Rusya'dan AB ve NATO'ya tehdit gibi sözler! Rus askeri güçleri saldırıya geçti. Rusya'dan AB ve NATO'ya: Silah tedarikini durdurun. Zelenski halkına seslendi

Ateşkesin sona ermesinin ardından Rus güçleri, akşam saatlerinde saldırılarına yeniden başladı. Taarruza geçtiğini duyuran Rusya'dan, AB ve NATO'ya "Ukrayna'ya silah tedarikini durdurun" çağrısı yapıldı. Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlattı. Bakanlık Sözcüsü Konaşenkov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski halkına seslendi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'dan AB ve NATO'ya tehdit gibi sözler! Rus askeri güçleri saldırıya geçti. Rusya'dan AB ve NATO'ya: Silah tedarikini durdurun. Zelenski halkına seslendi

Dünya ülkeleri müzakere sürecinden 'barış' çıkması için etkili bir diplomasi yürütürken iki ülke arasındaki ateşkesin bu akşam saatlerinde sona erdiği açıklandı. Ateşkesin sona erdiğini hatırlatan Rusya Savunma Bakanlığı, "Saat 18.00 itibarıyla yeniden taarruza başladık" açıklamasında bulundu.

Ukrayna ise, ateşkesi Rusya'nın ihlal ettiğini ve sıcak bölgelerde sivillerin tahliye edilmesi için insani koridorun açılmasına izin vermediklerini açıkladı.

Saldırıların yeniden başladığı sırada Rusya Dışişleri Bakanlığından NATO ve AB'ye "Ukrayna'ya silah tedarikini durdurun" çağrısı geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Stinger füzeleri teröristlerin eline geçebilir" dedi.

"TAARUZA YENİDEN GEÇTİK"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’daki faaliyetlerine dair önemli açıklamalarda bulundu. Sözcü Konaşenkov, Ukrayna’daki Mariupol ve Volnovakha kentlerinde bugün yerel saatle 10:00’dan itibaren ateşkes ilan edildiğini hatırlatarak, “Bu şehirlerin nüfusu milliyetçi oluşumlar tarafından canlı kalkan olarak tutulmaktadır. Milliyetçi gruplar yeniden mevzilenmek için ateşkes rejiminden faydalandı. Ukrayna tarafının ateşkes rejiminin genişlemesi konusundaki isteksizliği nedeniyle Moskova saatiyle 18.00'den itibaren taarruz operasyonlarına yeniden başlandı” dedi.

Sözcü Konaşenkov, Rus ordusu tarafından imha edilen Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait askeri teçhizatlar hakkında bilgi vererek, “5 radar istasyonu, 2 Buk M-1 uçaksavar füze sistemi, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 4 Su-27 uçağı, 1 adet Su-25 uçağı imha edildi. Ayrıca Rusya Hava Savunma Kuvvetleri, Ukrayna Hava Kuvvetlerine ait Mi-8 helikopterini imha etti. Operasyon sırasında toplam 2 bin 119 Ukrayna askeri altyapı tesisi vuruldu” ifadelerini kullandı. Konaşenkov ayrıca imha edilen Ukrayna’ya ait savaş araçlarıyla ilgili olarak, “Karada 69, havada 21 uçak, 748 tank ve diğer zırhlı savaş araçları, 76 çoklu roketatar, 274 top ve havan, 532 adet özel askeri araç ve 59 insansız hava aracı imha edildi” dedi.

Sözcü Konaşenkov, Donbass Bölgesi’ndeki sözde Donetsk Cumhuriyeti’nde 7 kilometre ilerleme kaydedildiğini, Luhansk Cumhuriyeti’nde ise Golikovo, Nevske ve Katerinovka kasabalarının Rus birlikleri tarafından ele geçirildiğini aktardı.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİ: SALDIRIYA GEÇİN

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, sosyal medya hesabından paylaştığı videoda Ukrayna halkına seslenerek, “Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin” dedi.

Rusya'dan AB ve NATO'ya tehdit gibi sözler! Rus askeri güçleri saldırıya geçti. Rusya'dan AB ve NATO'ya: Silah tedarikini durdurun. Zelenski halkına seslendi

“DIŞARIYA ÇIKARAK DİRENMELİYİZ”

Rusların geçici olarak Ukrayna topraklarında olduğunu söyleyen Zelenskiy, şu ifadeleri kullandı:

Şehriniz geçici olarak işgal edildiğinde protesto etmek özel bir kahramanlıktır. Zırhınız olmasa bile zırhlı araçlardan kaçmıyorsunuz. İşte bu yüzden geçici olarak buradalar. Halkımız, Ukraynalılarımız geri çekilmiyor. Vazgeçmiyorlar. Direnişi sürdürüyorlar. İşgalcilere, evinize gidin diye bağırıyorlar.

Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin. Dışarıya çıkarak direnmeliyiz. Herson’da olduğu gibi. Berdyansk’ta olduğu gibi. Melitopol’de olduğu gibi. Konotop’ta olduğu gibi. Dışarı çıkıp bu kötülüğü şehirlerimizden kovmalıyız.

“KİMSE DONBASS’I DİZLERİNİN ÜSTÜNE ÇÖKTÜRMEDİ”

Zelenskiy, sözlerinin devamında Donbass halkına da seslenerek, “Donbass! Senin hakkında ne dediklerini hatırla. Kimse Donbass’ı dizlerinin üstüne çöktürmedi. Birçoğunuzun Ukrayna’nın sizden nefret ettiğine inandığını biliyorum. Saldıracaklar, yıkacaklar yalanını, Rus televizyonlarında her gün söylüyorlar. Ama 8 yıl önce Donetsk'i 8 yıl sonra Harkov'u karşılaştırın” şeklinde konuştu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin