Rusya'ya soykırım suçlaması ile dava. Birleşmiş Milletler Rusya-Ukrayna savaşı için olağanüstü toplanıyor

Birleşmiş Milletler, Ukrayna için olağanüstü Genel Kurul toplantısı yapma kararı aldı. Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını açıkladı. Avrupa Birliği, Ukrayna'ya 500 milyon euro değerinde silah yardımı yapacak.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'ya soykırım suçlaması ile dava. Birleşmiş Milletler Rusya-Ukrayna savaşı için olağanüstü toplanıyor

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonları sürerken Kiev halkı direnmeye çağırdı. Dünya ülkelerinden Rusya tepkiler gelmeye devam ediyor. Rusya hakkında kritik gelişmeler yaşandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna krizini görüşmek üzere Genel Kurul'un acil toplanmasına oy çokluğuyla karar verdi. Kurul, bugün Ukrayna gündemiyle olağanüstü toplanacak.

Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna'nın, Soykırım Sözleşmesi'nin ihlali gerekçesiyle Rusya aleyhine dava açtığını açıkladı.

Ukrayna BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa şu açıklamayı yaptı:

Şu an bir kez daha ifade etmeliyim ki, bu güvenlik konseyinin yirminci maddesi düzgün bir şekilde uygulanmıyor. Ancak şu konuda rahatlayabilirim. BM Güvenlik Konseyi'nin tecavüze uğraması 48 saat içinde sona erecek. Saldırgan ülke temsilcisine şunu söylemek istiyorum: Şu an Ukrayna şehirlerindeki en temel uyarıyı bilmek istiyor musunuz? "Dikkat! Hava saldırısı, sığınaklara gidin!" Sabah akşam, şehirlerimiz bombalanıyor. Lütfen bize katılın ve bu kurumun görevini yapmasını sağlayın. Rusya, saldırganlık konusunda kararlı, üstelik buna rağmen ilk planları başarısız oldu. Bu başarısızlık Rus liderliğinin yerleşim yerlerine ağır bombardıman emri vermesine yol açtı. Çünkü Ukrayna halkı direniyor. Rus başkan nükleer şantaja karar verdi. Sayın temsilciler, çatışmanın büyük bir kısmı Kiev ve Harkiv'de devam ediyor. Uzun menzilli taktik ve hava araçları... Bunların hepsi Ukraynalılara karşı kullanılıyor. Birçok hastane görevini yerine getiremiyor. Ukraynalı çocuklar bomba sığınaklarında dünyaya geliyor. An itibariyle 300 binden fazla çocuğun eğitime erişimi yok. Bugün bu sayıları size ifade ettim çünkü UNICEF'ten talepte bulunduk. Rusya Federasyonu'nun şiddetine karşı tüm önlemlerin alınması gerekiyor.

İngiliz The Guardian'ın haberine göre; İngiltere, İngiliz limanlarından Rus gemilerini yasaklamayı değerlendiriyor.

 AVRUPA'DAN UKRAYNA'YA ASKERİ MÜHİMMAT DESTEĞİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Rusya saldırısı nedeniyle Ukrayna ordusuna gönderilecek silah, mühimmat ve yakıt gibi askeri yardımların yolda olduğunu söyledi.

Michel, Ukrayna'ya yapılacak yardımlar ve Ukrayna halkına mesaj vermek için açıklama yaptı.

"Bu Kremlin'in, Putin'in savaşı. Bu Rus halkının savaşı değil." diyen Michel, Ukraynalıların ülkelerini, özgürlüklerini ve demokrasiyi savunduğunu belirtti.

Michel, bunun aynı zamanda Avrupa demokrasisi ve özgürlüğünün de savunması olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Bunları siz Ukraynalılar savunuyorsunuz. Bu nedenle biz AB içinde bu tarihi meydan okumaya karşı dik duruyoruz. Sadece sözlerle değil, somut ve acil eylemlerle yanınızdayız. Sizi ve ülkenizi desteklemek için ortaklarımızla savaş karşıtı bir koalisyon oluşturduk. Giderek daha fazla ülke ve lider uluslararası hukukun savunması için seslerini yükseltiyor. Savunma amaçlı askeri ekipmanın acilen teslim edilmesini organize ediyoruz. Silahlar, mühimmat, roketler ve yakıt Ukrayna askerleri için yolda."

Michel, aynı zamanda ciddi miktarda insani yardımın Ukraynalılara gönderileceğini bildirdi.

Rusya'yı son günlerde alınan yaptırım kararlarıyla hedef aldıklarını hatırlatan Michel, "Bu savaşın sorumlularından, savaş hukukunu ve uluslararası insani hukuku ihlal edenlerden hesap soracağız." diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün AB'nin tarihinde ilk kez savaştaki bir ülke için silah alımı ve teslimatını finanse edeceklerini açıklamıştı.

 UKRAYNA'NIN BİRLİĞE ÜYELİĞİ

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Euronews televizyon kanalına verdiği demeçte, Ukrayna'nın AB pazarına entegrasyonu süreci bulunduğunu belirtti.

"ONLAR BİZLERDEN BİRİ VE ONLARI İÇERİ ALMAK İSTİYORUZ"

Ukrayna ile AB arasında enerji şebekeleri konusunda da çok yakın iş birliği olduğunu ifade eden von der Leyen, "Birlikte çok yakın çalıştığımız pek çok konu var." dedi

Von der leyen, Ukrayna'nın zamanla AB'nin bir parçası olacağına vurgu yaparak, "Onlar bizlerden biri ve onları içeri almak istiyoruz." açıklamasını yaptı.

UKRAYNA İLE RUSYA ARASINDAKİ OLASI BARIŞ GÖRÜŞMELERİ

Ukrayna ile Rusya arasında olası barış görüşmeleriyle ilgili Von der Leyen, "Tabii ki Ukrayna tarafının barış görüşmelerini kabul etmesi ve Ukrayna tarafı için şartların iyi olması önemli." dedi.

Von der Leyen, ülkelerin Putin'e güveninin kırıldığını söyledi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin