Samsun'da gece yarısı korkutan deprem. Deprem çevre illerden de hissedildi. Samsun'da bir deprem daha

Samsun'un Bafra ilçesi Karadeniz açıklarında dün sabah saat 08.01'de deprem meydana gelmişti. Samsun'da bir deprem de gece yarısı yaşandı. Bu seferki depremin büyüklüğü 4.0 olarak duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Samsun'da gece yarısı korkutan deprem. Deprem çevre illerden de hissedildi. Samsun'da bir deprem daha

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Pazartesi günü iki büyük deprem yaşandı. Depremler Türkiye'yi yasa boğdu. 11 kentte yıkım yaşandı. 6 Şubat'tan beri Türkiye2nin birçok kentinde depremler peş peşe yaşanmaya başladı. Deprem bölgesinde 12 binin üzerinde sarsıntı kaydedilirkenn diğer bölgeler de depremler yaşanıyor.

 Samsun'un Bafra açıklarında dün sabah saat 08.01'de deprem meydana geldi. Depremim büyüklüğü 3.8 olarak açıklandı.

Gece yarısı Samsun açıklarında bir deprem daha meydana geldi. Bu sefer depremin merkez üssü Çarşamba ilçesi oldu.

Saat 01:22'de meydana gelen derepm hakkında AFAD ve Kandilli Rasathanesi açıklama yaptı.

AFAD depremin büyüklüğünü 4.0 olarak açıklarken derinliğini 19.26 kilometre olarak duyurdu. Kandilli Rasathanesi ise depremin derinliğini 8.3 kilometre olarak açıkladı.

Depremin çevre illerden de hissedildiği belirtildi.

KARADENİZ FAYI GÖZARDI EDİLMEMELİ

Prof. Dr. Yener Eyüboğlu ve Prof. Dr. Hakan Ersoy, İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Erden Babacan, Türkiye’yi sarsan yıkıcı depremler ve 'Karadeniz’in depremselliği' konulu bilgi notunu yayımladı. Karadeniz fayının göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çeken bilim insanları, gerekli tedbirlerin bilimsel olarak gözden geçirilmesini önerdi.

Son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler olduğu belirtilen notta şunlar kaydedildi:

"Karadeniz fayı, Karadeniz sahilinin güney kenarına paralel olarak uzanan güneye eğimli bir ters faydır. Eğim atımlı fayların deprem üretme potansiyeli doğrultu atımlı faylar ile kıyaslandığında çok daha azdır. Son 10 bin yılda herhangi bir şekilde hareketlenmiş olan faya aktif fay denir.

Karadeniz fayı Bartın'da 1968 yılında 28 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretmiştir. Dolayısıyla aktif bir fay sistemidir. Bu fayın geçtiği yerde en azından bu büyüklükte bir deprem üretme potansiyelinin olduğu söylenebilir.

Son 20 yılda Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında büyüklükleri 2.5 ile 4.5 arasında değişen depremler kaydedilmiştir. Hatta şubat ayında Batum ve çevresinde büyüklüğü 4'ten fazla depremler kaydedilmiştir. Bu da Karadeniz fayının aktif olabileceğini göstermektedir.

Bu nedenle özellikle Karadeniz Bölgesi için Karadeniz fayı göz ardı edilmemeli; gereken tüm tedbirler Bartın'da meydana gelen depremin ışığında dikkate alınıp bilimsel olarak değerlendirilmelidir.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin