PSY'nin paylaştığı İstanbul fotoğrafı sanal dünyada tepki çekti

Bütün dünyayı kasıp kavuran “Gangnam Style” şarkısının yorumcusu PSY’nin Twitter’dan paylaştığı İstanbul fotoğrafı sanal dünyada büyük tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol
PSY'nin paylaştığı İstanbul fotoğrafı sanal dünyada tepki çekti

Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, “PSY’nin paylaştığı fotoğraf, aslında bir İstanbul gerçeği” dedi.



Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı ve İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Beyoğlu’nda katıldığı bir programda, dünyaca ünlü şarkıcı PSY’nin İstanbul ziyaretinde Twitter’dan paylaştığı fotoğrafı değerlendirdi. Bozlağan, “İstanbul Boğazı, Adalar, Sarayburnu, İstiklal Caddesi varken, Kasımpaşa sırtlarındaki çarpık şehirleşmenin fotoğraflanmasının şehrin imajına zarar verdiği söylenmekte. Ancak PSY’nin paylaştığı fotoğraf, aslında bir İstanbul gerçeği. İstanbul’un bilinen fakat telaffuz edilmeyen, hatta çoğu zaman görmezden gelinen gerçeği. Şehirleşmenin vahşi ve gözü dönmüş bir şekilde yaşandığı gerçeği. Şehrin tarihi değerlerinin, kültürel zenginliğinin ve doğal güzelliklerinin katledildiği gerçeği. Geçmiş dönemlerde basiretten uzak, ucuz kasaba politikacılığının ötesine geçemeyen bir siyaset anlayışına kurban edildiği gerçeği. Politikayı ‘ustaca yalan söyleme’, siyaseti ‘hayvan terbiyeciliği’ olarak gören seçkinciliğin gerçeği” dedi.



“DUBAİ VE HONG KONG ÇİĞ, NEW YORK VE SİNGAPUR RUHSUZ”

PSY’nin paylaştığı fotoğrafın İstanbul’un durumunu bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Bozlağan, “Şehrin en az üçte biri o fotoğraftaki manzara ile aynı, bir o kadarı ise daha kötü durumda. Bu gerçeğe itiraz edenlerin şehrin mahallelerinde rastgele dolaşması yeterli. Şehrin içinde bulunduğu durum, kentsel dönüşümün ne kadar gerekli olduğunu da göstermekte. Ama bu dönüşüm Dubai veya Hong Kong çiğliğinde olmamalı. New York veya Singapur ruhsuzluğunda da olmamalı” diye konuştu.



Prof. Dr. Recep Bozlağan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak ne yazık ki, İstanbul yarım asrı aşan yağma ve talan furyasından ruhsuz, çiğ ve tatsız bir hoyratlığa sürüklenmekte. Müteahhitliği ‘inşaatçı esnaflığı’na dönüştürenler, para kazanmak uğruna şehrin ve ülkenin geleceğini yok etme yarışında. İyi niyetle başlatılan kentsel dönüşümü ‘kısa zamanda zengin olma’ya odaklanmış bir ‘rantsal dönüşüme’ çevirmenin telaşında. Ülkeyi ve şehri yönetenlerin bu gidişe bir an önce ‘dur’ demesi lazım. Yoksa bugünün İstanbul’undan 2071’e ‘Gangnam Stanbul’dan başka bir şey kalmayabilir.” İHA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin