RSF: Kadri Bağdu’nun katilleri bulunmalı

Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin dağıtımcısı Fırat Dağıtım Şirketi çalışanı Kadri Bağdu’nun Adana’da öldürülmesini kesin bir dille kınadığını bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
RSF: Kadri Bağdu’nun katilleri bulunmalı

RSF, Bağdu’nun hedef gözetilerek öldürülmesinin Türkiye’nin yakın tarihindeki karanlık dönemini akla getirdiğini bildirdi.



46 yaşındaki gazete dağıtımcısı Seyhan İlçesi’ne bağlı Şakirpaşa Mahallesi’nde Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerini dağıtmaktaydı. Bağdu’ya motosikletle yaklaşan iki kişi, ateş açtıktan sonra olay yerinden uzaklaştı. Vücuduna beş kurşun isabet eden Bağdu, birkaç saat sonra hayatını kaybetti.



Fırat Dağıtım Şirketi’nin çalışanı Kadri Bağdu 17 yıldır sektörde görev yapıyordu. Ölüm haberi, RSF Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu’nun Şirket yetkilisi Hediye Özbay ile telefonla haberleştiği sıra geldi. Cinayet, Türkiye’nin son 30 yılda karşılaşmadığı yoğunlukta çatışmaların yaşandığı bir haftanın ardından meydana geldi.



RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Büro temsilcisi Johann Bihr, Kadri Bağdu’nun yakınlarına ve meslektaşlarına başsağlığı dilediği mesajında, “Tetikçi ve muhtemel azmettiricilerin en kısa sürede belirlenmesi için tam ve tarafsız bir soruşturmanın yürütülmesini” talep etti.



Bihr, yetkilileri ve tüm tarafları gerginliğin daha fazla tırmandırılmaması için ve cinayetin yeni bir şiddet döngüsüne dönüşmemesi için çaba göstermeye çağırdı.



Suriye’nin üçüncü Kürt kenti olan Kobanê’nin düşeceği tartışmaları Türkiye’de tansiyonu yükselttiği gibi hükümetin PKK ile yürüttüğü barış sürecine de zarara veriyor. 7 Ekim’den beri, Kürt, İslamcı ve milliyetçi çevrelerin düzenlediği eylemler kontrolden çıkarak 35 kişinin ölümüne yol açtı.



Türkiye Ordusu ve PKK arasındaki çatışmaların en yoğun olduğu 1990’lı yıllarında, yaklaşık 20 gazeteci öldürülmüştü. Bu cinayetlerin tümü bugüne kadar cezasız kaldı. Mart 2013’te barış müzakerelerine başlanması, 1984’ten bu yana 40 binden fazla kişinin ölümüne, milyonlarcasının da yerlerinden edilmesine neden olmuş bir çatışmanın son bulmasında umut yaratmıştı.



Erol Önderoğlu da, Kürt medyasının çağrısıyla 14 Ekim’de Özgür Gündem gazetesinin İstanbul’daki bürosunun önünde yapılacak olan ve dağıtımcı cinayetinin kınanacağı basın açıklamasına katılacak.  


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin