Rus heyetini taşıyan uçak İstanbul Havalimanı'na indi! İstanbul'da tahıl krizi zirvesi yapılacak

İstanbul'da düzenlenecek 4'lü tahıl zirvesine katılacak Rus heyeti İstanbul Havalimanı'na indi. Heyettekiler, havalimanından ayrıldı.

Google Haberlere Abone ol
Rus heyetini taşıyan uçak İstanbul Havalimanı'na indi! İstanbul'da tahıl krizi zirvesi yapılacak

Karadeniz'de oluşturulması planlanan tahıl koridoru için taraflar görüşmelerini sürdürürken önemli bir gelişme yaşandı.

Karadeniz'de tahıl koridorun için görüşmeler yarın İstanbul'da yapılacak. Açıklama Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Türk ve Rus heyetlerinin öncülüğündeki görüşmeye BM ve Ukrayna da katılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşmesinde Karadeniz'de tahıl ihracı için güvenli koridorlar oluşturulmasını ele almıştı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü raporuna göre tahıl üretiminde en büyük pay Çin, ABD ve Hindistan'a ait. Rusya ve Ukrayna bu ülkelerden sonra geliyor. 2019 yılı verilerine göre Rusya 118 milyon ton, Ukrayna ise 74 milyon ton tahıl üretimi gerçekleştirdi.

 

BAKAN AKAR'DAN FLAŞ TAHIL AÇIKLAMASI

Yarın İstanbul'da Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın uluslararası piyasalara deniz yoluyla emniyetle sevkine yönelik Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ve Birleşmiş Milletler heyeti görüşmeler icra edecek.

Bakan Akar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'gıda krizi'nin çözümüne yönelik gerçekleştirdiği diplomatik çalışmalar ve direktifleri kapsamında sürdürdükleri görüşmelerin olumlu geliştiğini belirtti. Çalışmalar dahilinde kendisinin de Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsatan Akar, bunun ardından kamuoyunda 'kırmızı hat' olarak nitelendirilen Türkiye ile Ukrayna ve Rusya arasında doğrudan temasın hayata geçirildiğini hatırlattı.

BM HEYETİ İLE DE GÖRÜŞÜLECEK

Gıda krizinin çözümüne yönelik Milli Savunma Bakanlığı heyetinin Moskova'ya giderek Rus askeri heyeti ile görüştüğünü daha sonra Ukrayna askeri heyetinin Milli Savunma Bakanlığı'na geldiğini ifade eden Bakan Akar, "Tüm bu görüşmelerin ardından yarın İstanbul'da Ukrayna limanlarında bekleyen tahılın uluslararası piyasalara deniz yoluyla emniyetle sevkine yönelik Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna savunma bakanlıkları askeri heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti görüşmeler icra edecek" dedi. (DHA)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin