Rusya'da kürtajın önündeki engellemeler sürüyor. Aktivistler, destekçilerini resmi şikayette bulunmaya çağırdı

Rusya'da kürtaj kısıtlamalarındaki artış, toplumda öfkeye neden oluyor. Rus aktivistler, destekçilerini resmi şikayette bulunmaya çağırdı. Veriler, Ukrayna ile savaş döneminde Rusya'daki kadınların daha az çocuk sahibi olma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'da kürtajın önündeki engellemeler sürüyor. Aktivistler, destekçilerini resmi şikayette bulunmaya çağırdı

Rusya'da kadınlar kürtaj haklarında giderek artan kısıtlamalarla karşı karşıya kalıyor. Her ne kadar bu yöntem hala yasal ve yaygın olarak yapılabiliyor olsa da, son zamanlarda kürtajı kısıtlamaya yönelik girişimler "giderek muhafazakarlaşan" ülkede tepkilere neden oldu. 

Prosedürün yasaklanması şimdilik sadece bir öneri olsa da, ülke genelindeki özel klinikler kürtaj hizmeti vermeyi durdurmaya başladı. 

Sağlık Bakanlığı, ülke çapında kadınları hamileliklerini sonlandırmaktan vazgeçirmek için doktorlara yönelik konuşma notları hazırladı. Yeni düzenlemeler de yakında birçok acil doğum kontrol yöntemini neredeyse kullanılamaz hale getirecek ve diğerlerinin maliyetini artıracak.

euronews'teki habere göre Rus aktivistler, destekçilerini resmi şikayette bulunmaya çağırarak, çevrimiçi dilekçeler dağıtarak ve hatta yasadaki olası değişikliğe karşı küçük protestolar düzenliyor. 

Ülkede ve uluslararası alanda bazıları bu değişikliğin geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde Roe-v-Wade yasasının iptal edilmesine benzediğini söylüyor.

Chapel Hill'deki North Carolina Üniversitesi'nden antropolog Michele Rivkin-Fish, "Rusya'da kürtaja erişim ve haklar konusunda kademeli bir erozyon yaşandığı açık ve bu ABD'de yaşananlara benziyor" dedi.

Geçen yıl ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkını iptal eden kararı, Amerikan kürtaj politikasını neredeyse anında yeniden şekillendirdi ve gücü, merkezi hükümet yerine eyaletlere kaydırdı.

Son 16 ay içinde, ABD eyaletlerinin yaklaşık yarısı yasakları ya da büyük kısıtlamaları kabul etti, ancak çeşitli yasal zorluklar nedeniyle hepsi şu anda uygulanmıyor.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler Rusya kadınlar kürtaj
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin