RTÜK Başkanı: Lisans kaosunu sonra erdireceğiz

RTÜK’ün karasal sayısal yayına geçiş ve uygulama takvimi ile ilgili düzenlediği bilgilendirme toplantısı WOW Otel'de gerçekleştirildi.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK Başkanı: Lisans kaosunu sonra erdireceğiz

 Toplantıya RTÜK Başkanı Davut Dursun'un yanı sıra RTÜK üyeleri, ulusal ve yerel radyo ve televizyonların temsilcileri katıldı.



Toplantıdan öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan RTÜK Başkanı Davut Dursun, toplantıda karasal frekansları için yapılacak ihale sürecini, şartlarını ve yayın kuruluşlarının sorularını değerlendireceklerini söyledi.



Türkiye'de 1994'den bu yana karasal ortamda yayın yapan özel yayın kuruluşlarının lisansları bulunmadan yayın yaptığını ifade eden Dursun, "1994 yılında 3984 sayılı yasa çıktığında o günkü kanun koyucu şöyle bir düzenleme yapmıştı. Yasanın çıktığı tarihte fiilen yayında olan kuruluşlara, herhangi bir yerden izin almadan, tahsis almadan, herhangi bir lisansa sahip olmadan fiilen yayında olan kuruluşlara, frekans tahsis ihalesine kadar yayınlarını sürdürme hakkı vermişti. Frekans ihalesinin de 6 ay içinde yapılmasını öngörmüştü. Fakat ondan bu yana 18 yıl geçti. 18 yıldır defacto bir durumda herkes bulunduğu yerde fiilen yayınlarını sürdürdü" şeklinde konuştu.

RTÜK Başkanı Dursun, yapmak istedikleri şeyin karasaldaki bu lisanssız kaos ortamını sona erdirmek olduğunu da söyledi.



İhalede 33 ulusal, her bölgede 4 bölgesel kanal ve her ilde 7 yerel yayın kuruluşu lisansı için ihaleye çıkacaklarını ifade eden Dursun, "Dolayısıyla yerelde her yerde 7 kanalın satılacağını düşünmüyorum. Bir takım yerlerde 7 zorlanabilir ama bir takım illerde 7'nin dolma ihtimali olmayabilir" diye konuştu.



İhalenin sonuçlanmasının ardından 2 yıllık bir geçiş süreci olacağını aktaran Dursun, 2015 yılı başından itibaren analog yayıncılığın sona ereceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:



“Analog yayın sona erecek, sayısal yayınla tanışmış olacağız. Hem izleyiciye hem yayıncıya bir takım imkanlar getiriyor. Daha kaliteli bir yayın, yayın sayısında bir artış sağlayacak. Dolayısıyla hem yayıncı hem izleyici açısından önemli bir dönüm noktası olarak ifade ediyoruz." İHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin