Pulitzer ödüllü yazar hayatını kaybetti!

Amerika'nın en önemli yazarlarından biri olan Edward Albee, 88 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Google Haberlere Abone ol
Pulitzer ödüllü yazar hayatını kaybetti!

New York Times'ın haberine göre; Amerika'nın önde gelen oyun yazarlarından Edward Franklin Albee, geçtiğimiz cuma New York'a bağlı Montauk kasabasındaki evinde yaşamını yitirdi. 88 yaşında hayatını kaybeden Albee'nin ölüm haberini asistanı Jackob Holder duyurdu. 



New York Times, üç kez Pulitzer Ödülü kazanan Albee'nin ilk kez yayınlanan bir röportajını da okuyucularıyla paylaştı.





Edward Franklin Albee kimdir?



Amerikan tiyatrosunun önde gelen yazarlarındandır. Kim Korkar Hain Kurttan? (Who's Afraid of Virginia Woolf?) adlı oyunuyla tanınan yazar modernitenin ve savaş sonrası Amerikan kültürünü eleştiren oyunlarıyla dönemin farklı seslerinden biri olmayı başarmıştır.



1946-1947 arasında Hartford’taki Trinity College’ta öğrenim gördü. Bir süre roman ve şiir yazan Albee, daha sonra oyun yazarı olmaya karar verdi. Başta tek perdelik oyunlar yazdı. En önemli eseri üç perdelik ilk oyunu Who’s Afraid of Virginia Woolf’u 1962’de tamamladı. 1966’da sinemaya da uyarlanan bu oyun, Türkiye’de çeşitli kereler sahnelendi ve 1993’te Kabalcı Yayınevi tarafından Kim Korkar Virginia Woolf’tan adıyla yayınlandı. Albee oyun yazarlığının yanı sıra ABD’de çeşitli okullarda dersler de verdi. Seascape (1975, Deniz Manzarası), A Delicate Balance (Kılpayı, 1966) ve Three Tall Women (1991, Üç Boylu Kadın) adlı oyunlarıyla üç kez Pulitzer Ödülü kazandı. Albee’nin ilk dönem oyunları absürt tiyatronun önemli örnekleri arasında yer almıştır. 



 


Etiketler pulitzer ölüm
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin