RTÜK'e en çok hangi dizi ve reklamlar şikayet edildi?

RTÜK, gelen şikayetler çerçevesinde bir rapor hazırlayarak en çok şikayet alan reklamları belirledi.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK'e en çok hangi dizi ve reklamlar şikayet edildi?

RTÜK’ün üç aylık raporuna göre ‘Pis Yedili’, ‘Bebek İşi’ ve ‘Şefkat Tepe’ dizileri gençleri ve çocukları olumsuz etkilediğinden, spor programları da küfür ve argolu konuşmalardan şikâyet aldı.



Milliyet Gazetesi'nden Önder Yılmaz'ın haberine göre; Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK) gelen şikâyetler çerçevesinde hazırladığı üç aylık raporda, ilginç istatistikler belirledi. Buna göre, yüzde 13 oranında ‘Pis Yedili’, yüzde 7 oranında ‘Bebek İşi’ ve yüzde 6 oranında ‘Şefkat Tepe’ adlı drama dizileri çocuk ve gençlerin olumsuz etkilenmesine yol açtığı gerekçesiyle şikâyet edildi. Rapora göre, en çok ‘Vivident’ sakız reklamı, ‘Protex’ duş jeli ve ‘Gergedan’ adlı cinsel gücü artıran ilaç reklamı da uygun bulunmadı. RTÜK’ün üç aylık şikâyet istatistikleri şöyle:



Cinsellik ön planda

- Dramatik diziler en fazla çocuk ve gençlerin olumsuz etkilenmesine neden olacak yayın kriterinden şikâyet edildi. Yüzde 13 oranında ‘Pis Yedili’, yüzde 7 ‘Bebek İşi’, yüzde 6 ‘Şefkat Tepe’ dizisi şikâyet aldı.

- Reklam kuşaklarında yüzde 76 oranında ‘cinsellik’ ve ‘müstehcenlik’, yüzde 62 oranında ‘reklamın niceliği’ konusu şikâyet edildi. Cinsellikle ilgili şikâyetlerin yüzde 46’sı ‘Vivident’ isimli ürün reklamlarına yönelik oldu. Yüzde 24 oranında bildirim ‘Gergedan’ adlı isimli cinsel gücü artırıcı ilaca dönük gerçekleşti. Yüzde 8 oranında da reklam sürelerinin uzunluğu şikâyet konusu oldu.



Argo ve küfür istenmiyor

- Spor programlarında ise memnuniyetsizlik “kişilik haklarını ihlal ve iftira, hakaret” kriterlerinde yoğunlaştı. Kişiye yönelik şikâyet(sunucu, katılımcı) yüzde 86 olarak gerçekleşirken, konulu kriter hakkında şikâyet oranı yüzde 70 oldu. Argo, küfür ve kötü söz kriterinden gelen şikâyetlerin yüzde 33’ü spor haber programlarına yönelik oldu.(En çok bildirim ‘Beyaz Futbol’ ve ‘Telegol’ hakkında yapıldı.)

- Haber ve haber programlarına ilişkin şikâyetlerin yüzde 98’i şiddeti özendirici yayın üzerinden yapıldı. Halk TV yüzde 43, Ulusal TV yüzde 35, TRT ise yüzde 5 oranında şikâyet aldı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin