Sanal alemi nasıl bir gelecek bekliyor?

Uluslararası güvenlik konferansında internet ve mahremiyet konuları tartışıldı.

Google Haberlere Abone ol
Sanal alemi nasıl bir gelecek bekliyor?

Bu yıl dördüncü kez düzenlenen GCCS - Global Conference on Cyber Security (Sanal Güvenlik için Küresel Konferans) devletler, küresel şirketler ve sivil toplum temsilcileri gibi farklı alanlardan insanları buluşturan organizasyonlardan biri. 16-17 Nisan’da gerçekleşen konferans ve hafta boyunca süren etkinlikler gündemi internet, gözetim-denetim, mahremiyet gibi kavramlarla doldurdu.



GCCS'nin Hollanda'daki ev sahibi Dış İşleri Bakanlığı'ydı. Konferansı bakanlığın Küresel Sanal Politikalar birimi düzenledi. Bu birimden sorumlu Wouter Jurgens, bunun nedenini ülkenin küresel güvenlik politikaları ve sanal güvenlik kavramları arasında kurduğu ilişkiyle açıkladı.



Tesadüfen bu konferansın 2011’de Londra'da düzenlenen ilk oturumu sırasında Hollanda'nın en büyük dijital noterlik kurumu DigiNotar hacklenmişti. Dijital noterler, bir site içeriğinin doğru ve tam olduğunu, kullananların bilgilerinin güvenli şekilde aktarılmasını güvence altına alıyor. Yani e-ticaret ve bankacılık gibi uygulamaların kilit noktalarından biri.



Bilgi ve iletişim teknolojilerinin ekonomilerindeki payı yüzde 20'lere yaklaşan Hollanda'da bu sektördeki en büyük kurumun hacklenmesi ciddi bir kriz olmuştu. Bu krizi en az zararla atlatmak için AB ve ABD'nin farklı kurumlarıyla, küresel güvenlik şirketleriyle ve hatta ordu danışmanlarıyla çalışan Hollanda, bu deneyimden aldığı dersle yeni kurumlar ve yapılar kurguladı. Küresel Sanal Politikalar gibi birimler hemen her bakanlıkta yer alarak sanal dünyayla ülkenin çıkarları arasında denge gözetiyor, önlem alıyor. Yeni hedef bu birimler arasında eşgüdümün geliştirilmesi. Konferansın bu ülke için bir önemi de bu hedefe dair deneyim biriktirmek.



Haberin devamını okumak için TIKLAYIN...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin