'Sakıncalı' kitaplar soru önergesi oldu

CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, kamuoyunda tartışma yaratan "sakıncalı" kitapları Meclis'e taşıdı...

Google Haberlere Abone ol
'Sakıncalı' kitaplar soru önergesi oldu

Köktürk'ün Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:



“Halk Ozanı Yunus Emre’nin yüzlerce yıllık şiiri Talim Terbiye Kurulu engeline takıldı. 10. Sınıf edebiyat kitabında yer alan "Cennet cennet dedikleri" şiirindeki iki satır yayınevi tarafından sansürlendi. Talim Terbiye Kurulu "Şiirden beklenen kazanımlar sağlanmıştır" açıklaması yaparak sansürü olumlu buldu.



Yunus Emre’ye sansür tartışmaları henüz soğumamışken 10. sınıf Türk Edebiyatı ders kitabında, Kaygusuz Abdal’ın “Nefes” şiirindeki Alevilik kültürüne ait kavramların yer aldığı dizelerin de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yazarlar komisyonu tarafından sansürlendiği ortaya çıktı.



En son İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitapları İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, "ahlaki olmayan bölümler içerdiği" gerekçesiyle John Steinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" adlı kitabının bazı bölümlerini sakıncalı buldu.



Oysa Sakıncalı bulduğu kitap, 1991 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından üçüncü defa 20 bin adet basılmıştı. Yine aynı kitap 1945 yılında yine aynı Bakanlık tarafından basılarak okullara dağıtılmıştı.”



Buna göre;



1.                  21. Yüzyılda yukarıda uygulanan durumlarla ilgili düşünceniz nedir?



2.                  1945 yılında basılan, Dünya Klasikleri ve 100 Temel Eser içerisinde yer alan John Steinbeck'in "Fareler ve İnsanlar" adlı kitabı acaba geçen zaman içerisinde, çocuklarımızda ne gibi olumsuz etkiler yaratmıştır? Söz konusu kitapları okuyan öğrenciler üzerinde ne gibi travma ve davranış bozuklukları gözlemlenmiştir ki bu tutum/yaklaşım değişikliğine gidilmiştir? Yoksa bu yapıtlara sansür uygulanmasının asıl nedeni düşünceye pranga vurarak AKP zihniyetinde tek tip insan yaratma hedefi midir?



3.                  İllerin “İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’na” açıklık getirmeyi düşünüyor musunuz? Bunların görevi nedir? Edebiyatla ilgileri nelerdir? Bu kurullar oluşturulurken hangi ölçütler göz önüne alınmaktadır?



4.                  Bundan sonra her il kendine göre, kitaplar sansürleyecek midir? Bu sansür uygulaması AKP’nin ileri demokrasi anlayışının örneklerinden biri midir? 



Milli Eğitim Bakanlığı olarak okullara girmesi sakıncalı olan kaç kitap vardır? Bunların listesi nedir


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin