RSF'nin listesinde Türkiye altı sıra geriledi

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'ni açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
RSF'nin listesinde Türkiye altı sıra geriledi

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü Dünya Basın Özgürlüğü endeksi'ni açıkladı. Basın Özgürlüğü konusunda altı sıra gerileyen Türkiye 179 ülke arasında 154. sırada yer aldı. "Baharlardan Sonra Umutlar Kırık" başlıklı raporda Türkiye "Yakışıksız Bölgesel Modeller" başlığı altında yer alıyor.



Türkiye'da basın özgürlüğü 13 yıldır geriliyor



Türkiye'yi "Türkiye hedeflediği 'bölgesel model' rolüne yakışmayan bir konumda" şeklinde değerlendiren RSF'nin yorumları şöyle:



"Terörle mücadele adına, Türkiye demokrasisi bugün gazeteciler için dünyanın en büyük hapishanesi haline geldi. Her eleştiriyi çeşitli yasadışı örgütlerin komplosu olarak değerlendiren devletin güvenlikçi paranoyası, Kürt Sorunu'nun tekrar tırmanışa geçtiği son bir yıl içerisinde yeniden belirginleşti.



"Acaba, Terörle Mücadele Kanunu'nda defalarca vaat edilen fakat ertelenen reformlar, yetkililerle PKK arasındaki müzakerelerin yeniden başlaması, gerçek bir yaklaşım değişikliği doğurabilecek mi?"



Türkiye'de basın özgürlüğü 2005 yılından beri sürekli geriliyor. 2012 yılında da 179 ülke içerisinde 148. sırada gösterilen Türkiye'nin basın özgürlüğü indeksinde 2010'da 138, 2009'da 123, 2008'de 103, 2007'de 101, 2006'da 100 ve 2005'te 98. sırada yer almıştı.



RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, sıralamada kıstas olarak doğrudan ülkelerdeki rejimlerin niteliğinin dikkate alınmadığını, buna karşın çalışmayla, demokratik ülkelerin insan haklarını ihlal eden ülkelere göre haber üretme ve yayma özgürlüğünü daha etkin şekilde koruduklarının ortaya çıktığını açıkladı.



"Diktatörlüklerde, haberin aktörleri aileleriyle birlikte acımasız baskılara maruz bırakılıyor. Birçok demokratik ülkedeyse haberciler, basının ekonomik krizi ve çıkar çatışmalarıyla karşı karşıya. Tüm bu şartlar birbiriyle kıyaslanamayacak olsa da, ister şiddete isterse yayın kısıtlamalarına karşı olsun, baskılara karşı direnenleri anıyoruz."



11 AB ülkesi 80. sıranın altında



Raporda öne çıkan noktalar şöyle:



* Dünyada basın özgürlüğüne en çok saygı gösteren ilk üç ülke sırasıyla Finlandiya, Hollanda ve Norveç. Basın özgürlüğü konusunda en kötü ülkelerse Eritre, Kuzey Kore ve Türkmenistan.



* Avrupa Birliği üyelirinden Yunanistan 84. ve Bulgaristan 87. sırayı alarak RSF'nin endişe duyduğu ülkeler arasına girdi.



* Türkiye'nin komşularından Yunanistan 14 sıra gerileyerek 84. sırada, Bulgaristan ise yedi sıra gerileyerek 87. sırada yer aldı. Dört sıra gerileyen Gürcistan 100, üç sıra gerileyen Ermenistan 74, altı sıra ilerleyen Azerbaycan 156. sırada yer aldı.



* İki gün önce 11 gazetecinin tutuklandığı İran listede bir sıra ilerleyerek 174. sırada yer aldı. Suriye ise aynı yerinde 176. sırada gösterildi.



* 2012 yılında, uzun yıllara kıyasla rekor sayıda gazeteci cinayetinin yaşandığı ülkelerin sıralamadaki konumları şöyle: Somali 175 (11 sıra geriledi), Suriye 176, Meksika 153 (4 sıra geriledi) ve Pakistan 159. sırada (8 sıra geriledi) kaldı. (bianet)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin