RTÜK tartışmaları sürüyor! Sırrı Süreyya Önder'den tepki var!

HDP'li milletvekili İsmet Yılmaz'ın förmülünü eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK tartışmaları sürüyor! Sırrı Süreyya Önder'den tepki var!

TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği için Meclis Başkanı İsmet Yılmaz tarafından bulunan çözümün anayasaya aykırı olduğunu savunarak, "Bu yazıyı göndermek ve bir 'oldu bittiye getirmek' açıkça bir anayasa ihlalidir" açıklamasını yaptı.



HDP'nin Meclis Başkanlık Divanı üyeleriyle birlikte basın toplantısı yapan Önder, parlamentoda MHP ve partisinin aynı sayıda milletvekili ile temsil edildiğini anımsattı.



Yaşananları "Tariflenmemiş bir durum" olarak nitelendiren Sırrı Süreyya Önder, "Bu konuda herhangi bir emsal ve kıyas yapılamayacağı için önce lafzına bakıp kanunun, yeterli değilse teamüller, o da yeterli değilse kura sistemi bugüne kadar uygulanmıştır" diye konuştu.



Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ



RTÜK'te 14 Temmuz itibarıyla boşalacak üç üyelik için haftaya TBMM Genel Kurulu'nda seçim yapılacak. Boşalacak üç üyelikten biri AK Parti'ye, biri MHP'ye düşüyor, ancak 7 Haziran seçimleri sonrasında Parlamento'da oluşan yeni tablo nedeniyle AK Parti'den boşalan üçüncü üyelik ise MHP ya da HDP'ye düşecek. 



TBMM Başkanı İsmet Yılmaz da, RTÜK'te boşalan üçüncü üyeliğin hangi partiye düşeceği ve yöntemin nasıl belirleneceği konusunda akademisyen hukukçulardan alınan görüşleri değerlendirerek bir formül bulmuş ve üçüncü üyelik için hem MHP hem de HDP'den isim istemişti. 



MHP ve HDP'nin bildireceği iki isim, 14 Temmuz Salı günü TBMM Genel Kurulu'nda yarışacak. Yapılacak gizli oylamada, karar yeter sayısı olmak şartıyla, en çok oyu alan seçilmiş olacak. 



 



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin