'Popüler kültürün içindeyiz ama farklı işler yapıyoruz'

TRT Türk ekranlarında yayınlanan programa konuk olan Pinhani'den samimi açıklamalar.

Google Haberlere Abone ol
'Popüler kültürün içindeyiz ama farklı işler yapıyoruz'

TRT Türk ekranlarında yayınlanan, Ömer Öztürk’ün yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendiği ‘‘Vapurda Çay, Simit, Sohbet’’in bu haftaki konuğu, Pinhani grubu. Vapur yolcuları eşliğinde çekimleri yapılan programda Pinhani grubu da akustik performans sergiliyor.

 

İşte, sohbette öne çıkanlar:



Pinhani: Popüler kültürün içindeyiz ama bize dayatılandan farklı işler yapıyoruz.

 

Evde konser fikrine önce güldük, sonra fena olmadığına karar verdik

 

SELİM: Aslında fikir, konser günü yaklaşmaya başladığında eve dönüştü. Biz canlı müzik yapılan bir mekanda planlıyorduk önceden. Kontrollü bir ortam bizim için daha avantajlı olur diye düşündük. Zaten provaları evde yapıyorduk. Aslında Akın abinin fikriydi. ‘‘Konser de burada olsun.’’ dedi. İlk başta bu fikre güldük ama sonradan hiç fena fikir olmadığına karar verdik.

 

Çekirdek Sanat Evi kayıtlarının bir nevi taklidini yaptık

 

SİNAN: Çekirdek Sanat Evi kayıtlarını örnek almaya çalıştık. Orada kayıt yapılıyor ve anında kasetlere basılıp veriliyor. Herşey tamamen el emeği göz nuru. Bu vesileyle insanlar hem bir konsere gitmiş oluyorlar, hem o konserden bir hatırayla dönüyorlar. O dönem için çok ileri bir durum. Esas güzel olan kayıtlardaki samimiyet. Gelen müzisyenler o işin önemini bilerek kayıtlara çıkıyorlar. Çok iyi bir performans sergiliyorlar. Teknik imkanlar yetersiz tabii ki ama o zaman için iyi. Bir alkış sesi geliyor ama testere sesi gibi. O bile işin değerini arttırıyor. Biz de onun bir nevi taklidini yapmaya çalıştık. Bugün için uç bir fikir tabii.

 

Popüler kültürün içindeyiz ama bize dayatılandan farklı işler yapıyoruz.

 


SİNAN:Biz popüler kültürün nispeten içinde olup, dayattığı şeylerin nispeten dışında kalan işler yapıyoruz. Bu şekilde de popüler olunabileceğini gösteriyoruz. Aslında belki en çok ispat etmek istediğimiz, hep aynı şeyleri değil de farklı şeyler yapmanın popüler olmaya daha yatkın bir yol olduğu. Genel olarak yapılmamış olanları arıyoruz. Mesela ilk albümde çıkış parçamız olan ‘’ Hele Bi Gel’’ in çıkış noktası da böyle. 7/8lik bir parça. Bunlar halk müziklerinde olan, aynı zamanda batıda da kullanılan ritmler ama şimdikiler kullanmıyor. Belki halk müziğinde kullanıldığı için dışlanan ritmler. Halbuki bunlar çok kullanılmadığı için insanlara farklı geliyor.

 

Pinhani’yle yaptığımız müzik yurt dışına yönelik değil

 


SİNAN: Yurt dışında başarı açısından dilimiz Türkçe olduğu için sözlü müzikte hiç şansımız olmuyor. Geriye bir tek enstrümantal kalıyor. Bunun da birkaç örneği var. Genellikle menajerler, prodüktörler yurt dışını değil, cebini düşünen küçük vizyonlu insanlar. Ben şu ana kadar vizyonu yukarıda olan çok az müzisyen gördüm. Müzisyenlik başka bir şey, uluslararası şöhret yakalamak için yapılması gerekenler bambaşka şeyler. Biz  bu albümü çıkartırken ‘‘Yurt dışına açılmalı mıyız?’’ diye düşündük.  Çünkü burada belli bir dinleyici kitlemiz oluştu. Ama onun için ekstra bir hırs gerekiyor. Belki gruptaki en hırslı tip benim ama ben bile o hırsa sahip olmadığımı düşünüyorum.

 

‘‘Vapurda Çay, Simit, Sohbet’’ cumartesi 14.10 ve 00.30,  pazar 10.30’da TRT Türk’te izleyicileriyle buluşuyor.




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin