Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde beşinci gün! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği'ne yeni bir çağrıda bulundu. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin başladığı duyuruldu

Rusya-Ukrayna savaşında 5'inci güne girilirken bütün dünya kritik bir dönemecin de içinde... Kiev ve Harkov'dan da patlama sesleri gelmeye devam ediyor. Uydu görüntüleri ise yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki Rus askeri araç konvoyunun Kiev'e doğru ilerlediğini gösterdi. Zelenski, Avrupa Birliği'ne yeni bir çağrıda bulunarak özel prosedür kapsamında AB'ye derhal katılım istediklerini söyledi. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin başladığı duyuruldu.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde beşinci gün! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği'ne yeni bir çağrıda bulundu. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin başladığı duyuruldu

Beş gündür patlama ve silah sesleri, sirenler ve tank sesleriyle yankılanan Ukrayna, yeni haftaya da bomba, silah sesleri ve endişeyle başladı… Ukrayna’nın başkenti Kiev ve ülkenin en büyük ikinci kendi Harkov’da sabah saatlerinden itibaren patlama sesleri yükselmeye başladı.

Ukraynalı yetkililer Telegram üzerinden paylaşılan açıklamada Kiev’de durumun daha sakin olduğunu aktarırken Harkov’da ise sabahın ilk saatlerinden itibaren silah seslerinin arttığı belirtildi. Sosyal medyada paylaşılan fotoğraf ve videolarda Harkov Havalimanı ve sivillerin yaşadığı bölgelerin saldırı altında olduğu belirtildi.

Harkov’da gece 04.30’dan itibaren siren seslerinin çaldığı ve bölgede yaşayan vatandaşların sığınağa gitmesi istenirken Kiev’in kuzeyindeki Chernihiv kentindeki bir binaya da füze isabet etti.

BELEDİYE BAŞKANI: HARKOV’A GİRDİLER, AMA...

Binada yangın çıkarken saldırıda ölü ve yaralı sayısıyla ilgili bir bilgi verilmedi. Harkov Belediye Başkanı Igor Terekhov da bir mesaj paylaştı. Terekhov, “Bu sabahtan itibaren Rus ordusu Harkov’a girdi. Bazı sivil yerleşim alanlarında gördünüz. Dün gece çok şiddetli bir bombardıman vardı fakat biz cepheyi koruyoruz ve korumaya devam edeceğiz” dedi.

Terekhov, “Sevgili Harkovlular, birlikte olmalıyız, ben ve ekibimiz elimizden  geleni yapıyoruz, merkezi ısıtmayı tekrar bağladık. Ekmek için elimizden geleni yapıyoruz fakat fırın da saldırı altında ve şehrin su şebekesini çalıştırdık. Elimizden gelen her şeyi yapıyoruz” dedi.

ZELENSKİ: KRİTİK 24 SAAT BAŞLADI

Öte yandan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de bir açıklama yaptı…

Zelenskiy, Rusya’nın Kiev’e baskıyı artıracağını söylerken, “Gelecek 24 saat çok kritik bir öneme sahip” yorumunu yaptı.

5 KİLOMETRELİK KONVOY KİEV’E İLERLİYOR

ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar’ın paylaştığı fotoğraflarda ise Rus ordusunun karadan Kiev’e doğru çok kalabalık bir şekilde ilerlediğini gözler önüne serdi.

Görüntülerde yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki bir askeri ve zırhlı araç konvoyu Ivankiv’den Kiev’e doğru ilerlerken görülüyor.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitşko da bir açıklama yaptı… Belediye başkanı, insanların şehirden tahliye edilemediğini çünkü bütün yolların kapatıldığını duyurdu.

İşte saat saat yaşanılanlar;

16.20: Kremlin yaptığı açıklamada, AB'nin Ukrayna'ya silah yardımında bulunmasını tehlikeli adım olarak nitelendirdi.

14.45: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rus askerlerine seslenerek ""Silahlarınızı bırakın ve gidin. Komutanlarınıza, propagandacılarınıza inanmayın. Sadece hayatınızı kurtarın" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde beşinci gün! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği'ne yeni bir çağrıda bulundu. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin başladığı duyuruldu

12.15 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği'ne yeni bir çağrıda bulunarak özel prosedür kapsamında AB'ye derhal katılım istediklerini söyledi.

Zelenskiy ayrıca askeri tecrübesi bulunan ve savaşmak isteyen kişilerin tutukluların cezaevlerinden serbest bırakılacağını belirtti.

12:00 - Ukrayna heyetini taşıyan helikopter müzakerelerin yapılacağı Belarus'a ulaştı. Görüşmelerin TSİ 12.00'de başladığı bildirildi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde beşinci gün! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Avrupa Birliği'ne yeni bir çağrıda bulundu. Ayrıca Ukrayna ile Rusya arasında müzakerelerin başladığı duyuruldu - Resim : 2

11.00 - Letonya, tüm vatandaşlarına istemeleri halinde Ukrayna'da savaşmaları için izin verdi.

SİVİL CAN KAYBI 352'YE ULAŞTI

11.30: Ukrayna Sağlık Bakanlığı, savaşta Ukraynalı 14'ü çocuk olmak üzere 352 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yetkililer, 116'sı çocuk olmak üzere 1684 kişinin yaralandığını da duyurdu.

11.00 - Letonya, tüm vatandaşlarına istemeleri halinde Ukrayna'da savaşmaları için izin verdi.

RUSYA: EN KISA SÜREDE ANLAŞMA YAPMAK İSTİYORUZ
10.40 - Müzakerelere ilişkin Rus heyetinden yapılan ilk açıklamada, "En kısa sürede anlaşma yapmak istiyoruz" ifadelerine yer verildi. 

 UKRAYNA HEYETİ: MÜZAKERELER 1.5 SAAT İÇİNDE BAŞLAYACAK
10.36 - İki ülke arasında başlayacak müzakereler öncesi Ukrayna heyetinin başkanı Leonid Kravçuk'tan yeni bir açıklama geldi. Heyetin Polonya'ya ait bir helikopterle seyahat ettiğini ve görüşmelerin bir buçuk saat içinde başlayacağını belirtti.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: İKİ KENT DAHA ELE GEÇİRİLDİ
10.25 - Rusya Savunma Bakanlığı, sanayi bölgesi Zaporijya'daki nükleer santralin çevresindeki bölgeleri ele geçirdiklerini duyurdu. Açıklamada, Rus askerlerinin Zaporijya bölgesindeki Berdyansk ve Energodar kentlerini de ele geçirdiği belirtildi.

Bakanlık, Kiev yönetimini başkentteki yerleşim yerlerine askeri teçhizat yerleştirerek 'sivilleri milliyetçilere karşı' canlı kalkan olarak kullanmakla da suçladı.

10.20 - Rusya ordusundan yapılan açıklamada Ukrayna'da hava üstünlüğünün sağlandığı öne sürüldü.

09.50 - Ukrayna ordusundan yapılan günün ilk açıklamasında gece boyunca Rus ordusunun ilerlemesinin yavaşladığı ancak bazı alanlarda halen çatışmaların sürdüğü belirtildi.

09.30 - Rusya Merkez Bankası, birçok ülkeden gelen yaptırım kararlarının ardından faiz oranını yüzde 9,50'den yüzde 20'ye çıkardı.

KİEV HEYETİ BELARUS'TA 
09.20 - Belarus'un Gomel bölgesinde yapılması beklenen görüşmeler için Sputnik'e bilgi veren bir kaynak, Kiev heyetinin Belarus'a vardığını bildirdi.

Belarus Dışişleri Bakanlığı da Rusya- Ukrayna müzakereleri için platformun hazır olduğunu ve heyetlerin beklendiğini açıklayarak heyetlerinin görüşeceği salondan bir kare paylaştı.

 

'BIDEN, MÜTTEFİKLERİYLE GÖRÜŞECEK'
09.00 - Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün krizdeki gelişmeleri görüşmek ve 'birleşik yanıtı koordine etmek' için müttefikleri ve ortaklarıyla bir görüşme yapacağını açıkladı.

Görüşmeye hangi ülkelerin katılacağı konusunda ayrıntılı bilgi verilmedi.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANI: KORKUTMAYA ÇALIŞMAK MANTIKSIZ, KAZANACAĞIZ
08.30 - Ukrayna Savunma Bakanı Oleksi Reznikov, kişisel Twitter hesabı üzerinden Devlet Başkanı Zelenskiy ile fotoğrafını paylaşarak Kiev'in düşmeyeceğine dair güvence verdi:

"Ukrayna'nın savunmasının 85. saati. Ukrayna'yı korkutmya çalışmak mantıksız. Bizim savunmamızı delmek imkansız, bundan da öte Kiev'in silahlarını bırakmasını sağlamak imkansız. Zor zamanlar geçiriyoruz, ama geçecek. Ukrayna kazanacak. Biz zaten kazanıyoruz. Bu yüzden işgalcilere çok geç olmadan evlerine dönmelerini tavsiye ediyoruz".

RUS RUBLESİ DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 30 CİVARINDA DEĞER KAYBETTİ
07.31 - Rusya’ya yönelik sert yaptırımların ardından ilk iş gününde Rus rublesi, dolar karşısında yaklaşık yüzde 30 değer kaybetti.

Cuma günü piyasalar kapanırken 1 dolar 83.64 Ruble ederken, pazartesi sabahı itibariyle bu miktar 119 dolara kadar ulaştı. Putin'in nükleer silahları da kapsayan caydırıcı güçlerin hazır olması yönündeki çağrısını takiben Rus rublesi offshore işlemlerde yüzde 29 geriledi. 

UKRAYNALILARIN YÜZDE 90'I ZELENSKİY'İ DESTEKLİYOR
07.00 - Rating Sociological tarafından yapılan bir ankere göre Ukraynalıların yüzde 90'ı Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'yi desteklediklerini söylüyor. Ankete katılanların yüzde 6'sı Zelenski'ye karşı olduklarını söylerken yüzde 3 de kararsız olduklarını belirtti.

AVRUPA KOMİSYONU BAŞKANI: UKRAYNA'NIN AB'YE ÜYE OLMASINI İSTİYORUZ
06.13: Avrupa Birliği'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını istediklerini söyledi.

Euronews’e konuşan von der Leyen, “Onlar bize aitler, bizden insanlar ve üye olmalarını istiyoruz” dedi.

01.27: Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını ele aldı.

01.26: Rus güçleri Berdyansk şehrindeki tüm kamu binalarını ele geçirdi. 

00.30: Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile telefonda Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını görüştü. Katar Emirlik Divanı'ndan yapılan açıklamaya göre iki lider telefonda Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldı.

00.20: Fransa, Rusya ve Belarus'ta bulunan vatandaşlarına bu ülkelerden "derhal" ayrılmalarını tavsiye etti.

00.15: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya düzenlenen askeri operasyonda bin 67 askeri tesisin imha edildiğini açıkladı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin