Roboski katliamını protesto ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı... Amed'in avukatı AYM'ye gidiyor!

Roboski katliamını protesto ettiği iddiasıyla tutuklanan Özgür Gündem yazarı Özgür Amed için avukatı Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Google Haberlere Abone ol
Roboski katliamını protesto ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı... Amed'in avukatı AYM'ye gidiyor!

Yeni Özgür Politika ve Özgür Gündem gazeteleri yazarı Özgür Amed, 34 köylülün hava bombardımanında öldüğü Roboski Katliamını 31 Aralık 2011 tarihinde Diyarbakır'da protesto edenler arasında yer aldığı gerekçesiyle tutuklandı. 



Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi, eylem günü görev yapan ve gözaltı uygulaması yapan üç polisin mahkemede, “eylemden dağılanlar arasında vardı ancak güvenlik kuvvetlerine saldırdıklarını görmedik” şeklinde tanıklık etmelerine rağmen, 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi.



18 Ekim 2012 tarihinde mahkeme, “örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemekten” suçlu bulduğu Amed'i 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve Ceza Kanunu’nun (TCK) 220/6 maddesi uyarınca mahkum etmişti. 2911 Sayılı Kanun’dan verilen beş ay hapislik cezaya dair hüküm ertelenirken, TCK’nın 220/6 maddesinden verilen 3 yıl 1 ay 15 günlük cezası temyiz edilmişti.



Yargıtay’ın Aralık 2014’te kararı onamasının ardından Amed, önceki gün (21 Şubat) gözaltına alınarak mahkemenin hüküm yüzüne karşı okunduktan sonra Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Özgür Amed, Mart 2013’ten beri bölgedeki durumla ilgili zaman zaman bianet’e haber ve yazılar yazıyor. 



Avukat Yılmaz: AYM’ye başvuruyoruz



Amed'in avukatı Kezban Yılmaz, bianet’e dosyayla ilgili son işlemleri de yerine getirdikten sonra önümüzdeki günlerde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını bildirdi. AYM’den kısa sürede karar çıkmaması halinde Amed cezasının en az 2 yıl 3 aylık bir kısmını hapiste geçirmek zorunda kalacak.



Haberin devamını okumak için tıklayın...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin