Sahnede iş güvenliği ne kadar uygulanıyor?

Sertab Erener, Sibel Can, Deniz Seki, Çağla Şıkel gibi ünlü isimlerin son zamanlarda yaşadığı sahne kazaları, sahne performanslarında iş güvenliğinin ne kadar uygulandığı sorusunu akıllara getirdi.

Google Haberlere Abone ol
Sahnede iş güvenliği ne kadar uygulanıyor?

Son zamanlarda Sertab Erener, Sibel Can, Deniz Seki, Çağla Şıkel gibi ünlü isimlerin sahnede yaşadıkları kazalar sahne performanslarında iş sağlığı ve güvenliği kurallarının yeterince uygulanmadığı gerçeğini ortaya çıkardı.

Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak iş güvenliğinin ertelenebilecek bir konu olmadığını belirtti ve “Kanunun getirdiği kurallar ertelenmiş olsa bile, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin sahne sanatlarında iş güvenliği konusunda uzman kişiler istihdam etmeleri ya da hiç olmazsa dışarıdan bu tür hizmetleri veren kişilerden destek almaları gerekir. Aksi halde, bu şirketlerin bu tür kazalar karşısındaki sorumlulukları, her an altından kalkılamayacak boyutlara ulaşabilir.” dedi

İŞ GÜVENLİĞİ ERTELENEBİLECEK BİR KONU DEĞİL!

Son zamanlarda ünlü sanatçıların yaşadığı sahne kazaları, sahne performanslarında iş güvenliğinin ne kadar uygulandığı sorusunu akıllara getirdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunundaki iş güvenliği kurallarının uygulanma zorunluluğu kapsam olarak daraltılmış ve ertelenmiş olsa da söz konusu insan sağlığı ve can güvenliği olduğu için organizasyon sahiplerinin bu konuda büyük sorumluluklar taşıdığını belirtti.

ORGANİZAYONU ÜSTLENENLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR!

İş güvenliğinin ertelenmemesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan Yeniocak “Sahne performansları, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre “az tehlikeli” işler grubunda yer alıyor. 2012’den bu yana yürürlükte olan Kanununa göre iş güvenliği uzmanı ve hekim çalıştırma gibi zorunluluklar, az tehlikeli gruba giren ve elli kişiden az çalışanı olan işyerleri bakımından birkaç kez ertelendi. Son değişiklikle bu zorunluluk, 1 Temmuz 2020’ye kadar ertelenmiş durumda. Ancak organizasyon alanında sahne önü, arkası ve misafirler olmak üzere yüzlerce insan yer alabiliyor. Bu nedenle, Kanunun getirdiği kurallar ertelenmiş olsa bile, bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin yine de sahne sanatlarında iş güvenliği konusunda uzman kişiler istihdam etmeleri ya da hiç olmazsa dışarıdan bu tür hizmetleri veren kişilerden destek almaları gerekir. Aksi halde, bu şirketlerin bu tür kazalar karşısındaki sorumlulukları, her an altından kalkılamayacak boyutlara ulaşabilir.” dedi.

Sahnede iş güvenliği ne kadar uygulanıyor? - Resim : 4

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin