Putin'den Ukrayna'nın AB üyeliği yorumu: Karşı değiliz... AB'nin NATO gibi askeri bir yapılanma olmadığını söyleyen Putin, Ukrayna'nın olası bir AB üyeliğine karşı olmadıklarını belirtti

AB'nin NATO gibi askeri bir yapılanma olmadığını söyleyen Putin, Ukrayna'nın olası bir AB üyeliğine karşı olmadıklarını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Putin'den Ukrayna'nın AB üyeliği yorumu: Karşı değiliz... AB'nin NATO gibi askeri bir yapılanma olmadığını söyleyen Putin, Ukrayna'nın olası bir AB üyeliğine karşı olmadıklarını belirtti

Rusya ile Ukrayna arasındaki NATO üyeliği talebi gerginliği sonrasında çıkan savaş, uzun süredir devam ediyor.

İki ülke arasında henüz ortak bir karara varılamazken, Ukrayna Avrupa Birliği'nin de yolunu açmak istiyor.

AB üyeliği için başvuru sürecine giren ve Avrupa Komisyonu'ndan adaylık hakkı kazanabileceği belirtilen Ukrayna'ya karşı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yorumları merak ediliyordu.

'Rusya buna karşı değil'

Konuya ilişkin açıklama yapan Putin, Ukrayna'nın AB üyeliğinde bir sakınca görmediklerini, " "AB, NATO gibi bir askeri örgüt değil. Her zaman söylediğim gibi, duruşumuz bu açıdan çok tutarlı ve nettir. Rusya buna karşı değil."" ifadeleriyle duyurdu.

Ukrayna ekonomisinde sübvansiyon öngörüsü

Ukrayna ekonomisinin çok büyük sübvansiyonlar gerektireceğini ve sonunda yarı bir sömürge ülke haline dönüşeceğini ileri süren Putin, cari harcamalar için bu ülkenin oldukça önemli destek alacağını, ancak bu desteğin uçak, gemi, elektronik gibi önemli endüstrileri düzeltemeyeceğini, çünkü Avrupa devletlerinin kendilerine rakip yaratmayacaklarını söyledi.

Sorunların Batı'dan kaynaklandığını iddia etti

Rusya'nın gıda ve gübre ihracatını önemli ölçüde artırma gücüne sahip olduğunu belirten Putin, gıda tedarikinde Rusya’dan kaynaklanmayan, Batı’dan kaynaklanan sorunlar yaşandığını anlattı.

Putin, uluslararası toplum için küresel gıda ürünlerinin tedarikini artırma ve ihtiyaç sahibi ülkelerin taleplerini karşılamanın en önemli görev olduğuna dikkati çekti.

Rusya'nın tahıl arzının gelecek sezon 50 milyon tona çıkabileceğini dile getiren Putin, önceliğin Orta Doğu bölgesi ve Afrika ülkeleri olacağını söyledi.

'Karadeniz'de limanlara mayın yerleştiren biz değiliz'

Ukrayna’daki tahıl sorununun sorumlusunun Rusya olmadığının altını çizen Putin, "Ukrayna’dan tahıl tedarikine müdahale etmiyoruz. Karadeniz’de limanlara mayın yerleştiren biz değiliz. Mayınları temizlesinler, gemileri çıkarsınlar. Biz bu gemilerin güvenliğini sağlarız." dedi.

Putin, Ukrayna'dan tahılın ihraç edilmesi için birkaç seçenek olduğunu ancak bunu sadece Kiev’in "okyanusun ötesine" odaklanmadan kendi kararı ile vermesiyle gerçekleşebileceğine dikkati çekti.

'Gübre sorunu fakir ülkelerde açlık tehdidi oluşturacak'

Rusya ve Belarus’tan gübre sevkiyatının da engellendiğini, ardından dünya piyasalarında gübre tedarikinde açık yaşanabileceğini ve fiyatların yukarı çıkacağını ifade eden Putin, böylece fakir ülkelerde açlık tehdidinin oluşacağını, bunun sorumlusunun ABD ve Avrupa yönetimlerinin olacağını dile getirdi.

Putin, ABD’nin büyük bir gıda tedarikçisiyken şimdi net bir ithalatçı haline geldiğini ve ABD’nin para basıp dünyanın her yerinden yiyecek aldığına dikkati çekti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin