Reflüsü olanlar aman dikkat: Herkes severek yiyor ama bu besinleri ağzınıza bile sürmeyin. Reflüyü tetikleyen gıdalar belli oldu

Reflü, çoğu insanda olan bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Reflüyü tetiklememek adına bazı besinlere dikkat etmek gerekir. Severek yediğimiz bazı besinler ne yazık ki reflüyü hızla tetikliyor. İşte reflüsü olanların mutlaka uzak durması gereken o besinler

Reflüsü olanlar aman dikkat: Herkes severek yiyor ama bu besinleri ağzınıza bile sürmeyin. Reflüyü tetikleyen gıdalar belli oldu

Reflü nedir?

Asit reflü, göğüste yanma, midede şişkinlik ve boğazda acı tat olarak tanımlanabilecek bir durumdur.

Mide asidi yemek borusuna geri gittiğinde meydana gelir. Reflü; mide yanması, asit hazımsızlığı olarak da bilinir.

Reflü, çoğu kişinin karşı karşıya kaldığı bir sindirim sorunudur. Reflüyü önlemek adına dikkat etmeniz gereken birçok husus vardır. Bunlardan biri de beslenmenize dikkat etmektir.

Severek tüketilen bazı gıdalar reflüye neden olabilir. İşte reflüsü olanların mutlaka uzak durması gereken besinler:

REFLÜSÜ OLANLARIN UZAK DURMASI GEREKEN BESİNLER

Turunçgiller

Turunçgillerin (portakal, limon, mandalina, limon ve greyfurt) asit reflü semptomlarını tetikleme olasılığı daha yüksektir.

Turunçgillerde bulunan asit, yemek borusunu gevşettiği ve semptomları kötüleştirdiği için reflü semptomlarını tetikleyecektir.

Turunçgiller ayrıca diğer meyvelere göre daha fazla asit içerir ve bu da çoğu insanın reflü semptomlarını artırır.

Çikolata

Çikolata yemek, serotoninin yani mutlukluk hormonunun artmasına neden olabilir. Ancak bize mutluluk veren çikolata midemize zarar vererek reflüyü tetikleyebilir.

Çikolata, mide ve yemek borusu arasında bulunan kapakları gevşetir. Böylece asidin hızla yayılmasına neden olur. Çikolata, reflü semptomlarını artırabilen kafein ve teobromin içerir.

Kızartılmış ve yağlı yiyecekler

Kızartılmış ve yağlı yiyecekler mide yanmasına neden olur. Bu gıdalar, alt yemek borusu sfinkterinin tamamen kasılmasını önleyerek reflüye yol açar. Yağlı, ağır yiyeceklerin sindirimi daha zordur. Böylece mide daha yavaş boşalır ve bu da mide yanmasını tetikler.

Domates

Domates, mide yanmasını tetikleyen sitrik asit ve malik asit olmak üzere iki tür asit içerir. Domates bazlı ürünler tükettiğinizde mideniz, midenizde oturan yiyecekleri parçalamak için mide asidi üretir. Reflüsü olan kişiler domatesi pişmiş bir şekilde tüketmelidir.

Nane

Herkesin doğru bildiği bir yanlış var. Nanenin aslında mideyi rahatlattığı bilinmektedir. Nane, yemek borusu ile mide arasındaki kapakçıkları gevşetir. Böylece reflü ve mide yanması meydana gelir.

Reflüsü olanlar aman dikkat: Herkes severek yiyor ama bu besinleri ağzınıza bile sürmeyin. Reflüyü tetikleyen gıdalar belli oldu

Nane, mideyi rahatlatmak adına mide ve yemek borusunu açıyor. Bu durum da ne yazık ki midedeki asidin ve besinlerin yemek borusuna hızla yönelmesine neden oluyor. Bu da reflüyü tetikliyor.

Kafeinli içecekler

Kafein, en çok kahve, çay, alkolsüz içecekler ve enerji içeceklerinde bulunan doğal bir uyarıcıdır. Kafein, beyni ve merkezi sinir sistemini uyararak çalışır. Böylece uyanık kalmanıza ve yorgunluğu önlemenize yardımcı olur.

Ancak kafeinli içecekler asit reflüyü şiddetlendirir. Aynı zamanda kafein bazı insanlarda kaygı, huzursuzluk ve uyku sorunları gibi olumsuz yan etkilere de neden olabilir.

Gazlı içecekler

Gazlı içecekler, çözünmüş karbondioksit içeren içeceklerdir. Gazlı içeceklerde kullanılan ana bileşenler su, karbondioksit, tatlandırıcılar, aroma vericiler, renkler ve asitlerdir. Bunlar da ne yazık ki reflüyü tetikler.

Alkol

Alkol tüketimi asit reflüsünü artırır ve yemek borusu mukozasına zarar verir. Çoğu durumda, alkollü içeceklerden tamamen uzak durulduktan sonra belirtileri kontrol altına alınabilir.

Bu nedenle asit reflüsü olan kişilere sıklıkla alkolden kaçınmaları veya makul miktarda alkol tüketmeli.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin