RTÜK'ten 'Namaz kılmayan hayvandır' diyen profesöre inceleme

İlahiyat profesörü Mustafa Aşkar TRT'de canlı yayınındaki sözleri nedeniyle hakkında inceleme başlatıldı.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK'ten 'Namaz kılmayan hayvandır' diyen profesöre inceleme

T24'te yer alan habere göre, TRT 1’deki Ramazan programında eski İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın, “Namaz kılmayan hayvandır” sözü büyük tepki çekti. Diyanet’ten “Kuran ayetlerinden ve konuya ilişkin diğer metinlerden böyle bir çıkarımda bulunmak, İslam’ın hikmet dili ve rahmet mesajıyla bağdaşamaz” açıklaması geldi. RTÜK üyesi İsmet Demirdöğen, konunun incelemeye alındığını, bu düşünceleri taşıyan insanların tedavi edilmeleri gerektiğini söyledi. Eski İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın, “Namaz kılmayan hayvandır” dedi.



'Canlı yayın kazası'



Programın konuğu üç gün önce Batman Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanılığı görevinden ayrılan Prof. Dr. Mustafa Aşkar’dı. Aşkar canlı yayınlanan programda, “Namaz kılmayan hayvandır” ifadesini kullandı. Bu sözler tepki ve tartışmaları da beraberinde getirdi. Hürriyet'te yer alan habere göre, TRT yetkilileri, programın paket program olmadığını, canlı yayınlandığını, bu nedenle de herhangi bir incelemeden geçemediğini belirtiler.



Diyanet: Asla kabul edilemez



Diyanet İşleri Başkanlığı, konuya ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan şu açıklamayı yaptı: “Dinimizde namazın önemi ve değeri herkesçe bilinmektedir. Ancak insanların inanç ve ibadet özgürlükleri hedef alınarak tezyif ve tahkir edilmesi asla kabul edilemez. Kuran’ı Kerim ayetlerinden ve konuya ilişkin diğer metinlerden böyle bir çıkarımda bulunmak İslam’ın hikmet dili ve rahmet mesajıyla bağdaşamaz.”



"Sapkın düşünce tedavi edilmeli"



Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP kontenjanından seçilen üyesi İsmet Demirdöğen ise konunun incelemeye alındığını belirterek şöyle konuştu: “Böylesine sapkın düşüncelerin halkın vergileriyle yayın yapan devlet televizyonunda dile getirilmiş olması hüzün vericidir. Hele bu düşünceleri taşıyanların üniversitelerde görev yapıyor olması üzüntüyü ciddi biçimde artırıyor. Bu tür kişilerin kesinlikle ekrana çıkarılmaması, tedavi edilmesi gerekiyor” görüşünü dile getirdi.



TRT1’de sunucu özür diledi



TRT 1’deki “Ramazan Sevinci” programının sunucusu Serdar Tuncer dünkü programın açılışında özür diledi: “Canlı yayın olması itibariyle onların ne söyleyeceğini evvelden tespit edemediğiniz gibi ne söylediklerini de o an fark edemeyebiliyorsunuz. Dün kamu vicdanını rahatsız eden, pek çok insanı rencide eden ifadeler keşke kullanılmamış olsaydı. Bize kızanlardan daha fazla rahatsız olduk. Rencide olan her bir gönülden özür dilerim.”



Canikli: Yargı süreci başlamıştır muhtemelen



Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye, Bakanlar Kurulu toplantısıyla ilgili açıklamaları sırasında Prof. Dr. Mustafa Aşkar’ın TRT’deki “Namaz kılmayan hayvandır” sözleri soruldu. Canikli şu yanıtı verdi: “Sadece bir haber olarak kulağımıza geldi. Suç konusu teşkil ediyorsa gerekli kovuşturmalar soruşturmalar yargı mercileri tarafından yapılır. Bakanlar Kurulu olarak müdahale etmemiz söz konusu değil. Gereken ne ise yapılır. (Kişisel görüşünün sorulması üzerine) Cezai gerektiren eylem olup olmadığının takdiri bize ait değil. Şahsımıza ait bir değerlendirme farklı algılanabilir. Yargı süreci başlamıştır muhtemelen. Kişisel görüşüm faklı anlamlara yol açabilir. İzninizle pas geçmek istiyorum.”


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin