'Rüşvet karşılığı haber yapmamakla suçlanan' Yeni Şafak: 'Polis yorumuyla isimler değişmiş olabilir'

İşadamı Reza Zarrab'ın 1 milyon dolar verdiği iddia edilen Yeni Şafak gazetesi adına yazı işleri müdürü açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
'Rüşvet karşılığı haber yapmamakla suçlanan' Yeni Şafak: 'Polis yorumuyla isimler değişmiş olabilir'

Operasyonda gözaltına alınan iş adamı Reza Zarrab'ın ifadesinde yer aldığı öne sürülen "rüşvet karşılığı haber yapmama" iddiasıyla suçlanan Yeni Şafak gazetesi adına Yazı İşleri Müdürü Fuat Atik, "Acaba Yeni Şafak, Reza Zarrab'ın ifadesine sonradan mı eklendi? İçişleri Bakanlığında açıklamalar oldu, 'Bazı parasal konularda eklemeler yapılmış' deniyor. Polis yorumuyla isimlerin değiştirilmiş olması da söz konusu" dedi.



Atik, olaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yeni Şafak gazetesi, Bugün gazetesi ve bir polis şefinin rüşvet aldığı iddiasının, Zarrab'ın ifade tutanaklarına dayandırıldığını belirterek, "Fakat ifade tutanaklarının ne kadar tutarlı olduğuna bakmak gerekiyor. Buna bakılmadan yapılmış bir haber. Hürriyetin yaptığı haber buydu" diye konuştu. 



"Bugün gazetesinin, birisinin, rüşvet istediği 1 milyon dolar iddiasının Zarrab'ın ifadelerine dayandırıldığını" kaydeden Atik, şu bilgileri verdi: 



"Ama Zarrab, Bugün gazetesinin İstanbul'daki muhabirini söylemiyor. İstanbul'daki muhabirin telefon konuşmaları var. Haber yapmak için ama bunda böyle bir rüşvet talebi yok. Zarrab, Ankara'daki muhabiri kastediyor. Ankara'daki muhabirin ismini vererek, 'Benden para istedi' diyor. Fakat orada polis, yorum yapıyor ve şöyle bir not düşüyor; 'Her ne kadar Zarrab, Ankara'daki muhabiri K.E'yi kastetse de İstanbul'daki muhabir için söylüyor ama bu K.M'dir' diyor.



K.E'yi açıkça söylüyor, polis de her ne kadar K.E. dese de 'Bu K.M. olması gerekirdi' diye  not düşüyor, tutanağa böyle bir şey giriyor. Yani araştırmadan, kimi kast ettiği söylenmeden K.E'nin, Ankara'da Bugün'ün muhabiri olduğu belli. Ama İstanbul'daki muhabiri kast ediyor, yani K.M'yi kast ediyor. Böyle bir tutarsızlık var. Bir yorumla bir muhabir hedef yapılıyor. Yeni Şafak boyutuna geldiğimiz zaman da bir isim geçiyor. O isimde burada Zarrab'ın operasyona kadar avukatlığını yapan H.K." 



Atik, H.K'nın, Yeni Şafak yazarı olarak lanse edildiğini, böyle bir yazarlarının olmadığını ifade ederek, "Araştırdığınız zaman böyle bir yazarımızın, böyle bir avukatımızın olmadığını rahatlıkla görebilecekleri halde, bu ifade kullanılarak, 'Yeni Şafak rüşvet aldı', '1 milyon dolar istedi' gibi şeklinde bir haber yapılıyor" diye konuştu. 



"Rakamlar hep 1 milyon dolar..."



Zarrab'ın ifadelerindeki karışıklığın, bu ifadelerin başka şüphelilere sorulurken de göze çarptığını vurgulayan Atik, şöyle devam etti:



"Acaba Yeni Şafak, Reza Zarrab'ın ifadesine sonradan mı eklendi?  İçişleri Bakanlığında açıklamalar oldu, 'Bazı parasal konularda eklemeler yapılmış' deniyor. Polis yorumuyla isimlerin değiştirilmiş olması da söz konusu. Dolayısıyla ortaya böyle bir tablo çıkıyor. Zarrab'ın bahsettiği 3 rüşvet işi var. İfadesine göre söylüyorum;  Yeni Şafak adına rüşvet istenmesi, Bugün gazetesinden aranıp rüşvet istenmesi ve polis şefinin rüşvet istemesi. Burada rakamlar hep 1 milyon dolar. Kimse 500 bin dolar, 2 milyon dolar falan istememiş. 1 milyon doları, 3 farklı kişinin istemesinin tesadüf olması çok zor bir ihtimal. Ama maalesef hep 1 milyon dolar konuşuluyor. Onun dışındaYeni Şafak gazetesinin sonradan rüşvet iddialarıyla suçlanması, alakamızın olmadığı bir isim üzerinden suçlanması, H.K. üzerinden suçlanması o da şüphelidir. Çünkü ilk başta medyaya sızan ifadelerde, hiç bir şekilde böyle bir şey yok. Ne Zarrab'ın ifadelerinde ne de iş adamının ifadeleriyle şüphelilere sorulurken. Bu konu hiç bir ifadede geçmiyor."



Yeni Şafak tazminat davası açıyor



Yaptıkları yayınların bazılarının canını sıktığını düşündüklerini aktaran Atik, "Baştan beri şüpheli olan tutanaklar, baştan beri üzerinde oynama yapılmış gözüken tutanaklar ister istemez o şüpheyi doğuruyor. Yeni Şafak'ın, sonradan eklenmesi, sonradan böyle bir iddianın ortaya çıkması, tutanakla oynandığı şüphesini doğrulayan bir gelişme" dedi.



Fuat Atik, Zarrab'ın avukatı aracılıyla yaptığı açıklamada, Yeni Şafak isminin zikredilmesinin yorgunluktan kaynaklandığını belirterek, gazete isminin karıştırılmasından dolayı özür dilediğini belirtti.



Yeni Şafak ile ilgili iddiayı çürüten en önemli olayın; gazetenin Zarrab ile ilgili "Türk Wikileaksı" diye attığı manşet olduğunu vurgulayan Atik, "Bizim haberin içeriği de İran ile yapılan ticarette bir vergi kaçakçılığı. Bu, devletten vergi kaçırıldığı şeklinde bir haberdi. Zarrab, bu dosya üzerinden aranmış. Diğer gazete bu haberi yapmadı ama Yeni Şafak bu haberi yaptı. Eğer rüşvet istendiyse ve verildiyse, ki bazıları bunun verildiğini iddia ediyor, Yeni Şafak, bu haberi neden yayınladı, yayınlamaması gerekirdi. Ama yayınlamayan gazeteler var. Birazda öyle bakmak gerekiyor" şeklinde konuştu.



Bu arada Yeni Şafak gazetesinin  konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacağı ve sorumlular hakkında tazminat davası açacağı belirtildi.



Zarrab'ın avukatı Şeyda Yıldırım'ın açıklamaları



İşadamı Reza Zarrab'ın avukatı Şeyda Yıldırım, müvekkilinden şantaj ve tehdit yoluyla para isteyen kişilerin, Yeni Şafak gazetesiyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını bildirdi.



Yıldırım, bir gazetecinin müvekkilinden rüşvet istediğine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde bazı medya kuruluşları tarafından müvekkili Reza Zarrab tarafından söylenmeyen birtakım sözlerin kendisine mal edilerek, yayınlar yapıldığını belirtti.



Avukat Şeyda Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:



"4 gün Mali Şube Müdürlüğünde gözaltında kalan müvekkilimden adliyeye çıkarılmasından bir gece önce emniyet yetkililerince hazırlanan 390 sayfalık soruları cevaplaması istenilmiştir. Saat 15.00 itibarıyla başlayan sorgulama, ertesi gün 07.30'da 'mecburen' ve soruların tamamı cevaplanamadan bitirilmiştir. Zira müvekkilim ruhen ve bedenen cevap veremeyecek hale gelmiştir. 



İşte bu süreç içinde müvekkilimi tehdit eden ve bu nedenle müvekkilim tarafından hakkında suç duyurusunda bulunulan O. İ.  isimli emniyet müdürü ile ilgili sorular sorulurken, kendisinden şantaj ve tehdit yoluyla haksız çıkar sağlamaya çalışan bu kişinin müvekkilimden istediğini alamayınca, bu kere basın yoluyla bu şantaj ve tehdit eylemlerine devam ettiği ve bunun için de  bağlantıya geçtiği  Bugün gazetesi muhabiri tarafından kendisine o dönemdeki avukatı aracılığıyla bir mesajın iletildiğini anlatmıştır. 



Ancak hem öncesindeki 4 günlük yorgunluk ve uykusuzluk, hem de yaşadığı olayların üzerindeki olumsuz etkilerinin sonucu olarak ve daha öncesinde benzer içerikli bir haberi yapmak üzere olmaları ve bu nedenle haberde adı geçen kişi olarak müvekkilime müracaat etmiş olmaları sebebiyle Yeni Şafak gazetesinin de adı geçmiş ise de müvekkilimden şantaj ve tehdit yoluyla para isteyen kişilerin Yeni Şafak gazetesiyle hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.  Müvekkilim psikolojik ve fiziki şartlarının olumsuz etkileri nedeniyle yaşananları tam ifade olarak edememiş ve bu durum kötü niyetli bazı kişi ve kurumlarca fırsat bilinerek kötüye kullanılmıştır.



İstemeyerek de olsa Yeni Şafak gazetesini zan altında bırakmış ya da dolaylı olarak da olsa yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdi ise müvekkilimin, Yeni Şafak gazetesi ve tüm çalışanlarından özür dilediğini kamuoyunun bilgisine sunarız."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin