Sakarya'da havai fişek fabrikası patlaması davasında istenen cezalar belli oldu, 7 sanığın 2 yıl 8'er aydan, 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor

Sakarya'da 3 Temmuz 2020'de 7 kişinin hayatını kaybettiği havai fişek fabrikasıyla ilgili görülen davada istenen cezalar belli oldu. Cumhuriyet savcısı, 7 sanığın 2 yıl 8'er aydan, 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol
Sakarya'da havai fişek fabrikası patlaması davasında istenen cezalar belli oldu, 7 sanığın 2 yıl 8'er aydan, 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 7 işçinin yaşamını yitirdiği, 128 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin açılan davanın 6'ıncı duruşması bugün Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Bugünkü duruşmada savcılığın esas hakkındaki mütalaasını sunması bekleniyor. Davada; aralarında tutuklu sanıkların da olduğu 7 kişi hakkında 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor.

Saat 10.30'da başlayan duruşmaya, tutuklu sanıklar Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme heyeti, taraf vekillerine dosya kapsamındaki bilirkişi ek raporuna karşı beyanlarını sordu. Avukat Can Atalay, yazılı beyanların sunulmasının ardından mütalaa alınmasının usulen doğru olacağını belirtti.

PATRON AVUKATI 'SABOTAJ' İDDİALARINI YİNELEDİ

Fabrika patronu tutuklu sanık Yaşar Coşkun'un avukatı. bilirkişi raporuna karşı itirazlarını belirterek, sabotaj iddialarını yineledi. Sanık Coşkun'un avukarı yeni bir rapor alınmasını talep etti.

SAVCILIK MÜTALAASINI SUNDU

Mahkeme heyeti, keşif ve yeniden rapor alınması yönündeki taleplerin dosyada değişen delil durumu bulunmadığı gerekçesiyle reddine karar verdi. Savcılık, 30 sayfalık mütalaasını sundu.

PATRONUN SORUMLULUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ, TUTUKLULUĞUN DEVAMI İSTENDİ
Savcılık esas hakkındaki mütalaasında, tüm sanınkların 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak' suçlamasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaada; fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç Coşkun ve Yaşar Coşkun'un olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu, Hasan Ali Velioğlu'nun resmi olarak fabrika müdürü olmasa da fiilen bu görevi üstlendiği vurgulandı.

Diğer sanıklar; Erşan Öztürk'ün fabrikada yetki ve söz sahibi olduğu, Asiye Angın ile Ahmet Çağırıcı'nın da işveren vekili sıfatıyla olayın meydana gelmesinde ihmal ve kusurlarının bulunduğu belirtilen mütalaada; Hasan Ali Velioğlu ve Yaşar Coşkun'un tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesi talep edildi.

 NE OLMUŞTU?

Sakarya’nın Hendek ilçesindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasında 3 Temmuz 2021 tarihinde bir patlama meydana gelmiş ve 7 işçi hayatını kaybetmişti.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında; Hendek Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla gözaltına alınan sorumlu müdür Asiye A, ustabaşı Erşan Ö. ve Hasan Ali V. ile iş güvenliği uzmanı Aslı B, 7 Temmuz'da tutuklanmıştı. Soruşturmanın genişletilmesiyle fabrika sahipleri Yaşar C. ve Ali Rıza Ergenç C. de gözaltına alınmış ve Yaşar C, tutuklanmıştı.

Sakarya'da havai fişek fabrikası patlaması davasında istenen cezalar belli oldu, 7 sanığın 2 yıl 8'er aydan, 22 yıl 6'şar aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor - Resim : 2

9 Temmuz'da ise havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisinde kontrollü imha amacıyla kamyondan indirildiği sırada ikinci bir patlama yaşanmış ve 3 asker şehit olmuştu. 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

Yapılan incelemelerde patlamada sabotaj izine rastlanmazken fabrika sahibi Yaşar C., davanın 2'inci duruşmasında yaptığı savunmada 'sabotaj' olduğunu iddia etmişti. Fabrikanın ruhsatı iptal edilmişti.

Davanın ilerleyen duruşmalarında sorumlu müdür Asiye A. ve ustabaşı Erşan Ö'nün "yurt dışı çıkış yasağı" şeklindeki adli kontrolle tahliyesine karar verilmişti.

DURUŞMA ERTELENDİ

6'ncı duruşmasında mahkeme heyeti, fabrika sahibi Y.C. ile genel ustabaşı H.A.V.’nin tutukluluk halinin devamına karar verip, duruşmayı 31 Ocak 2022'ye erteledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin