Rus medyası: Türkiye Suriye muhalifleriyle çalışmasını aktifleştiriyor!

Rusya'nın Sesi, Davutoğlu'nun Suriye muhalifleriyle temsilcileriyle İstanbul'da görüştüğünü yazdı.

Google Haberlere Abone ol
Rus medyası: Türkiye Suriye muhalifleriyle çalışmasını aktifleştiriyor!

Rusya'nın Sesi, Türkiye'de Cenevre-2 konferansı ile ilgili bölgedeki çeşitli ülkelerin katılacağı bir dizi görüşmenin yapılacağını Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun "rastgele" bildirmediğini söylediği analizinde, Cenevre-2 konusunda "Bu işte arabulucuya ihtiyaç var. Fakat muhalefete bel bağlayan Türkiye böyle olanaktan yoksun kaldı" görüşünü öne sürdü. 



Bu ay yapılması öngörülen Cenevre-2 konferansına ilişkin durumun "karmaşık" olduğu, İran'ın davet edilip edilmeyeceğinin ABD ve Rusya arasında görüşüleceği belirtilirken Suriye muhalif güçlerini kimin temsil edeceği sorununun da henüz açığa kavuşmadığı kaydediliyor. Rusya'nın Sesi, Cenevre-2 Konferansı'na ilişkin analizinde "Türk diplomasisi bu yönde aktif çalışmalar sürdürüyor" dedi. 



Rusya'nın Sesi tarafından yayımlanan bir analizde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nin "prensiplerinde birlik ve beraberlik korumaya" çağırarak Suriye Ulusal Koalisyon temsilcileriyle İstanbul'da görüştüğüne dikkat çekildikten sonra şöyle deniliyor: 



"Fakat işler bununla sınırlandı. Önümüzdeki birkaç günde Türkiye'de Cenevre-2 konferansı ile ilgili danışmaların yapılması amacıyla bölgedeki çeşitli ülkelerin katılacağı bir sıra görüşmenin yapılacağını Davutoğlu rastgele bildirmemiştir." 



Analizde Suriye muhalefetinin görüşmeler sürecinden Şam'ı uzaklaştıramadığı, tarafların, krizin barışçı çözümüne ilişkin farklı senaryolara sahip olduğu kaydediliyor.



"Bu işte arabulucuya ihtiyaç var. Fakat muhalefete bel bağlayan Türkiye böyle olanaktan yoksun kaldı" görüşü dile getirilirken "Öylesi kim?" sorusu da soruluyor.



Bunun da Suriye konferansını düzenleme tarihinin uzak bir zamana olmamak şartıyla ertelenebileceğini gösterdiği öne sürülen analizde "Ya da tam tersi: Cenevre-2 gerçekleşecek, fakat ileride sabit formatını koruyacak ve Türkiye de içinde, tüm görüşme katılımcılarından tutum değişimini talep eden yeni sorunlar gündeme alınacak. Şimdi ise şöyle diyelim: görüşmeler, savaştan ve insan ölümünden daha yeğdir" ifadeleri kullanılıyor.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin