RSF: Yayın Yasağı Kaldırılsın

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi'nin saldırıyla ilgili yayın yasağı kararını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
RSF: Yayın Yasağı Kaldırılsın

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Reyhanlı’daki bombalı saldırıyla ilgili Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi’nin koyduğu yayın yasağını eleştirerek kararın bilgi edinme hakkını ihlal ettiğini belirtti. 



“Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi’nin yasak kararı hem orantısız hem de bilgi edinme hakkını ihlal ediyor. Bombalama Türkiye tarihindeki en ölümcül saldırılardan biriydi. Bu konu hakkında haber yapmak kamu yararına hizmet etmez mi?



“Yargı otoriteleri dedikodunun önüne geçme ve gizliliği koruma bahanesiyle bu kadar önemli bir konuya dair tüm habercilik faaliyetini kontrol etmek istiyor. Gazetecilerin resmi tebligata bağımlı kalmadan çalışabilmeleri için derhal yasağın kaldırılması gerekiyor.



“Mahkemenin muğlak dili yasağın tam olarak neyi kapsadığını belirtmediği için gazetecileri oto-sansüre yöneltiyor. Pratikte bu durum basını yerel halkın endişelerinden hükümetin Suriye politikalarına dair eleştirilerine dair her konuda haber yapmasının önüne geçiyor.



“Böyle bi durumda ulusal birlik çağrısında bulunmak meşrudur, ancak bu durumun saldırının bağlamı ya da siyasi sonuçlarıyla ilgili demokratik tartışma ortamını engellememeli.” 



NE OLMUŞTU?



12 Mayıs’ta Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bombalı saldırının ardından Reyhanlı Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi CMK 153. maddeye gerekçe göstererek yayın yasağı getirmiş, karar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun sitesinde açıklanmıştı.



Kararı gazeteci meslek örgütleri Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Basın Enstitüsü Derneği tepki göstermiş, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cİhaner ile Basın Konseyi itirazda bulunmuştu.



Bugün yayın yasağıyla ilgili açıklama yapan hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik ise kararı alma nedenlerini “Çok zaman gazeteciler kulis haberlerini, birbirlerinden duyduklarını, sokaktan geçen birinin anlattığını da haber atlatma endişesiyle haber yapabiliyorlar, ülkemizde böyle hadiseler olduğu zaman kan gölü manzaralarını gösterenler, insan organlarını teşhir etmeye varıncaya kadar şahit olduk” sözleriyle açıklamıştı. (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin