Polisten 75 yıllık devlet televizyonuna sabaha karşı operasyonu

Yunanistan polisi, eski Devlet Radyo ve Televizyonu (ERT) binasına operasyon yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Polisten 75 yıllık devlet televizyonuna sabaha karşı operasyonu

Yunanistan’da 75 yıllık Yunanistan Devlet Radyo ve Televizyonu’nun (ERT) ani bir kararla kapatılmasının ardından merkez binayı işgal eden çalışanlara polis bu sabaha karşı operasyon yaptı. Göz yaşartıcı gaz kullanarak binaya giren polis, içeridekileri dışarı çıkarırken, gözaltına alınan 4 sendika yöneticisi daha sonra serbest bırakıldı. 



Yunanistan’da ekonomik krizden çıkış için tasarruf politikaları çerçevesinde ani bir kararla geçen haziran ayında ERT’in kapatılmasının ardından hükümetin emriyle polis, bu defa binayı işgal edenlere yönelik operasyon yaptı. 2 bin 600 çalışanın işsiz kalması üzerine başlatılan merkez binanın işgaline sabaha karşı 04:15’te savcı nezaretinde son verildi. 



Savcı ve polisin, muhafazakar Yeni Demokrasi lideri ve Başbakan Antonis Samaras ile iktidarın küçük ortağı PASOK lideri ve Başbakan Yardımcısı Evangelos Venizelos’un ‘yasadışı’ olduğu gerekçesiyle verdikleri talimat üzerine harekete geçtikleri açıklandı. Operasyona muhalefet partileri ile çalışanlar yoğun tepki gösterdi. 



Yoğun güvenlik önlemi altında binaya giren çevik kuvvet, direnen çalışan ve sendika üyelerine gaz sıktı. Gerginlik yaşanan gelişme sonrası 4 kişi gözaltına alındı. Bu kişiler daha sonra serbest bırakıldı. Bu sırada radyo stüdyosunda program sunan gazeteci Nikos Tsimbidas’ın dinleyenleri selamladıktan sonra konuşması kesildi. 



Binanın boşaltılmasının ardından savcı ve diğer görevliler, teknik aletler ve diğer eşyalara ilişkin sayım yaptı. Haberin duyulmasının ardından bir anda ülke gündemi değişirken, yüzlerce kişi merkez binaya akın etti. Sendikalar, akşam üzeri büyük bir gösteri yapılması için çağrıda bulundu. Bu arada ERT önünden geçen cadde de zırhlı polis otobüsleri ile kapatıldı. 



Bugünden itibaren binanın yüzlerce çevik kuvvet polisi ile kuşatma altında tutulacağı ve yeni kurulan Kamu Televizyonu DT ve radyo kanallarının 15 gün içerisinde eski ERT binasına yerleşmeleri öngörülüyor. Geçen temmuz ayından bu yana hizmet veren yeni kamu yayın kuruluşu DT’de yaklaşık 500 civarında kişi istihdam ediliyor. 



Yunanistan hükümeti, büyük tartışmaların ardından kapatılan ERT’in yıllık 400 milyon Euro’luk maliyeti ile ülkenin sırtından büyük bir yükün atıldığını savunuyor. Hükümet, eski televizyon ve radyolarda çok sayıda çalışanın istihdam edilmesine rağmen reytinglerde çok gerilerde kaldığını iddia etmişti. ERT, bünyesinde dört televizyon kanalı ile 28 ulusal ve yerel radyo bulunduruyordu. Cihan


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin