Reytinglerde usulsüzlük davası başladı!

Reyting ölçümlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan 14 sanıklı dava Mayıs ayına ertelendi.

Google Haberlere Abone ol
Reytinglerde usulsüzlük davası başladı!

Televizyon İzleme Araştırma Anonim Şirketi (TİAK) Genel Müdürü Dursun Güleryüz ile yapımcılar Selçuk Çobanoğlu ve Ferit Çobanoğlu'nun da aralarında bulunduğu 14 sanıklı reyting davası, avukatların itirazları üzerine mayıs ayına ertelendi.



Bazı televizyon kanallarının izlenme oranlarının belirlenmesinde usulsüzlük yapıldığı ve reyting ölçümlerinde denek listelerinin çalındığı iddialarına ilişkin açılan davaya Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. 14 sanığın “Resmi belgede sahtecilik, hukuka aykırı dinleme ve TRT’yi 5 milyon 875 bin lira dolandırmak” suçlarından yargılandığı davanın ilk duruşmasına Dursun Güleryüz, Gülen Atabek Guigaz ve Craig Johnson katılmazken, aralarında Selçuk ve Ferit Çobanoğlu’nun bulunduğu 11 sanık ile avukatları hazır bulundu.



Sanıkların kimlik tespitleri ve iddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada Selçuk Çobanoğlu’nun avukatı Ömer Yeşilyurt, aynı konu kapsamında Kadıköy Adliyesi’nde 2011 yılında yapılan soruşturmada takipsizlik kararı verildiği ve bu takipsizlik karanına AGB tarafından yapılan itirazın da bizzat şu anda yargılamayı yapan Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildiği ve takipsizlik karırının kesinleştiğini belirterek, ikinci yargılama yapılamayacağını belirtti. Sanık avukatlarından Fatih Volkan da daha önce aynı konuda Kadıköy 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılama yapıldığı ve Yargıtay’ın delil yetersizliğinden ceza verilemeyeceği hususunda onama kararı olduğunu ifade etti.



Avukatların bu talepleri üzerine söz alan duruşma savcısı, bu dosyada yeni delillerin olduğunu belirterek, yargılamanın devam etmesini istedi. Duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, avukatların belirttiği söz konusu dosyaların Kadıköy Adliyesi’nden istenip incelenmesinin ardından karar verileceğini belirterek, duruşmayı mayıs ayına erteledi.

Duruşma sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan yapımcı Selçuk Çobanoğlu, “Ayrılık dizisi bütün dünyanın dikkatini çeken bir dizi. Fakat dizi şu anda yargılanıyor. Bölüm başı 175 maliyetle yapılan, dünyanın 7 ülkesinde çekilen dizi yargılanıyor. Yüce adalete güveniyoruz” dedi.



Çobanoğlu’nun avukatı Ömer Yeşilyurt ise savcının zorlayarak bir iddianame hazırladığını savunarak, “Ayakları yere basmayan bir iddianame ve mahkemeyi zor durumda bıraktı. Bu iddialarla ilgili verilmiş bir takipsizlik kararı ve kesinleşmiş bir mahkeme kararı var. Dolayısıyla bu kararları ortadan kaldırmak mümkün değil. Dolayısıyla bu yargılama artık yapılamaz. Yapılırsa da bu zorlamayla olur, usul hükümlerine aykırıdır” şeklinde konuştu.



İDDİANAMEDEN

İddianamede reyting ölçümlerinin merkezi Üsküdar'da bulunan TİAK tarafından yaptırıldığı, Çağla Reklam Prodüksiyon Hizmetleri Tekstil San ve Tic. Ltd.Şti. adına hareket eden şüpheliler Selçuk Çobanoğlu, Ferit Çobanoğlu, Bülent Can, Mehmet Bülent Erdinç ve Sultan Aydın'ın bu şirket aracılığıyla sisteme dışarıdan müdahale ederek ve reyting hilesi ile TRT'yi dolandırdığı öne sürülüyor. Diğer şüphelilerin ise sisteme içeriden müdahale ederek 'edimin ifasına' fesat karıştırdıkları belirtiliyor. İddianamede suç ve eylemlerle ilgili şüpheliler arasında yoğun irtibat bulunduğu, sağlıklı kovuşturma için tüm şüphelilerin hep birlikte yargılanmaları ve delillerin hep birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtilirken, ele geçirilen denek listelerinin de dizileri çok izlenen 5 ayrı yapımcıya gönderildiği ifade ediliyor. İHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin