Reyting yarışında Acunsal enerji mi Star'ın markası mı daha önde?

Tayfun Atay, Acun Ilıcalı'nın tv 8'deki başarısını sorgulayan bir yazı kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
Reyting yarışında Acunsal enerji mi Star'ın markası mı daha önde?

Radikal yazarı Tayfun Atay, bu sezon popüler programlarını geçen sene satın aldığı tv 8'de yapan Acun Ilıcalı'nın yeni kanalındaki reyting başarısını inceleyen bir yazı yazdı.



'O Ses Türkiye' ve 'Yetenek Sizsiniz Türkiye' programlarının geçen sezon Star TV'de yayınlanırken sezona birinci olarak başladığını, bu sezon ise daha düşük reytingler aldığını belirten Atay, Star TV markasının, Acun Ilıcalı'yı geride bıraktığını ifade etti.



Tayfun Atay yazısında şunları yazdı:



Karadayı’ 15 Eylül 2014’te açılışı önceki sezonda olduğu gibi yine Total ve AB’de zirveye oturarak yaptı. Yaz sezonunda yayına girip hayli sükse yaparak tutunan 'Ulan İstanbul' (Kanal D) zirveden olsa da totalde istikrarlıca ikinciliğe yerleşti. Yine aynı hafta ‘Vira Bismillah’ diyerek reytingin ‘kurtlar sofrası’na dâhil olan ‘Reaksiyon’ (Star TV) totalde 8’inci AB’de 3’üncü başladı ama sonra (ilgi çektiği reddedilemezcesine) hem totalde 3’üncü sırada demirler oldu; hem de AB’de 'Ulan İstanbul'un üstüne çıkıp 2’nci sıraya yerleşmeyi başardı.



Ve ‘assolist’imiz OST, bu pazartesi ekrana geldi. Üstelik hem Gökhan gibi bir 'cazibe’yi koruyarak hem de Türk popunun ‘abide’si MFÖ’nün Mazhar (Alanson) ve Özkan’ı (Uğur) ile daha da takviyeli hale gelmiş olarak…

Sonuç?! Geçen sezon yayına girer girmez AB’de zirveye, totalde ikinciliğe oturan programı 29 Eylül 2014 Pazartesi reyting listesinde oralarda göremiyorsunuz.



Totalde (3,59 gibi düşük bir reytingle) 7’nci, AB’de ise 4’üncü başladı OST… Salı günü de totalde 5’incilik, AB’de ise ‘Küçük Ağa’nın (Kanal D) ve de ‘Recep İvedik-3’ün altında 3’üncülükle yetindi.



Denilebilir ki daha dün bir bugün iki… Geçen seneki ‘fırtına başlangıç’a göre bariz bir ‘efor’ sorunu olsa da zamanla eski formunu tutabilir; o yüzden de bu kadar insafsız olunmamalı ‘Acunsal enerji’ye karşı!..

Peki, gelin bir de diğer Acun Ilıcalı başyapıtı ‘Yetenek Sizsiniz-Türkiye’nin (YST) geçen yıl ve bu yıl başlangıç haftalarının bir karşılaştırmasını yapalım; hem bu defa diğer programları işe karıştırmadan…



YST bu sezon 13 Eylül 2014 Cumartesi günü başlamış görünüyor ve hem total, hem de AB grubunda 6’ncı sırada… Daha yoğun izlendiği (ertesi) Pazar gecesi ise totalde 4’üncü, AB’de ikinci… Bir sonraki hafta, Cumartesi totalde 7’nci AB’de 11’inci; Pazar, hem totalde hem AB’de 4’üncü… Takip eden hafta, Cumartesi totalde 7’nci, AB’de 4’üncü; Pazar, totalde 3’üncü, AB’de ikinci…

Geçen sene mi? Sözü hiç uzatmaya gerek yok: 14 Eylül 2013 Cumartesi başlayan program ilk üç haftada hem totalde hem AB’de, hem Cumartesi hem Pazar hemen hep zirvede, 1’inci... Minicik bir istisna, bir kez ‘Güneşi Beklerken (Kanal D) AB’de kıl payı onun üstüne çıkmış ama sonraki haftalarda o silinip giderken YST zirveyi hiç bırakmamış.



Tabii fark, reyting oranlarında çok daha bariz kendini gösteriyor. YST geçen sezon ilk üç hafta, totalde cumartesileri 6,5-7, pazarları 8 reyting bandında iken, AB’de de cumartesileri 6-8, pazarları 8 reyting bandını görmüş. Bu sene, yine fazla söze hacet yok, Cumartesi-Pazar, AB-Total dâhil, 2 buçuklardan başlayan ve 4 buçukları zor yakalayan bir reyting performansı var.

Bilmiyorum, belki bunlar da çok erken diyebilirsiniz. Ancak bir programın başlangıç performansı itibarıyla geçen yıldan bu yıla zirveyi gayet belirgin şekilde terk etmesi, reytinglerde de neredeyse yarı yarıya düşüş, o kadar hafife alınacak bir gösterge de olmasa gerek…



Gayet açık ki ‘Acunsal enerji’nin TV 8’e teksifi verim getirmedi. ‘Marka’ farkı, ‘Acun farkı’nın önüne geçmiş görünüyor. (Öyle ki mesela STAR, Acun’dan ve OST’den boşalan yere oturttuğu ‘Reaksiyon’la pazartesileri adını yine yukarılarda tutabilmekte.)



Bu tabii aynı zamanda dizilerin de başarı hanesine yazılacak bir sonuç. İki yıllık sarsıntı sonrasında reyting düzenlemesiyle gelen yeni izleyiciye uygun içeriği, tematik ve estetik kaliteyi de buna ekleyerek sunabilen dizi sektörü, şu aralar (mutedil de olsa) tazelenme içinde güvenli yol alıyor. ‘Realite-yarışma’ kulvarında ise yapraklar sararmaya yüz tutmakta gibi…



‘Acunsal enerji’yi artırma veya tazeleme yolunda MFÖ’nün MÖ’sünün yeterli olup olmayacağını da zamanla anlayacağız. Fakat ‘Kaçak Gelinler’in TV 8’e transferi, ‘enerji seviyesi’ndeki düşüklüğü giderme yolunda sanki daha kayda değer bir karar, bir bakıma da yerinde bir rota değişimi denilebilir.

Acun, eğlence kanalı olmak üzere yola koyulduğunda hatırladığım kadarıyla dizi yayını gündeminde pek yoktu. Şimdi bu kulvara girmiş görünüyor. Doğru da yapıyor.



Çünkü ‘serbest zaman’ kullanımında bizi ‘hayal’lerle sarıp sarmalayan dizi seyrinin verdiği ‘esrime’yi başka hiçbir program kolay kolay ve devamlı surette sağlayamıyor. Yarışma ve ‘realite’lerin biteviye akışı, zaman içinde esrimeden çok ‘esneme’ye kapı aralıyor ki OST ve YST’de (‘marka farkı’ndan öte) bu emare de artık fazlasıyla mevcut kanaatindeyim.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin