Remdesivir nedir? Remdesivir Covid-19’a karşı etkili mi? FDA’dan açıklama

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yeni çalıma sonuçlarını duyurdu. Bir dönem koronavirüse yakalanan Trump’ın tedavisinde de kullanılan Remdesivir’in ne olduğu da merak ediliyor. Trump’ın koronavirüs tedavisi sırasında gündeme gelen ve etkinliğinin kanıtlanması için çalışmalara başlanan Remdesivir ile ilgili olarak FDA’dan açıklama geldi. Peki, Remdesivir koronavirüse karşı etkili mi?

Google Haberlere Abone ol
Remdesivir nedir? Remdesivir Covid-19’a karşı etkili mi? FDA’dan açıklama

FDA tarafından Remdesivir’in Covid-19 üzerindeki etkilerini araştıran çalışma tamamlandı. Araştırma sonrasında Amerika Gıda ve İlaç Dairesi’nden Remdesivir ile ilgili de ilk açıklama geldi. Peki, Remdesivir koronavirüs üzerinde etkili mi? Remdesivir, Covid-19 tedavisinde kullanılıyor mu?

RENDESİVİR NEDİR?

Remdesivir nedir? Remdesivir Covid-19’a karşı etkili mi? FDA’dan açıklama

ABD'li ilaç şirketi Gilead tarafından Ebola'ya karşı geliştirilen Remdesivir, dexamethasone (deksametazon) ile birlikte koronavirüse karşı etkisi kanıtlanan ilaçların başını çekiyor.

Daha önce, ABD’de ilaçla ilgili yapılan klinik çalışmalarda Covid-19 hastalarının oksijen desteğine ihtiyacı azalttığı ve hastanede kalma süresini kısaltmaya yardımcı olduğu görüldü.

Gilead tarafından yapılan son açıklamada yapılan analizlerde remdesivirin ağır Covid-19 hastalarında ölüm riskini düşürdüğü belirtilmişti.

Söz konusu ilaç Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından Mayıs ayında acil kullanım onayı almıştı.

ETKİNLİĞİ KANITLANDI

Remdesivir nedir? Remdesivir Covid-19’a karşı etkili mi? FDA’dan açıklama - Resim : 2

Ağır koronavirüs hastalarını tedavi etmek için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan tek ilaç olan Remdesivir'i mercek altına alan bilim insanları araştırmanın sonuçlarını sonunda açıkladı.

ABD merkezli Gilead Sciences Inc, antiviral ilaç Remdesivir'in erken verildiğinde yüksek riskli Covid-19 hastalarında hastaneye yatış riskini yüzde 87 oranında azalttığını tespit etti.

Ekip, bulguların, Remdesivir'in ciddi şekilde hasta olan koronavirüs pozitif kişileri tedavi etmenin yanı sıra ciddi şekilde hastalanma riski yüksek olan ancak enfeksiyonun henüz erken safhalarında olanlar için de kullanılabileceğini gösterdiğinin altını çizdi.

EN YETKİLİ İSİM 'FAYDALI' DEMİŞTİ

Remdesivir nedir? Remdesivir Covid-19’a karşı etkili mi? FDA’dan açıklama - Resim : 3

ABD'de salgın konusunda en yetkili isim olarak adlandırılan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci, Remdesivir'in Covid-19 tedavisinde 'net bir etkisi' olduğunu söylemişti.

562 KİŞİ ÜZERİNDE TEST EDİLDİ

Remdesivir nedir? Remdesivir Covid-19’a karşı etkili mi? FDA’dan açıklama - Resim : 4

İlacı üreten Gilead firmasından yapılan açıklamada, aynı zamanda Veklury ismiyle bilinen Remdesivir'in, sağlık durumları ve yaşları nedeniyle hastalığı ağır geçirme riskleri yüksek olan 562 kişi üzerinde test edildiği belirtildi. Bu kişilerin yarısına Remdesivir verilirken, diğer yarısına plasebo verildi.

Testlerin 28'inci gününde, ilaç verilen grupta diğer gruba kıyasla hastaneye yatma riskinin yüzde 87, ölüm riskinin de yüzde 81 oranında azaldığı tespit edildi.

Remdesivir nedir? Remdesivir Covid-19’a karşı etkili mi? FDA’dan açıklama - Resim : 5

Remdesivir, Covid-19'a yakalanan eski ABD başkanı Donald Trump'ın tedavisinde de kullanılmıştı. ABD Başkanı Donald Trump'ın sağlık danışmanı Anthony Fauci de bu ilacın Covid-19 tedavisinde belirgin bir etkisi olduğunu söylemişti.

Gilead'ın son araştırması henüz hakem heyeti değerlendirmesinden geçmiş değil.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin