Saba Tümer’in programı bitti mi?

Milliyet Cadde yazarı Sina Koloğlu, programın akıbetini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Saba Tümer’in programı bitti mi?

Gezi Parkı eylemlerinden önce ve sonra haber kanallarının eleştirilerin ortasında kaldığını ve bundan sonra ne olacağını kaleme alan Koloğlu'nun bugünkü köşe yazısı şu şekilde:



* "Şu dönem içinde izlediğim haber kanallarının fotoğrafı; onların nezninde hiçbir şey değişmeyecek. Aynı isimler, aynı kanallarda ekrana çıkacak.

* “Hangi kanaldan izlemeliyim?” sorusunun yanıtı, bundan sonra daha net olacak. Kumanda bu konuda daha ‘radikal’ olacak. “Bunlar ne anlatıyor?” diye soran kitle, bundan böyle “Duymak istemiyorum” diyecek.

* “Ekran gerçekleri anlatmıyor” sözü, bir nevi “Ben belgesel izliyorum” sloganı gibi olacak. Yani bir araştırma yapıldığında örneğin “Televizyonlar sizce haberlerinde tarafsız mı?” sorusuna verilen     “Hayır” yanıtı, Taksim’de     yaşananlardan önce     verilenden  çok daha fazla olacak.

* Bazı haber kanalları daha sert bir tutuma girecek. İktidar partisine oy verenlerin bir bölümünü, “Bu olanlar ABD’nin oyunudur” enformasyonları  etkileyecek. Bu konu önemli; sanılmasın ki Türkiye, eylemlerin içinde yer alan kişilerden oluşuyor.   

* İnternet         televizyon (Ketchup TV) daha etkin olacak. “Kendi dizimi seçer, izlerim; kendi tartışma programımı seçer. izlerim” sloganı Taksim’den sonra daha da geniş kitleye yayılacak. Böylece muhalif gençlikle     televizyon         arasındaki bağ         daha da kopacak.

* Televizyonu açtığınızda kolayınıza gelen kanallardan ‘başka kanallara’ geçişler olacak. ‘Muhalif’, ‘reyting’ yapan isimler kendilerine bu farklı     kanallarda yer bulacak ve     sayıları giderek artacak. Uydudan yayın yapan bu kanallar, Taksim’den sonra keşfedildiler; bu da bir başka gerçek.

* Söz konusu kanalları engelleme çalışmaları daha da artacak.

* Çok izlenen kanalların haber bültenlerine ‘çeki düzen’ verileceği konusunda bir izlenimim var. ‘Gösteri’ haberleri daha az yer alacak...

* 2012 yılında 61 kanalda 151 tartışma programı yayınlandı. Bu sayı düşmeyecek. Ancak izleyeni azalacak.   Çünkü “Bunlar hep aynı şeyleri söylüyor” yargısı, Taksim’den sonra daha da artmış durumda.



YAŞAR NURİ ÖZTÜRK NE DEDİ?



Saba Tümer’in programında Yaşar Nuri Öztürk, sanki “Son sözlerimi söyleyeyim, bu iş bitsin” demiş gibi geldi bana. Saat 12.00 civarında, programı akışı içinde, şunları söyledi:

 “Şu direniş ekibine, o nezih direniş ekibiyle ilgili ürettiği iftiralara bakın, rekordur. Çünkü bütün dinciliğin sermayesi tarih boyunca iftiradır. Son yıllarına Türkiye’nin bakın.”

O sırada dikkatimi çeken Saba Tümer’e rejiden bir şeyler söylendiğiydi. Ekranda bir soru belirdi ve ‘soru cevap’ bölümüne geçmeden reklamlar başladı... Sonra, yayın yok. ‘Saba Tümer’le Bugün’ böylece, sessiz sedasız sezonu kapattı.

Yaşar Nuri Öztürk’le sanırım Show TV’nin muhabbeti bitmiştir. “Yayından kaldırın” kararını veren kimdir? Belli. Yaşar Nuri Öztürk, bir zamanlar Habertürk gazetesinde yazıyordu. Yazması istenmedi. Bana göre Hoca eleştirilerini bilerek yüksek tondan yaptı. Zaten bu kanalda programının devam etmesi mümkün değildi. Saba Tümer cephesindeyse durum farklı. Olan bitenden haberi yoktu benim bildiğim. Yani reklamların bu kadar uzamasından ve verilen karardan."  



Yazının tamamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin