Rusya lideri Putin ile ABD Başkanı Biden arasındaki görüşme bitti

Rusya Devlet Başkanı Putin ile ABD Başkanı Biden, video-konferans yöntemiyle görüşmek için bir araya geldi. Bu, iki lider arasında temmuz ayındaki telefon görüşmelerinden bu yana ilk temas.

Google Haberlere Abone ol
Rusya lideri Putin ile ABD Başkanı Biden arasındaki görüşme bitti

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Joe Biden videokonferans yoluyla görüştü. Görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmeye ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Kremlin Sarayı Sözcüsü Dmitriy Peskov, 7 Aralık'ta Putin ile Biden’ın, Ukrayna konusu başta olmak üzere önemli konuları ele alacağı bir videokonferans görüşmesi yapacağını duyurmuştu.

Peskov, görüşmenin ne kadar süreceği ile ilgili soruya ise, “Görüşmenin ne kadar süreceğini başkanlar belirleyecek” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna hükümeti, ülkenin doğusunda tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden ancak tanınmayan Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri ile temas hattına yaptığı askeri yığınağı güçlendirmiş durumda.

Kiev’in bu yığınağına karşı Rusya’nın da Ukrayna sınırına konuşlandırdığı güçlerin sayısını artırması, Batılı ülkelerin bir defa daha ‘Rusya, Ukrayna’yı işgal edecek’ şeklinde savlar ortaya atmasına sebep oldu.

Kremlin, bu iddiaları reddediyor ve güçlerini ülke sınırları içinde bir yerden bir yere konuşlandırmasının kimseyi endişelendirmemesi gerektiğini vurguluyor.
Kremlin yetkilileri, Putin ile Biden’ın bugünkü video-konferans görüşmesinde, NATO’nun Rusya sınırlarına doğru genişlemeyi durdurmasını içerecek güvenlik garantilerine odaklanacaklarını kaydetti.

Daha öncesinde Rusya Devlet Başkanı Putin, NATO’nun doğuya doğru daha fazla genişlemeyeceğine ve Ukrayna dahil, Rusya sınırına yakın ülkelere belirli silahların konuşlandırılmayacağına dair bağlayıcı garantiler vermesini istediklerini söylemişti.

Putin ile Biden’ın son teması temmuz ayında telefonda görüştüklerinde gerçekleşmişti.
İki lider, haziran ayındaysa İsviçre’nin Cenevre kentinde yüz yüze bir görüşme yapmıştı. Bu, Biden’ın ocakta göreve gelmesinden sonra liderlerin ilk yüz yüze görüşmesi olmuştu.

Görüşmenin ardından Putin’in herhangi bir açıklama yapması beklenmiyor. Kremlin yetkilileri, görüşmeden çok önemli bir gelişme beklemediklerini söyledi.

Biden: Yüz yüze görüşemediğimiz için üzgünüm
Görüşmenin başında Putin'i tekrar gördüğü için mutlu olduğunu belirten Biden, Ekim sonunda

Roma'da yapılan G20 Zirvesi'nde yüz yüze görüşemedikleri için üzgün olduğunu ve bir sonraki toplantıda yüz yüze görüşmeyi umduğunu söyledi.

Putin ise görüşmenin başında Biden'ı, "Selamlar Sayın Başkan" diyerek karşıladı.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin