RedHack YÖK'e yeni şifre önerdi

YÖK Başkanı RedHack’in belgeleri ele geçirmesine zayıf şifrenin neden olduğunu açıklayınca RedHack YÖK'e yeni şifre önerdi.

Google Haberlere Abone ol
RedHack YÖK'e yeni şifre önerdi


RedHack YÖK'e Şifre Önerdi: Hicret2023



RedHack, hacklediği Yükseköğretim Kurulu (YÖK) "Elektronik Bilgi Paylaşım Portalı" yönetici şifresinin "Dtxcptr*Mk622yk" olduğunu söyledi. RedHack'in YÖK için şifre önerisi ise "Hicret2023".



YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya Radikal'den Ömer Şahin'le yaptığı röportajda RedHack'in kurum bilgisayarlarına girmesine"zayıf şifre"nin neden olduğunu söyledi. Hackleme sonrası yapılan ön inceleme raporunu açıklayan Çetinsaya, çalışanlardan birinin "1,2,3,4,5" gibi zayıf şifre kullandığını belirtti.



Ellerinde tüm kullanıcı ve yöneticilerin şifrelerinin olduğunu söyleyen RedHack, twitter'a zor şifrelerin yanında "123456", "yok123" gibi şifrelerin de olduğunu yazdı.



Kurul içinde soruşturma başladı



Çetinsaya röportajda, Kurul içinden iki kişiye soruşturma açıldığını; TÜBİTAK'ın da aralarında olduğu kurumların inceleme yaptığını belirtti. İnceleme sonrasında güvenlik ayarlarının sıklaşacak, SSL şifreleri kullanılacak ve belgeler internete açılmayacak.



Yolsuzluklara karşı sessiz kalma suçlamasına karşı Çetinsaya, yayınlanan belgelerin inceleme, soruşturma düzeyinde evraklar olduğunu belirtti.



Doğan: "Rektörlerin lüks araçlara binmesi etik değil"



RedHack'in yayınladığı belgelerde rektörlerin, bankaların hibe ettiği lüks araçlara bindiği bilgisi yer alıyor. Çetinsaya rektörlerin lüks araçlara binmek zorunda olmadığını, önceliği üniversitelerin sorunlarına vermesi gerektiğini belirtti.



cnnturk'te Cüneyt Özdemir'in programına konuk olan YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof Dr. İlyas Doğan ise rektörlerin hibe edilen lüks araçlara binmesinin etik olmadığını belirtti.



Doğan, 2012'de 26 devlet üniversitesinde yaptıkları denetleme sonrası rektörlerin hibe olarak da olsa lüks araçları kabul etmelerinin yanlış olduğuna dair raporu YÖK Başkanı'na verdiklerini söyledi.



Doğan, YÖK'ün rektörlerin kararlarını değiştirme yetkisi olmadığını, tespit ve eleştiri yaptıklarını ancak bu tarz bağışların yasada suç olarak görülmediği belirtti:



"Kamu idarecilerinin makam arabası yerli araç düzeyinde olması gerekiyor. Aşırı lüks araçlara binilmesi mevzuata uygun değil. Ancak aşırı lüks kullanan makam sahipleri Türk Ceza Kanunu'na göre suç işlemiş olmuyor."



Bianet






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin