sonra Ahmet Kaya’nın 21’inci ölüm yıldönümüydü.

Sanatçı Ahmet Kaya'nın Paris'teki mezarına saldırı. 16 Kasım'da ölüm yıl dönümü olan Kaya'nın mezarı tahrip edildi

Kaya’nın Paris’te Père Lachaise Mezarlığı’nda bulunan kabrinin, kim veya kimler tarafından tahrip edildiği bilinmiyor. Ancak sevenlerinin paylaştıkları videoda saldırının yeni olduğu belirtildi.

Ayrıca mezarı tahrip edenlerin, Ahmet Kaya’nın mezar taşı kabartmasına ‘Türkiye’ yazması dikkat çekti. Saldırı, bugün Ahmet Kaya’yı ziyaret edenler tarafından fark edildi.

Ahmet Kaya

Ahmet Kaya 1957 yılında Malatya'ya göç etmiş olan bir ailenin beşinci çocuğu olarak doğdu.  Hem besteleri hem de yorumu ile bir döneme damga vuran Ahmet Kaya, 11 Şubat 1999 yılında düzenlenen Magazin Gazetecileri Derneği ödül töreninde yaptığı konuşma sonrası salonda bulunan kişilerin saldırısına uğramış ve eşi Gülten Kaya ile birlikte zorlukla salonu terk etmişti. Bu olay sonrası Ahmet Kaya Fransa’ya yerleşmiş ve sonrasında kısa sürede hayatını kaybetmişti.

Müzikal geçmişi

İlk dönem albümlerinde genel olarak bağlamaya ağırlık verdi. Ahmet Kaya'nın tarzı pop, Türk halk müziği ve arabesk kategorilerine tam olarak dahil edilemediği için özgün müzik denilmeye başlandı. Kendisi müzik tarzının devrimci arabesk veya protest olarak tanımlanmasına karşı çıktı.

Sözlerini kendisinin yazdığı bestelerle beraber, Attilâ İlhan, Can Yücel, Nevzat Çelik, Hasan Hüseyin Korkmazgil, Enver Gökçe, Ahmed Arif, Arkadaş Zekai Özger, Ahmet Erhan gibi tanınmış şairlerin şiirlerini de besteledi. Genellikle şarkılarında toplumsal meseleleri işledi. Toplam yirmi iki albümünde sadece bir Kürtçe şarkısı (Karwan) vardır ve bir tane de Kürtçe açılış bulunur.

 

Ölümü

16 Kasım 2000'de, Hoşçakalın Gözüm İsimli Albümünün Kayıtlarını Yaparken, Paris'in Porte de Versailles semtindeki evinde bir gece kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 17 Kasım 2000'de 30.000'in üzerinde kişinin katıldığı törenle Paris'in Père Lachaise Mezarlığı 71. bölüme defnedildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin