Reis Çelik’ten Ferhan Şensoy’a "O bir toplum mühendisiydi"

MedyaTava, Usta sanatçı Ferhan Şensoy'un ölümünün ardından yönetmen Reis Çelik'e Şensoy'u sordu.

Google Haberlere Abone ol
Reis Çelik’ten Ferhan Şensoy’a "O bir toplum mühendisiydi"

Sinema ve tiyatro oyuncusu Ferhan Şensoy'un kaybının ardından sevenleri ve dostları bir çok mesaj paylaştı. Biz de “Işıklar Sönmesin”, “Hoşçakal Yarın”, “Lal Gece” gibi toplumsal meseleleri dert edinen filmleriyle ulusal ve uluslararası alanda birçok ödülün sahibi yönetmen Reis Çelik'e Ferhan Şensoy'u sorduk.

Ferhan Şensoy'u bize anlatır mısınız?

Reis Çelik: Geleneksel tiyatronun son büyük temsilcisini yolcu ettik. Sıradan bir tiyatrocu ya da oyuncu değildi o, bir toplum mühendisiydi. O toplumun nabzına göre kendi doğaçlama oyunun oynayan büyük yetenekti.
Hem toplumu hem de onu yönetenleri eleştirecek kadar cesaretli bir insandı. Bu tür insanlar artık kalmadığı için de Ferhan Şensoy’un o büyük önemi ortaya çıkmış oluyor. Sadece bir iktidar algısın yargılamayıp aynı zamanda kendini ve idare edilen toplumu da yargılamayı başarmak her sanatçının yaptığı bir şey değildir. Belki de ender ve tek yapan Ferhan Şensoy’du… Bu yüzden de çok büyük bir kayıp.
Ferhan Abi aslında yapacaklarının hepsini yaptı. Tuncel Kurtiz ve Rasim Öztekin’in de aralarında olduğu Çok Tuhaf Soruşturma adlı güzel bir oyun yapmışlardı. Şimdi üçü de aramızda yok.
Onlar ölmüyorlar ama onların o eleştirel bakışı, sosyolojik tahlil yaklaşımı bundan sonra devam eder mi işte o büyük bir soru işareti…
@MedyaTava

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin