Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Ukrayna’nın müzakerelerdeki önerilerini açıkladı. İşte Rusya-Ukrayna müzakerelerinde masadaki teklifler

Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy, Ukrayna’nın müzakerelerdeki önerileri arasında NATO’ya katılmaktan ve nükleer silah edinmekten vazgeçme maddelerinin yer aldığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, barış anlaşması ve referanduma dair tavrını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol
Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Ukrayna’nın müzakerelerdeki önerilerini açıkladı. İşte Rusya-Ukrayna müzakerelerinde masadaki teklifler

Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri dün İstanbul'daki müzakerelerde karşılıklı olarak yazılı önerilerini sundu. Rus müzakere heyetinin başkanı Vladimir Medinskiy, Ukrayna'nın kendilerine sunduğu önerilere ilişkin yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

Dün, Kiev makamları Rusya ile bazı konuları müzakere etmeye hazır olduklarını açıkladı. Bize taslağa dökülmüş gelecekteki olası anlaşmanın maddelerini teslim ettiler. Maddelerde NATO'ya katılmaktan vazgeçmek, nükleer ve diğer kitlesel silahlardan vazgeçilmesi yer alıyor.

Ukrayna'nın tekliflerinde ayrıca yabancı askeri üslerin ve birliklerin konuşlandırılmasının da reddedilmesinin yanı sıra Rusya da dahil olmak üzere garantör devletlerin onayıyla askeri tatbikatların yapılması gibi koşullar içeriyor.

“RUSYA, ÖZEL OPERASYONLAR BAŞLATMAK ZORUNDA KALDI”

Rusya'nın Kiev'in Donbass'a saldırma hazırlığında olduğuna ilişkin kesin kanıtlar edindiğini ifade eden Medinskiy, “Rusya Federasyonu, özel operasyonlar başlatmak zorunda kaldı” diye konuştu.

Rusya'nın Donbass bölgesi ve Kırım ile ilgili taleplerine de değinen Medinskiy, “Rusya Federasyonu’nun Kırım ve Donbass ile ilgili duruşu değişmedi. Ukrayna'nın tüm talepleri yerine getirmesi halinde NATO tehdidi ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın müzakere heyetinde yer alan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, "Rusya ile varılacak barış anlaşması, Rus askerlerinin 23 Şubat'taki pozisyonlarına çekilmesinden sonra ulusal referanduma sunulacak" dedi.

Ukrayna heyetinin bugün Türk yetkililerle askeri teknik konularla ilgili bir işbirliği görüşmesi yapacakları aktarıldı.


Tarafların açıklamalarından özetle, İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinden çıkanlar şöyleydi:

UZLAŞILAN NOKTALAR

- Ukrayna NATO'ya üye olmayacak.

- Ukrayna nükleer silah sahibi olmayacak.

- Ukrayna'nın AB'ye katılımına karşı çıkılmayacak.

- Ukrayna'ya güvenlik garantileri sağlanacak.

- Rusya Kiev ve Çernigov'da saldırılarını azaltacak.

UKRAYNA'NIN GÜVENLİK GARANTİSİ TEKLİFİ

- Hedef Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve güvenliğini diplomatik yolla sağlamak.

- Türkiye, ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya, Polonya, İsrail ve Kanada garantör olacak.

- Ukrayna saldırıya maruz kalırsa 3 gün içinde acil istişare talep edecek.

- İstişareler diplomatik çözüm getirmezse garantör ülkeler Ukrayna'ya askeri yardım, silah sağlayacak.

- Garantör ülkeler Ukrayna'nın AB üyeliğine de destek verecek.

BARIŞ ANLAŞMASI NASIL UYGULANACAK?

- Ukrayna'ya göre imzalanması için önce ateşkes sağlanmalı.

- Anlaşma Ukrayna'da referanduma sunulacak.

- Garantör ülkeler ve Ukrayna parlamentolarında da onaylanacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin