Reina katliamcısına istenen ceza belli oldu

39 kişini ölümüne, 79 kişinin de yaralanmasına sebep olan terörist Abdulkadir Masharipov için istenen ceza belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Reina katliamcısına istenen ceza belli oldu

39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısına ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede saldırıyı gerçekleştiren terörist Abdulkadir Masharipov bir numaralı sanık olarak yer aldı. [Son dakika... Reina katliamcısına istenen ceza belli oldu]  İddianamede ayrıca 56 sanık daha yer aldı.



40 KEZ MÜEBBET VE BİN 540 YILDAN 2 BİN 370 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ



İddianamenin 1 numaralı sanığı saldırgan Abdulkadir Masharipov için, “Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme”, “Nitelikli şekilde kasten öldürme”, “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma”, “Nitelikli şekilde kasten öldürmeye teşebbüs”, “Sayı ve Nitelik Bakımından Vahim Olan Silah veya Mermileri Satın Alınması Taşınması Bulundurulması” suçlarından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet ve Bin 540 yıldan 2 Bin 370 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.



KARISINA DA AYNI CEZA İSTEMİ



Saldırganın eşi Zarina Nurullayeva için de aynı suçlardan 40’ar kez ağırlaştırılmış müebbet ve Bin 548 yıldan 2 Bin 3 yıla kadar hapisleri talep edildi. Diğer 51 şüphelinin ise “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ile 7,5 yıldan 15’er yıla kadar hapisleri istendi.



7 BİN 200 SAATLİK KAMERA GÖRÜNTÜLERİ İZLENDİ



İddianamede saldırganın yakalanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından özel bir ekip kurulduğu ve 2000 polisin 24 saat esasına göre, MİT Bölge Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı ile birlikte çalıştıkları anlatıldı.



Yapılan çalışmalarda 7.200 saatlik kamera görüntüsü izlendiği, örgütsel amaçlar doğrultusunda kullanılan 152 eve operasyon yapıldığı ve vatandaştan gelen 2142 ihbarın değerlendirildiği anlatıldı.



SALDIRI TALİMATI SURİYE’DEN



Reina baskını talimatının saldırgan Abdulkadir Masharipov’a Suriye’de çatışma bölgesinde faaliyet gösteren, üst düzey DEAŞ terör örgütü mensubu Rusya Federasyonu vatandaşı Ebu Cihad kod isimli İslam Atabiev tarafından verildiği iddianamede yer aldı. Masharipov’un evinde yapılan aramalarda bulunan tablette İslam Atabiev’in Rusça gönderdiği eylem talimatının Türkçe'sine de iddianamede yer verildi.



'TÜRKİYE’Yİ ÖLDÜRÜN' TALİMATI



Sayfalarca olan eylem talimatının bir bölümünde, “Allah diyor ki, bu Türkiye’yi öldürün. Dağıtın. Gecesini gündüz yapın” ifadeleri dikkat çekti. Saldırgan Masharipov’a yapacağı eylemin “sadaka” olacağı söylenen eylem talimatında, “Senin işini kim görse senin örneğini izleyecekler. Biliyor musun hadis var. Senin yaptığından dolayı birisi seni örnek alırsa bu sana sadaka olacaktır. Herkes seni hatırlayacak” ifadeleri yer aldı.



'ZIRH DELİCİ MERMİLER KULLANDI'



İddianamede Masharipov’un saldırıda “zırhlı hafif taktik araçlara karşı geliştirilen zırh delici etkisi bulunan çelik çekirdekli mermiler” kullandığı belirtilirken, “Bu şekilde kalabalık grup içinde bir arada bulunan birden fazla insanın tek atışla yaralandığı görülmüştür” ifadelerine yer verildi.



SALDIRGANIN OĞLU BULUNAMADI



Saldırının ardından saldırganın kız çocukları annelerinin yanında bulunmuş ancak erkek çocuğu bulunamamıştı. İddianamede erkek çocuk ile ilgili, “İki DEAŞ militanınca şüpheli Abdulkadir Masharipov ile olan ortak erkek çocukları tespit edilemeyen YTS evine götürülmüştür” ifadeleri kullanıldı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin