Rus Ordusuna bağlı tank birlikleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'de: Rus kara birlikleri ile Ukrayna askerleri Kiev'de bulunan kamu binaları önünde çatışıyor. Kiev'de bir Rus uçağı düşürüldü

Rusya-Ukrayna krizinde Putin operasyon için emri verdi. Ukrayna'nın birçok kentine füze saldırısı gerçekleşti. Ukrayna'nın da karşılık verdiği çatışmalarda çok sayıda asker ve sivil vatandaş yaşamını yitirdi. Rus ordusuna bağlı tank birliklerinin Kiev'e ulaştığı belirtiliyor. Şu saatlerde Rus kara birlikleri ile Ukrayna askerleri Kiev'de bulunan kamu binaları önünde çatışıyor. Ukrayna, kentlerin kontrolünün kendilerinde olduğu açıkladı. Kiev'de bir Rus uçağının da düşürüldüğü açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Rus Ordusuna bağlı tank birlikleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'de: Rus kara birlikleri ile Ukrayna askerleri Kiev'de bulunan kamu binaları önünde çatışıyor. Kiev'de bir Rus uçağı düşürüldü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta Ukrayna'nın doğusundaki Donbass'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Operasyon TSİ sabaha karşı 05.00 sularında başladı.

Ukrayna'yı işgal planları olmadığını iddia eden Putin, "Kim Rusya'ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek" ifadesini kullandı. Donbass ve Kiev de dahil olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde patlama sesleri yükseliyor.

Saat 10:45 itibariyle Rus askerleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'e girdi.  Gelen sondakika bilgisine göre, Rus ordusuna bağlı tank birliklerinin Kiev'e ulaştığı belirtiliyor. Şu saatlerde Rus kara birlikleri ile Ukrayna askerleri Kiev'de bulunan kamu binaları önünde çatışıyor.

Rus Ordusuna bağlı tank birlikleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'de: Rus kara birlikleri ile Ukrayna askerleri Kiev'de bulunan kamu binaları önünde çatışıyor. Kiev'de bir Rus uçağı düşürüldü

KİEV'E GİREN RUS ASKERLERİ UKRAYNA ORDUSU TARAFINDAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Rusya'nın, Ukrayna'ya resmen saldırdığı gün olarak tarihe geçen 24 Şubat'tan ve 25 Şubat'ın ilk saatlerinden dakika dakika gelişmeler...

 SON GELİŞMELER
06.58 - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'dan Twitter paylaşımı:

"Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın"

06.45 - Ukrayna sınır koruma servisi, Zaporijya bölgesindeki sınır karakolunun bir füzeyle vurulduğunu duyurdu. Zaporijya bölgesi Ukrayna'nın Rusya sınırında bulunuyor. Saldırının yerel saat ile 4.25, TSİ 5.25 sularında meydana geldiği belirtildi.

06.41 - Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda hava aracının vurulduğu ana dair bir video paylaşılırken, "Savaş suçluları Kiev'in barışçıl bölgelerine ateş açtı. Hava savunması, 'kardeşlerin' iki ölümcül hediyesinin başkente ulaşmasına izin vermedi. Sakin kalın, birbirinize yardım edin ve sadece resmi kaynaklardan bilgi alın" denildi.

06.06 - Ukrayna İçişleri Bakanı danışmanı Anton Geraşenko, Ukrayna kuvvetlerinin Kiev'in üzerinde uçan bir Rus 'hava aracını' vurduğunu ifade etti.

Geraşenko, vurulan aracın düşerken 9 katlı bir apartmana çarptığını ve binada yangın çıktığını belirtti.

06.01 - Ukrayna'nın başkentinde patlamalar duyulduğu belirtilirken, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Kiev'e ek silahlar gönderildiğini açıkladı.

09.57 - Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Putin, ülkemizi yerle bir etmek istiyor. Tüm devlet başkanlarını, doğrudan Putin'i hedef alanlar dahil tüm olası yaptırımları kullanmaya çağırıyorum.

09.50 - Norveç, Kiev'de bulunan büyükelçiliğini Lviv'e taşıdığını açıkladı.

09.30 - Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde iki kasabanın ele geçirildiğini duyurdu.

10:45 - Ukraynalı gazeteciler, Rus askerlerinin başkent Kiev'e girdiğini duyurdu.

11:30:  Rus kara birlikleri ile Ukrayna askerleri Kiev'de bulunan kamu binaları önünde çatışıyor.

12:00 Ukrayna'dan yapılan açıklamada kentlerin kontolünün hala kendilerinde olduğu belirtildi.

12.30 Ukrayna, bir Rus uçağının Kiev'de düşürüldüğünü duyurdu.

12.45: Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Bodnar, Ukrayna'da devam eden çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Bodnar, Putin'in Ukrayna'ya yönelik yıldırım savaş planlarının suya düştüğünü söyleDİ

"Ukrayna'daki tüm büyük şehirler Rusya'nın çeşitli çabalarına rağmen Ukrayna'nın kontrolü altında. Sabotaj gruplarının Ukrayna şehirlerine sızma girişimleri etkisiz kılınıyor ve yok ediliyorlar.Gostomel Havalimanı'nın güçlü savunması sayesinde Rus askerleri oraya iniş yapamadı. Rus ordusu tarafından işgal edilen bazı yerler işgalde kurtarıldı. Rus askerleri ciddi kayıplar verdi. Onlarca askeri teçhizat ve yüzlerce işgalci yok edildi." açıklamasını yaptı.

13.25: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'da devam eden işgal harekatıyla ilgili açıklamalarda bulundu: Biz Ukraynalıların hep bağımsız olmalarını ve çeşitliliklerini yansıtacak bir hükümet istiyoruz.

Rus Ordusuna bağlı tank birlikleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'de: Rus kara birlikleri ile Ukrayna askerleri Kiev'de bulunan kamu binaları önünde çatışıyor. Kiev'de bir Rus uçağı düşürüldü - Resim : 3

               UKRAYNA LİDERİ ASKERLERLE ÇATIŞMA BÖLGESİNDE

UKRAYNA DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, “Putin, büyük çaplı saldırısını biraz önce başlattı. Sivil barışçıl şehirlere bombalar atılıyor. Bu agresif bir savaştır. Ukrayna kendini koruyacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir. Şimdi harekete geçme zamanı” ifadelerini kullandı.

UKRAYNA ORDUSU RUS UÇAKLARINI VURDU
Ukrayna ordusu, "Hava savunma sistemimiz Ukrayna'nın doğusunda bir Rus uçağını vurdu" açıklamasını yaptı. Ukrayna Kara kuvvetleri, Luhansk bölgesinde 5 Rus uçağı ve bir helikopteri düşürdüklerini duyurdu.

Öte yandan, Rusya'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna'da uçağımızın düşürüldüğü iddiası asılsız" ifadelerine yer verildi. 

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, hava limanlarına füze ve bomba saldırılarının yapıldığını doğruladı. Saldırılan şehirler, Boryspil, Ozerny, Kulbakino, Chuguev, Kramatorsk, Chernobaevka olarak açıklandı.

KİEV’E FÜZE SALDIRISI BAŞLADI
Ukrayna İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını paylaşan Ukrainska Pravda isimli medya kuruluşu, Kiev ve Harkov’daki Ukrayna askeri üslerine füze ile saldırı gerçekleştirildiğini duyurdu.

Reuters’a konuşan bölge sakinleri ise Kiev’de Rusya’nın açıklamalarının ardından çok sayıda patlama meydana geldiğini aktardı.

Rus askerlerinin Kupino bölgesindeki ilerlemesi Reuters’ın servis ettiği uydu görüntüleriyle görüldü.

Putin’in açıklamalarının ardından Ukrayna’nın başkentinde sabaha karşı otomatik tüfek sesleri duyulurken, Rus haber ajansı Interfax seslerin havalimanı yakınlarından geldiği aktardı. Öte yandan Donetsk kentinde de patlamalar duyulurken, sivil uçuşların bölgeden uzaklaştırılması çağrısı yapıldı.

Putin’in saldırısından saatler önce Rusya’nın birkaç gün önce resmen tanıdığı bölgedeki Rus ayrılıkçı gruplar, Moskoav’dan yardım istemiş ve Ukrayna saldırısı altında olduklarını duyurmuştu. ABD yönetimi, bunun Rusya’nın bir propaganda aracı olarak kullandığını öne sürerken Putin, “Bütün bu dökülen kanın tek sorumlusu iktidardaki Ukrayna rejimidir” dedi.

Geçen hafta Belarus ile tamamlanan askeri tatbikat süresince sınırda on binlerce asker ve çok sayıda tank yığan Rusya’nın şu an ne kadar büyük ölçekli bir operasyon düzenleyeceği henüz bilinmiyor.

NATO VE AVRUPA BİRLİĞİ'NDEN RUSYA'YA KINAMA
NATO ve Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri müdahaleyi kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlatmasının ardından bir açıklama yayımladı.

Rusya'nın sayısız sivilin hayatını tehlikeye attığına işaret eden Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sorumsuz ve sebepsiz saldırısını şiddetle kınıyorum." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, Rusya'nın uyarılara ve diplomasi çağrılarına rağmen bir kez daha egemen ve bağımsız bir ülkeye karşı saldırganlık yolunu seçtiğini belirtti.

Rusya'nın saldırısının "uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdit" olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Rusya'yı askeri harekatı derhal durdurmaya, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, korkunç zamanda Ukrayna halkının yanında olduklarına, NATO müttefiklerinin Rusya'nın saldırgan eylemlerinin sonuçlarını ele almak için bir araya geleceğine işaret ederek, "NATO, tüm müttefikleri korumak ve savunmak için gereken her şeyi yapacaktır." ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ortak açıklamada bulundu.

Açıklamada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gayrimeşru saldırısını şiddetle kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Ukrayna'da masum kadın, erkek ve çocukların sebepsiz bir saldırıya uğradığı ve hayatları için korku duyduklarına işaret edilen açıklamada, "Kremlin'i sorumlu tutacağız." değerlendirmesinde bulunuldu.

AVRUPA KOMİSYONU ACİL TOPLANMA KARARI ALDI
Avrupa Komisyonu, Rusya'nın Donbass bölgesine yönelik harekatını ve bir sonraki Avrupa Birliği (AB) zirvesi hazırlıkları için acil toplanma kararı aldı.

BÜYÜKELÇİ'DEN AÇIKLAMA
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar "Montrö Anlaşması'nın 9. Maddesi uygulamaya konulmalı. O maddeye göre savaşın tarafı olan bir devletin Boğazlar'dan geçişi engellenmeli." dedi. Büyükelçi "Yaşananlara karşı Türkiye tarafsız kalmamalı, çünkü bu ihtilaf bölgedeki güvenliği tehdit ediyor. Bu yüzden Türkiye'yi aktif olmaya ve Ukraynalılara yardım etmeye çağırıyoruz. Çok teşekkür ediyorum ve Türk halkına inanıyorum." dedi.

Büyükelçi, "Türkiye'nin kararını bekliyoruz" derken taleplerinin Türkiye'de ilgili makamlara da iletildiğini söyledi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin