Rus Medyası: Türkiye kontrolünü kaybediyor!

Rusya'nın Sesi'nde yayınlanan bir analizde Türkiye'nin Suriye'deki kontrolünü kaybettiği yazıldı.

Google Haberlere Abone ol
Rus Medyası: Türkiye kontrolünü kaybediyor!

Rusya'nın Sesi tarafından yayınlanan bir analizde Türkiye'nin muhalif güçlerle "tek bir cephe kurma hesaplarının başarısızlığa uğradığı" savunulurken "Şimdi Türkiye'nin üzerine düşen, Rus-Amerikan koalisyonunun çökeceğini ümit ederek beklemek yerine sürece aktif bir şekilde katılımdır. Bu ne kadar hızlı gerçekleşirse herkes için o kadar iyi olacaktır, tabii ki öncelikle Türkiye için" yorumu yapıldı.



Türkiye'nin Suriye muhalefeti üzerindeki kontrolünü kaybetmekte olduğu "Türkiye'nin Şam'a karşı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve İslami grupların katılımı ile "tek bir cephe' kurma hesaplarının başarısızlığa uğradığı" öne sürülüyor. 



Rusya'nın Sesi tarafından yayımlanan bir analizde İslami Cephe'nin Türkiye sınırındaki Bab Al-Haya bölgesinde ÖSO yüksek askeri konsey karargahını ele geçirmesi üzerine ABD'nin muhalif güçlere ölümcül olmayan yardımı durdurduğu açıklamasını, ABD'nin üstü örtülü bir şekilde ÖSO'na Türkiye toprakları üzerinden silah yardımı yaptığının açık bir şekilde kabullenişi olarak nitelendikten sonra şu savları dile getirildi:



"Türkiye sınır ülkesi olarak Suriye muhalefeti üzerindeki kontrolünü kaybetmektedir. Türkiye'nin Şam'a karşı ÖSO ve islami grupların katılımı ile "tek bir cephe' kurma hesapları başarısızlığa uğramıştır."



Bu durumun Şam'ın işine geldiği savunan Rusya'nın Sesi, "Mesele bununla da sınırlı değil. İslam Cephesi denilen güçlerin Türkiye sınırı üzerinde kontrol sağlamaya çabalaması endişe vericidir" dedi. Analizde şöyle devam edildi:



"Bir yandan Türk ordusu, Türk parlamentosu tarafından verilmiş Suriye yönünde sınırötesi askeri faaliyetler yapma izni veren tezkereye sahiptir. Şimdi Türk ordusuna bağlı birlik, araç ve mühimmat Suriye'ye sınır bölgede konuşlandırılmıştır ve ordu komutanlığı sınırda meydana gelecek her türlü olaya anında, ön ve ayrıntılı araştırma yapmadan tepki vermeye hazır olduğunu açıklıyor. Ancak diğer yandan ise İslami güçlerin Şam'a karşı faaliyet cephesini genişletmek amacıyla Türkiye'yi direk olarak Suriye ordusu ile karşı karşıya gelecek şekilde çatışma ortamına çektikleri bir durum da ortaya çıkabilir."



Analizde ABD'nin ÖSO'na bazı sevkiyatlarının durdurulmasında Washington'un Rusya ile vardığı Suriye krizi çözüm mutabakatlarına uygun yeni bir politikanın izlerini görmek mümkün olduğu savunulurken şöyle deniliyor:



"Her şey uluslararası Cenevre-2 konferansına doğru gidiyor. Bu nedenle, bazı bilgi sahibi gözlemcilerin belirttiğine göre şimdi Türkiye'nin üzerine düşen, Rus-Amerikan koalisyonunun çökeceğini ümit ederek beklemek yerine sürece aktif bir şekilde katılımdır. Bu ne kadar hızlı gerçekleşirse herkes için o kadar iyi olacaktır, tabii ki öncelikle Türkiye için."(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin