Rusya - Türkiye ilişkileri medyaya taşınıyor

Rusya ile Türkiye arasında gelişen ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler medya alanına yayılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya - Türkiye ilişkileri medyaya taşınıyor

Türkiye ve Rusya’dan onlarca basın mensubu Rusya’nın başkenti Moskova’da, Rusya Devlet Sosyal Bilimler Üniversitesi’nde (RGGU) bir araya geldi. 



“Asya ile Avrupa Arasında Medya Köprüsü” başlığı altında bugün toplanan gazeteciler, iki sürecek forumda, iki ülke medya ilişkilerini masaya yatırıyor. Moskova Devlet Üniversitesi Asya ve Afrika Ülkeleri Enstitüsü Başkanı Mihail Meyer, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, MedyaSoyuz Başkan yardımcısı Yelena Zelinskaya, Rusya parlamentosu alt kanadı Duma milletvekili ve Rusya-Türkiye Parlamentolar arası Dostluk Grubu Başkanı İldar Gilmutdinov, RGGU Rektörü Efim Pivovar açılış konuşması yaptı.



Cihan Haber Ajansı Genel Müdürü Abdülhamit Bilici’nin modaratörlüğünde gerçekleşen “Okuyucu Kitleleri Araştırmaları” başlıklı oturumda, Rusya Kamuoyu Araştırma Şirketi VTsIOM Medya Başkanı Olga Kojevnikova ve Todays Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş sunum yaptı. 



Kojevnikova sunumunda son yıllarda okuyucu kitlesinin ve taleplerinin hızla değiştiğini, geleneksel medyanın etkisini azalttığına dikkat çekti. Mobil aygıtlar ve internet nedeni ile artık insanların her noktadan bilgiye ulaşabildiğini ifade etti. Bin civarında deneğe telefon dağıttıklarını ve farklı alanlarda sürekli ölçüm ve çalışma yaptıklarını kaydeden Kojevnikova, “Televizyon programlarını izleyen deneklerin hangi tür twit attıklarının ölçümlerini de yapıyoruz” dedi.



MEDYA VE GAZETECİLERE GÜVEN AZALIYOR



Türkiye’de genel dünyadaki trende paralel olarak basılı gazete tirajlarının giderek düştüğünü ve televizyonların gücünü artırdığına dikkat çekti. Türkiye’de ortalama 4 saatin televizyon başında geçirildiğini vurgulayan Keneş, “Medya ve gazetecilerin toplumun en az güvendiği kurumlar arasında. Gazeteler orta yaş ve üzeri, eğitimli ve gelir seviyesi yüksek olanlar tercih ediyor. Genç nesil internete yöneliyor. Ancak daha güvenli olan Zaman ve Todays Zaman tirajını artırıyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de dünya genelinden farklı olarak güven sorunun daha üst seviyede olduğunu kaydeden Keneş, “Türkiye’de gazete patronluğu sorunlu bir alan. Patronlar enerji ve diğer tüm ihale alanlarında iş yapıyor. Bu da medyanın gelişimini olumsuz etkiliyor” tespitinde bulundu.



MEDYA BİRİNCİ KUVVET



Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş ise medyanın artık dördüncü değil, birinci kuvvet olduğunu, kamuoyu oluşturulmasında etkisi nedeni ile kontrol altında tutulmaya çalışıldığını vurguladı. Medyada güven meselesinin önemli olduğuna değinen Kardaş şu tespitlerde bulundu: “Gazete masraflı ve zahmet gerektiren bir alan. TV izlerken, radio dinlerken başka iş yapabiliyorsunuz. Konforlu bir tüketim sağlıyor. Bu nedenle gazeteler tiraj kaybediyor”



RUSYA’DA TÜRKİYE İMAJI POZİTİF



Ortadoğu Ülkeleri Araştırma Enstitüsü Başkanı Stanislav Tarasov, “Sovyetler Birliği döneminde Türkiye’ye Soğuk Savaş mantığı ile bakıyorduk. Bugün Türkiye Rusya için yurt dışı bir ülke değil. Yılda ortalama 4 milyonun üzerinde turist gidiyor. Kültürel ve insani ilişkiler gelişiyor. Ruslar için Türkiye daha yakınlaşmaya başladı. Rusya’daki Türk basını batı basınından farklı olarak olayları profesyonel şekilde takip ediyor. Cihan Haber Ajansı ve Zaman gazetesinin Rusya gündemini olumlu bir şekilde vermesini de olumlu buluyorum” dedi.



St.Petersburg Yasama Meclisi Başkanı Yahya Vatanyaya da oturumda yaptığı katkıda Rusya ve Türkiye arasında kurulan medya köprüsünün kendisini memnun ettiğini kaydetti. Zaman ve Cihan Haber Ajansı’nı örnek gösteren Vatanyaya, Türkiye’de gazetelerin Rusya ile ilgili daha objektif ve olumlu yazdıklarının altını çizdi. (Cihan)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin