Sağlık çalışanları için olağanüstü toplantı kararı alınan TBMM Genel Kurulu yeter sayısı sağlanamadı açılmadan tekrar kapatıldı

Sağlık çalışanlarının sorunlarını görüşmek için CHP'nin talebiyle olağanüstü toplantı kararı alınan TBMM açılamadı. Genel Kurul yeter sayısına ulaşılamayınca Meclis açılmadan kapandı.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık çalışanları için olağanüstü toplantı kararı alınan TBMM Genel Kurulu yeter sayısı sağlanamadı açılmadan tekrar kapatıldı

Sağlık çalışanlarının sorunlarını görüşmek için CHP'nin talebiyle olağanüstü toplantı kararı alınan TBMM açılamadı. Genel Kurul yeter sayısına ulaşılamayınca Meclis açılmadan kapandı.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında bir araya geldi. Bilgiç, birleşimin başında elektronik yoklama yaptı. Yapılan yoklamada toplantı yeter sayısı bulunamayınca, Bilgiç, 1 Ekim Cumartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. Böylece olağanüstü toplantı çağrısı düşmüş oldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurul'a gelerek yoklamaya katıldı. İYİ Parti, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi milletvekilleri de Genel Kurulda hazır bulundu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile bazı AK Parti milletvekillerinin de Genel Kurula girdiği ancak yoklamaya katılmadığı gözlendi.

KILIÇDAROĞLU: NEGATİF OLAYLARIN SORUMLUSU ONLARDIR

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genel Kurul çıkışında yaptığı açıklamada, "Sağlıkta şiddet, Türkiye'nin temel sorunlarından birisidir. Bu sorunu çözecek olan organ TBMM'dir. TBMM'yi bu acı olayları engellemek açısından önlemek açısından göreve davet ettik. CHP, İYİ Parti, Demokrat Parti olarak arkadaşlar buradalardı. Hepimiz görevimizi yaptık; ama parlamentoyu işlevsiz kılan 2 temel kurum yani AK Parti ve MHP gelmedi. Dolayısıyla bundan sonra olacak olan bütün negatif olayların sorumlusu da onlardır" dedi. 

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

CHP'nin olağanüstü toplantıya çağırdığı TBMM Genel Kurulunda toplantı yeter sayısının bulunamaması, Meclis'te düzenlenen basın toplantılarıyla değerlendirildi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, hiç kimsenin sağlık emekçilerinin yükselen çığlığına sessiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Sağlık emekçilerinin her gün hastanelerde şiddete maruz kaldığını ifade eden Baş, "Hastane koridorlarında maalesef oluk oluk akan doktor kanlarına tanık oluyoruz. Kısacası sağlık emekçileri daha iyi yaşamak için değil, hayatta kalmak için mücadele veriyor." diye konuştu.

Erkan Baş, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde canlarını dişlerine takarak çalışan sağlık çalışanlarının gördüğü muamelenin, yüzleştikleri şiddet ve çalışma koşullarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

CHP'nin yaklaşımının kendilerini kaygılandırdığını söyleyen Baş, "Halka her geçen gün daha büyük zararlar veren iktidarın anlayışından kurtulmak istiyorsak onların davranışlarını tümüyle reddetmemiz gerekiyor. CHP’nin yaklaşımı aynı mantığın bir tezahürüdür ve bunu kabullenmek mümkün değildir." diye konuştu.

"Görevi kötüye kullanma"

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin ise AK Parti iktidarının sağlıkta şiddete duyarsız kaldığını öne sürdü.

Vatandaşların sorunlarıyla hangi partinin daha ilgili olduğunu ve kimlerin çözüm üretmek istediğini görmesini isteyen Şahin, "Bundan sonra sağlıkta şiddetin kurbanı olacak her sağlık çalışanının sorumlusu toplantıya katılmayan partiler ve başta AK Parti olacak." dedi.

Sağlıkta şiddet sorununun çözülmesini istediklerini belirten Şahin, "Bu toplantıya katılmamak AKP açısından görevi kötüye kullanma durumu. Çünkü vatandaş onlara sorunlarını çözmek için yetki verdi, onlar bu görevi yerine getirmediler. Bir nevi başlarını kuma gömdüler ama sorun can yakıcı şekilde ortada duruyor." ifadelerini kullandı.

"HDP'siz Meclis'i çalıştıramayacaklarının göstergesi"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı ise Genel Kurulun toplanamamasını, "CHP ve İYİ Parti'nin, HDP'siz Meclis'i dahi çalıştıramayacaklarının bir göstergesi olarak bugün tarihe not düşülmüş oldu." şeklinde değerlendirdi.

"Altılı masanın altında biri daha var." dediklerini hatırlatan Subaşı, "İşte bugün bu olayı hep birlikte tüm Türkiye gördü. Herhalde bundan sonra masanın altı veya masanın üstü veya perde arkalarındakiler daha da öne çıkarak, 'Bak gördünüz, Meclis'i bile biz gelmeden açamadınız, hadi oturun bakalım masaya' diyecekler." dedi.

Subaşı, Ankara'da Alevi sivil toplum kuruluşları ile cemevine yapılan saldırıyı da kınayarak, "Artık herkes şunu anlamalıdır ki bu tür saldırıların devri Türkiye'de bitmiştir. Bizim için cami neyse cemevi odur." ifadesini kullandı.

CHP, 120 imzayla TBMM Başkanlığına başvurarak sağlık çalışanlarına şiddet konusunda genel görüşme ve bu konuda verdiği kanun teklifi için TBMM Genel Kurulunun olağanüstü toplantıya çağrılmasını istemişti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin