'Propaganda yapan medya Apartheid'a destek oldu'

Gazeteci Hendrik Bussiek Güney Afrika’nın geçmişiyle yüzleşmesi sürecinde medyanın rolünü anlattı.

Google Haberlere Abone ol
'Propaganda yapan medya Apartheid'a destek oldu'

Gazeteci ve Friedrich Ebert Stiftung (FES) Güney Afrika Medya Barometresi danışmanı Hendrik Bussiek ile “Geçmişle Yüzleşmek, İleriye Bakmak” programı kapsamında Apartheid sonrası Güney Afrika’nın geçmişiyle yüzleşmesi sürecinde medyanın rolü üzerine konuştuk. 



"Hakikatin parçalarını arıyorduk"



FES’in Berlin ofisinde bir araya geldiğimiz Bussiek aynı zamanda Apartheid rejimi sonrası kurulan Hakikat Komisyonlarında medya üzerinde tanıklığı dinleyen bir gazeteci. 



Apartheid’ın yıkılmasının ardından iki yıl boyunca komisyonda görev yapan Bussiek “Hakikat komisyonu hakikati değil hakikatin parçacıklarını arıyordu” diyor. 



Yüzleşme üzerine çıkarılan yasayla hedeflenenin geçmişin sorunlarını ve bölünmelerini ortaya çıkarmak, çözmek olduğunu ifade eden Bussiek bu amaçla mağdurların dinlendiğini, “mağdurlara seslerinin yeniden verildiğini” söylüyor. 



11 dilde yapılan görüşmelerin televizyon ve radyolarda da canlı yayınlandığı bu sürecin sonucu olarak “adil savaş” kavramı çerçevesinde bir af çıkarıldı. Bussiek bu aftan ancak faillerin talep ederek yararlandığını, bunun için halk komitelerinin önünde hiçbir giz kalmamacasına suçlarını itiraf ettiklerini, .bu itirafların da televizyonlar tarafından halka ulaştırıldığını anlatıyor. 



Haberin devamını okumak için tıklayın...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin