Saldırıya uğrayan gazeteciler Türkiye'de

İki basın mensubu Türkiye'ye döndü.

Google Haberlere Abone ol
Saldırıya uğrayan gazeteciler Türkiye'de

İnsani yardım çalışmaları yürütmek amacıyla gittikleri Tanzanya'da, saldırıya maruz kalan insani yardım kuruluşu görevlileri ile ekibi izleyen basın mensupları Türkiye'ye döndü. 



Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla Atatürk Havalimanı'na gelen kafilede, Sadakataşı Derneği Başkan Yardımcısı Fatih Bolcan ile Moral FM programcısı Fethi Çağıl da yer aldı. 



Gazetecilere açıklama yapan Çağıl, Sadakataşı Derneği'nin kurban kesimlerini haberleştirmek için 22 Eylül'de Tanzanya'nın Zanzibar Adası'na gittiklerini, TRT Avaz kanalından Mert Güdekli'nin de kendilerine eşlik ettiğini söyledi. 



Zanzibar yemek pazarında döner satan bir mekanda çekim yaparken saldırıya uğradıklarını dile getiren Çağıl, şöyle devam etti:



"TRT Avaz'dan muhabir arkadaşımız Mert Güdekli oradaki Türkleri görünce röportaj yapmak istedi. Haliyle röportajı başlattık. Röportaj yapılacağı esnada, yanına, üzerinde Kimse Yok Mu Derneği'nin tişörtleri bulunan, siyah kıyafetli bir zat gelip Güdekli'nin röportajını kesmeye çalıştı ve araya girdi. Kameramanla röportaj yapan arkadaşımızın arasına girdi. Arkadaşımız da eliyle 'Ne yapıyorsun, röportaj esnasındayız, kesme lütfen' dedi. Arkadaşımıza bu kişi, 'İndir elini, kolunu' gibilerinden hakaret etti. O hakaret edince tabii ki biz de ekip olarak dayanamadık. 'Ne yapıyorsun? Bu yaptığın terbiyesizlik. Türkiye'den kilometrelerce uzaktayız. Burada sen Türk gördüğün zaman destekliyor olman lazım ama senin yaptığın ayıp' dedik. Bize orada küfür etti. Buna İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan arkadaşlar da Tanzanyalılar da şahit oldu. Biz orada sıkıntıya bulaşmak istemedik ve oradan ayrıldık." 



Çağıl, ertesi gün Türkiye'ye dönmek için Zanzibar Havalimanı'na geldiklerinde sefer saatine kadar TRT Avaz muhabiri Güdekli'nin çekim yaptığını söyledi.



Pazar yerinde kendilerine saldıran kişilerle havalimanında da karşılaştıklarını aktaran Çağıl, "Kontrollerden geçer geçmez TRT Avaz çalışanı Mert Güdekli arkadaşımıza 'çekme lan' diye bağırdı. Herkesin içinde üzerimize yürümeye başladı. Ben de dayanamadım. Haliyle ayağa kalkarak, 'Senin yaptığın terbiyesizlik' dedim. Bunu dedikten sonra anneme, bana ve eşime ağza alınmayacak küfürler etmeye başladı. Aramızda ciddi anlamda bir gerginlik meydana geldi" diye konuştu. 



Saldırıda ilk yumruğun, ön ismi "Sıtkı" olan kişiden geldiğini anlatan Çağıl, "Biz de karşılık verdik. Sonrasında havalimanı polisi geldi ve bizi gözaltına aldı" dedi. 



Çağıl, daha sonra serbest bırakıldıklarını belirterek, kendilerine saldıranlar hakkında Türkiye'de de şikayette bulunacaklarını ifade etti. 



Olay 



Kurban Bayramı süresince insani yardım yapmak üzere Tanzanya'ya bağlı Zanzibar Adası'nda bulunan Sadakataşı Derneği görevlileri ile çalışmaları haberleştirmek amacıyla ekibi takip eden TRT Avaz muhabiri Mert Güdekli ve Moral FM programcısı Fethi Çağıl, cemaate yakın olduğu iddia edilen "Sıtkı" adlı kişinin sözlü ve fiziki saldırısına uğramıştı. 



Aynı kişi, dün Türkiye'ye dönmek üzere Zanzibar Havalimanı'ndaki bekleme salonunda bulunan ekibin yanına gelerek yine siyasi içerikli ağır hakaretler sarf etmiş, bu kişinin sözlü tacizlerin ardından fiziki sataşmada bulunması ve olayın büyümesi üzerine polis duruma müdahale etmişti.



Polis, olayın taraflarını kısa süreyle gözaltına alırken, Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçiliği devreye girerek Türkiye'den gelen ekibin serbest bırakılmasını sağlamıştı. (AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin