RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den 'deprem yayını' uyarısı: Art niyetli, manipülatif yayınları görmezden gelmemiz mümkün değil. Fahrettin Altun da sosyal medyadaki bilgi kirliliğine dikkat çekti

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi ve Türkiye kara bir pazartesi yaşadı. 10 kentte çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti. Depremle ilgili yapılan yayıncılıkla ilgili RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den uyarı gelirken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da sosyal medyadaki bilgi kirliliğine dikkat çekti. İşte yapılan o uyarılar...

Google Haberlere Abone ol
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den 'deprem yayını' uyarısı: Art niyetli, manipülatif yayınları görmezden gelmemiz mümkün değil. Fahrettin Altun da sosyal medyadaki bilgi kirliliğine dikkat çekti

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7, Elbistan ilçesinde ise 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem meydana geldi. 10 kentte hasara neden olan depremler sonrasında binalar çöktü, çok sayıda vatandaş hayatını kaybetti.

Yaşanan felaket sonrası RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan uyarılar geldi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, deprem yayınları ile ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

Şahin, “Yayıncıların deprem bölgesinde yapılan arama kurtarma faaliyetlerine zarar verici, halkı paniğe sürükleyen ve dezenformasyona yönelik bilgileri paylaşmamaları yasal zorunluluktur. Resmî ve sivil tüm ekiplerin canla başla yürüttüğü çalışmaları sekteye uğratacak moral bozucu yayınlar yapmak hiçbir medya kuruluşunun hakkı ve haddi değildir. Tüm medyayı sorumlu yayıncılığa davet ediyorum” açıklaması yaptı.

‘YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ’

Bazı medya kuruluşlarının yayıncılık ilkelerine uymadıklarını tespit ettiklerini söyleyen Şahin şöyle devam etti: “Afet karşısında tek yürek olan halkımızı doğru bilgilendirmeyenleri, askeriyle polisiyle tüm yetkilileriyle sahada olunmasına rağmen algı çalışması peşinde koşanları yakından takip ediyoruz. Art niyetli olarak manipülatif yayın yapan kuruluşları görmezden gelmemiz mümkün değildir. Üst Kurul olarak bu tarz yayınları yakından takip ettiğimizi tekrar belirtir, kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”

ALTUN SOSYAL MEDYADAKİ BİLGİ KİRLİLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ

Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ''Depremden zarar gören ve kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımıza daha hızlı ve etkin bir biçimde ulaşabilmek için her türlü iletişim teknolojisinin doğru kullanımı hayati bir önem taşımaktadır. Ancak organize bir biçimde yayılan gerçek dışı içerikler veya bot hesaplar aracılığıyla yapılan paylaşımlar, internet ortamındaki dezenformasyonu hızlı bir biçimde artırmaktadır. Sosyal medya ortamında art niyetli kişiler tarafından yapılan kaynağı teyit edilmemiş ve gerçek dışı paylaşımlar, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu uyarınca suç teşkil etmektedir. Vatandaşlarımızın söz konusu paylaşımlara itibar etmemeleri ve doğru bilgi için resmi açıklamaları takip etmeleri önem arz etmektedir'' ifadelerini kullandı.

PROVOKATİF PAYLAŞIM YAPANLARA İŞLEM BAŞLATILDI

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlere ilişkin provokatif paylaşımda bulunduğu değerlendirilen 63 hesap yöneticisinin tespitinin yapıldığını ve ilgili birimlere gönderildiğini bildirdi.

Açıklamada, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından çalışma yapıldığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan 7,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin sosyal medya platformlarında, vatandaşlarımız üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla provokatif paylaşımlarda bulunduğu değerlendirilen 63 hesap yöneticisinin tespiti yapılarak ilgili birimlere gönderilmiştir.”

Sosyal medya vasıtasıyla halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle yanıltıcı bilgiler paylaşıldığının görülmesi üzerine inceleme başlatılmıştı.

Açıklamada, bu türden içeriklere yönelik araştırma ve tespit çalışmalarının, kolluk kuvvetleriyle irtibat halinde devam ettiği bildirilmişti.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin