Sakarya’da havai fişek fabrikasında büyük patlama: Dört ölü, 97 yaralı

Sakarya'ya bağlı Hendek ilçesinde faaliyet gösteren bir havai fişek fabrikasında, art arda şiddetli patlamalar gerçekleşti. Patlamalar, kent genelinden duyuldu.

Google Haberlere Abone ol
Sakarya’da havai fişek fabrikasında büyük patlama: Dört ölü, 97 yaralı

Sakarya'nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında dört kişinin hayatını kaybettiği, biri ağır 97 kişinin yaralandığı patlama sonrası çıkan yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları sürüyor. Sakarya Valisi Kaldırım, fabrikanın deposunda 110 ton patlayıcı olduğu bilgisini verdi.

Hendek ilçesi Yukarı Çalıca mevkiinde bulunan havai fişek fabrikasında, saat 11.10 sıralarında büyük bir gürültüyle patlama meydana geldi. Sakarya’nın yanı sıra komşu il Düzce’den de duyulan patlamayla birlikte gökyüzüne dumanlar yükseldi.

Havai fişekler, gökyüzünde ardı ardına patlamaya başladı. Patlamanın şiddetiyle fabrikanın yakınında bulunan bazı binaların camları kırıldı. Çevrede bulunan evlerde yaşayanlar büyük korku yaşadı.

Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi ve ambulans sevk edildi. Bölgede önlem alan güvenlik güçleri, çevredekileri uzaklaştırdı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi sırasında da fabrikada havai fişekler patlamaya devam etti. Patlamanın etkisiyle fabrika binalarının kapılarının ve çatılarının uçtuğu görüldü.

DÖRT KİŞİ ÖLDÜ, 97  YARALI

Sağlık Bakanı Koca, “Hendek’te olan patlama sebebiyle geldik. Daha önce burada benzer şekilde iki patlamanın olduğunu biliyoruz. Hayatını kaybeden dört vatandaşımız oldu. 97 yaralımız nakledildi. 186 kişi çalışıyordu, 100’üne ulaştık 20’si işe gelmemişti” ifadelerini kullandı.

HENDEK BELEDİYE BAŞKANI’NDAN İLK AÇIKLAMA

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu, “150-200 civarında çalışanı olduğu söyleniyor. Ambulans ve itfaiye dışında kimseyi almıyorlar. Net bir bilgim yok. 3-4 yıl önce de patlama yaşandı. Aynı fabrikada oldu. Ölen olmamıştı. Patlamalar hâlâ sürüyor. Olay yerine 300 metre mesafedeyim. İlk baştaki kadar güçlü olmasa da patlamalar sürüyor. Tüm ekipler şu an burada. Hendek ilçesine 16 kilometre mesafede bir tesis” ifadelerini kullandı.

'BOMBA DÜŞTÜ SANDIK'

“Çok güçlü bir patlamaydı. Telefonlarımız susmuyor. Tüm kentte duyuldu. Çevre illerde de duyuldu. Bomba düştü sandık” diyen Babaoğlu, “Şu an güvenlik tedbirleri alındı. Güvenlik çemberi kuruldu” ifadelerini kullandı.

'PATLAMALAR DEVAM EDİYOR'

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, havai fişek fabrikasındaki patlamayla ilgili “Fabrika etrafında tüm güvenlik tedbirleri alındı. Havai fişek fabrikası olduğu ve patlamalar devam ettiği için şu anda olaya müdahale edemiyoruz. Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 insan var” dedi.

Vali Kaldırım, “11.10 sıralarında bir patlama oldu. Burası bir havai fişek fabrikası. Türkiye'de deposu en büyük olan fabrika. 110 ton civarında patlayıcı havai fişek olduğunu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

'VAHİM BİR TABLO VAR'

Sakarya Belediye Başkanı Mutlu Işıksu da, “Vahim bir tablo var. Yaralılarımızı çıkarmaya çalışıyoruz. Hâlâ patlamalar devam ediyor. Düzce ve Kocaeli’den yardım istedik, bütün ekiplerden yardım istiyoruz” diye konuştu.

'195 ÇALIŞANI VARDI'

Sakarya Ticaret Odası Başkanı Akgün Altuğ ise“Kapasite raporuna göre 195 çalışanı olduğunu biliyoruz. Ama fabrikada patlama sırasında kaç kişi olduğunu bilmiyoruz. Müdahaleler devam ediyor, net bir bilgi yok” ifadelerini kullandı.

1 UÇAK, 2 HELİKOPTER, 15 ARAZÖZ GÖNDERİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Orman Genel Müdürlüğümüze bağlı 1 uçak, 2 helikopter ve 15 arazöz araç takviyesinde bulunarak, bölgeye gönderdik. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

KORKUNÇ İDDİAYA AFAD’DAN YALANLAMA

Sosyal medyadaki radyasyon sızıntısı iddialarını AFAD yalanlandı.

AFAD’dan yapılan açıklamada, “Sakarya Hendek’te bulunan havai fişek fabrikasında 11.10 sularında meydana gelen kaza endüstriyel bir kaza olup, yetkililerden alınan bilgiye göre söz konusu fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı bulunmamaktadır” denildi.

DEPREM CİHAZLARINDA ÜÇ PATLAMA KAYDEDİLDİ

AFAD’ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05’te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18’de üç patlama kaydedildi.

11 YILDA 3. KEZ PATLADI

Aynı fabrikada 2009 ve 2014 yıllarında da patlama meydana gelmişti.

İlk patlamada 1 kişi hayatını kaybetmiş, 37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişi ölmüş 2 kişi de yaralanmıştı.

Fabrika, Türkiye’nin en büyük havai fişek deposu olarak gösteriliyor. Coşkunlar Havai fişek fabrikasında Ramazan ayında atılan topların yanı sıra çeşitli havai fişekler de üretiliyor.

Sakarya’da havai fişek fabrikasında büyük patlama: Dört ölü, 97 yaralı

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin