Sağlık Bakanlığı'ndan 'tarihi geçmiş' aşı açıklaması geldi. 3. doz aşılarda tehlike var mı?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Covid-19 aşılarında hatırlatma dozu için belirlenen sürenin altı aydan üç aya indirildiği açıklamasının ardından bazı hastanelerde 3. doz aşısını yaptırmak isteyenlere, son kullanma tarihi geçmiş aşı yapıldığı öne sürüldü. İddialara ilişkin Sağlık Bakanlığı, "Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Sağlık Bakanlığı'ndan 'tarihi geçmiş' aşı açıklaması geldi. 3. doz aşılarda tehlike var mı?

3. doz aşısını yaptırmak isteyen gazeteci İskender Baydar, bugün gittiği Beykoz Devlet Hastanesi'nde, sırada beklerken bir kadının ‘aşıların tarihi geçmiş' demesi üzerine kendisine yapılmak istenen aşının son kullanma tarihinin de üzerinden 6 gün geçtiğini fark etti.

BAKANLIK ‘9 AYA KADAR ETKİ’ DİYE YAZI GÖNDERMİŞ

Baydar, sorması üzerine hastanedeki görevlilerin kendisine, “Sağlık Bakanlığı tarafından hastanelere gönderilen yazıda, aşının son kullanma tarihinden 9 ay sonrasına kadar etkisinin devam ettiğinin bildirildiğini” söylediklerini aktardı.

ÖNEMLİ OLAN SON KULLANMA TARİHİ

Bu durum karşısında aşı yaptırmaktan vazgeçtiğini belirten Baydar, “Marketten nasıl ki son kullanma tarihi geçen bir ürünü almıyorsak, aşının da üzerinde yazan tarih bizim için önemli olmalıdır” dedi.

SIRADA BEKLEYENLERİN YARISI AŞI YAPTIRMAKTAN VAZGEÇTİ

Sırada bekleyen yaklaşık 150 kişinin olduğunu söyleyen Baydar, durumu anlattıktan sonra, son kullanma tarihi geçmiş olduğu için bekleyenlerin yarısının aşı yaptırmaktan vazgeçtiğini söyledi.

Tarihi geçmiş aşının fotoğrafını çekerek sosyal medya hesabından da paylaşan Baydar, Bakanlığın bu konuda bilimsel bir açıklama yapması gerektiğini söyledi.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İddialar üzerine açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, şunları paylaştı:

Ülkemizde pandemiyle mücadele kapsamında 2021 Mart ayında uygulanmaya başlanan BioNTech mRNA Covid-19 aşılarının raf ömrü ve stabilite çalışmaları tekrarlanarak yapılmaktadır. Bu kapsamda üretici BioNTech GmbH tarafından yapılan güncel raf ömrü çalışmaları 27 Ağustos 2021 tarihinde tamamlanmıştır.

Üreticinin yaptığı stabilite çalışma sonuçları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylı Paul Ehrlich Enstitüsü tarafından onaylanmış ve 10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA aşıları da dahil olacak şekilde söz konusu tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 (dokuz) aya çıkarılmıştır.

Bakanlığımızca Paul Ehrlich Enstitüsü'nün aşıların raf ömrünü uzatan bu onayı doğrultusunda Aşı Takip Sistemi (ATS) üzerinden gerekli güncelleme işlemleri tamamlanmıştır. -80 derecede muhafaza edilen aşıların etiketlerini değiştirmek, soğuk zincirin bozulmasına neden olacağı için mümkün olmamaktadır.

Aşıların son kullanma tarihlerinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olabilirler.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin